Bucurestiul este un oras vechi si, ca toate orasele vechi, pastreaza pe langa cladirile-simbol si mici secrete, lucruri mai putin cunoscute despre el. Urmele stau ascunse ici-colo, zarite doar de ochiul cunoscatorilor. Altora li s-a pierdut definitiv urma, dar merita amintite, pentru ca fac parte din istoria Capitalei Romaniei.
Spre exemplu, stiai cu siguranta ca cea mai veche strada din Bucuresti este Calea Victoriei, dar stiai ca, initial, acest drum a fost construit din trunchiuri de copaci?
Am incercat sa scoatem la iveala 10 lucruri mai putin cunoscute despre Bucuresti si sa le facem cunoscute tuturor.
Stiai, de pilda, ca…
…Gara Filaret a fost prima si cea mai veche gara din Capitala? A fost inaugurata oficial in anul 1869 (in prezenta Principelui Carol), insa decizia a fost luata pe 13 septembrie 1865. Atunci, compania britanica fondata de John Trevor Barkley si John Staniforth a primit acceptul de a construi si exploata prima cale ferata din Romania acelor vremuri. Linia avea sa uneasca Bucurestiul de Giurgiu (orasul port la Dunare).
…In anul 1979 Bucurestiul era impartit in 8 sectoare? Dar dupa reforma administrativa si Decretul Consiliului de Stat din iulie 1979, numarul sectoarelor bucurestene a fost redus de la 8, la 6. Astfel, sectoarele 1 si 8 s-au unit, formand actualul sector 1, la fel si sectoarele 2 si 3, care au format actualul sector 2. Sectorul 4 a devenit actualul sector 3, sectorul 5 a devenit sectorul 4, si asa mai departe.
Pana in 1968, cand au fost infiintate sectoarele, Bucurestiul era impartit administrativ in raioane, culori si plasi – in 1798 existau 5 plasi: Podul Mogosoaiei, Brostenii, Targul, Targul de afara si Gorganul.
…Pavajul statiei de metrou Politehnica este pavat cu fosile marine? Poate ca statia de metrou, inaugurata in 1983, are doar 32 de ani vechime, insa placile de marmura si granit cu care este pavata sunt mult, mult mai vechi. Acestea contin fosile de acum 180 de milioane de ani, asa ca – atunci cand calci – poti sa-ti imaginezi ca te afli nu sub pamant, ci sub apa, pentru ca toate aceste placi de marmura extrase de la Rosia contin fosile de animale marine si scoici.
…Bucurestiul a avut sase Arcuri de Triumf? Primul a fost ridicat pe bulevardul Kiseleff in 1846, in onoarea lui Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei, venit in vizita la Bucuresti. Al doilea Arc de Triumf (din lemn) a fost construit la poarta Mitropoliei in onoarea lui Carol I, intors de pe campul de lupta de la Dunare, in decembrie 1877.
In 1878 a fost construit un al treilea Arc, la intrarea in Piata Victoriei, in onoarea trupelor romane care castigasera Razboiul de Independenta. A fost demolat destul de repede. Momentul incoronarii regelui Ferdinand la Alba Iulia (octombrie 1922) trebuia sa fie marcat tot cu un Arc de Triumf, insa nu a fost terminat la timp si inaugurarea a fost putin intarziata. Chiar si asa, arcul era construit din lemn (pe locul actualului Arc de Triumf din Bucuresti), stuc si paianta, drept pentru care s-a degradat foarte repede. In locul lui a fost ridicat actualul Arc, intre 1935 si 1936.
…Prima femeie care a pedalat pe Calea Victoriei imbracata in pantaloni a fost Mita Biciclista? Ei bine, da, la sfarsitul secolului XIX, Mita Biciclista (pe numere sau real Maria Mihaescu) se plimba cu bicicleta pe Calea Victoriei ca sa-si mentina silueta. Avea pantaloni, cascheta de matase infasurata in voal alb si bicicleta cu ghidon de argint.
…Drumul de Lemn (astazi, Calea Victoriei) a fost primul drum construit in Bucuresti? Numai ca noua strada era pavata cu trunchiuri de copaci – de unde si denumirea de “pod”. Astfel a luat nastere Podul Mogosoaiei, noua strada fiind construita pentru a face legatura intre mosia voievodului Constantin Brancoveanu, Mogosoaia si palatul domnesc (aproape de Curtea veche). Capul Podului era in Piata Victoriei de astazi.
…Cea mai veche locuinta din Bucuresti este Muzeul Theodor Pallady? Casa se afla pe Strada Spatarului nr.22 si a fost construita in anul 1750. I se mai spune si Casa Melik si are o istorie tulburatoare: a trecut prin doua razboie mondiale, prin incendiul devastator din 1847 (caruia i-a supravietuit, desi incendiul a distrus o mare parte din Bucuresti) si prin furia demolarilor comuniste.
…In 1929 a fost montat primul semafor din Bucuresti? Acesta se afla in dreptul Cercului Militar de pe Calea Victoriei.
…Bucurestul are, din pacate, cel mai mare grad de poluare fonica din Uniunea Europeana? Principalul motiv il reprezinta traficul (masini, tramvaie, trenuri, avioane), responsabil pentru circa 90% din poluarea fonica a orasului.
…Bucurestiul se afla pe locul 5 in topul confuziilor geografice? Si nu o spunem noi, ci publicatia “Sunday Times”; Potrivit acesteia, confuzia dintre Bucuresti (capitala Romaniei) si Budapesta (capitala Ungariei) ocupa pozitia a cincea intr-un astfel de clasament. Multi muzicieni celebri au facut aceasta confuzie: James Hetfield de la Metallica, Manowar, Michael Jackson, Iron Maiden, Whitesnake si chiar Lenny Kravitz. Pe primul loc in acest top se afla orasul Palma de Mallorca (din Insula Mallorca), confundat deseori cu Las Palmas (din Insulele Canare).