10 orase din Romania care merita vizitate

Brasov - RomaniaPoate parem partinitori cand spunem ca exista in Romania zece orase care merita vizitate in orice zi, in orice anotimp. Dar chiar si atunci cand te gandesti la cele mai frumoase destinatii din lume, tot sunt cateva pe care le indragesti mai mult sau le simti mai aproape de suflet. Iti sugeram in cele ce urmeaza 10 orase care fac parte din aceasta categorie si pe care te invitam sa le vizitezi in aceasta toamna tarzie.

Iasi

Orasul de pe cele sapte coline (Repedea, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata, Sorogari, Breazu si Copou), Iasiul, este intr-o continua dezvoltare. A traversat o istorie zbuciumata, insa a reusit de fiecare data sa renasca dupa fiecare lovitura. Iasiul este un oras-muzeu, care poarta amprenta trecutului in fiecare cladire si monument istoric. De altfel, in Iasi – acasa la Ion Creanga – exista aproape 600 de monumente istorice si arhitecturale, peste 500 de zone arheologice si zeci de muzee si case memoriale. Nu ai voie sa ratezi Palatul Culturii, ridicat de arhitectul I.D. Berindei pe ruinele medievale ale Curtii Domnesti sau Gradina Copou, care adaposteste “Obeliscul cu lei” , cel mai vechi monument din tara; Palatul Raznovanu, cladirea impresionanta din centrul orasului, sau Palatul Braunstein. Si sunt doar cateva, orasul are foarte multe atractii turistice care merita vizitate. Pentru cazare, iti sugeram sa poposesti la Hotelul Eden*** din centrul istoric al Iasiului (langa Teatrul National Vasile Alecsandri si Catedrala Mitropolitana) sau la Hotel Indiana***,o locatie centrala moderna, plina de eleganta si rafinament.

Brasov

Odata ce il vizitezi, nu ai cum sa il mai uiti, si nici sa nu-l treci pe lista oraselor favorite. Brasovul este un oras al contrastelor placute, in care vechiul rezista alaturi de nou fara sa fie deranjant. Piata Sfatului, centrul orasului devenit un simbol al Brasovului impreuna cu celebra Biserica Neagra, te invita sa petreci cateva ore placute si relaxante; poti sa te plimbi pe stradutele inguste si intortocheate (nu rata Strada Sforii) sau sa bei o cafea la o terasa, in atmosfera usor bavareza a orasului. Viziteaza apoi Turnul Negru, Sinagoga Neologa si Dealul Cetatii. Iata aici cateva sugestii despre ce poti sa faci o zi in Brasov, iar daca intentionezi sa ramai mai multe zile in oras, te invitam sa iei in calcul cazarea la Pensiunea Ambient, unde vei gasi o atmosfera calda si eleganta, sau la Hotel Gott***, in centrul vechi al orasului.

Sighisoara

E un lucru stiut, orasul datoreaza celebritatea Festivalului de Arta Medievala. Daca iti propui sa vizitezi Sighisoara in acea perioada, nu vei regreta si nu vei uita niciodata acea experienta, insa orasul merita oricand cea mai mare atentie. Nu intra in categoria marilor orase in ceea ce priveste dimensiunile sale, insa se afla cu siguranta in topul marilor orase clasificate din punctul de vedere al atractiilor pe care le ofera si a atmosferei de poveste pe care reuseste sa o creeze. O vizita care sa cuprinda turul Turnurilor este obligatorie, insa nu trebuie sa ratezi nici Vechea Scoala sau Scara Scolarilor, Camera de Tortura sau Castelul Apaffy. Cat despre cazare, iti sugeram Vila Franka, cu aer renascentist, sau hotelul-boutique Central Park****, cu vedere superba la Turnul cu Ceas.

Alba Iulia

Mai este nevoie sa spunem de ce merita sa vizitezi acest oras frumos din inima Transilvaniei? Ai ghicit, fortareata in stil Vauban, Cetatea Alba Carolina, este magnetul. Daca vei alege traseul din cadrul cetatii, vei avea cu siguranta o zi reusita, insa nu rata nici vizitele la Palatul Principilor, Monumentul Custozza, Palatul Apor sau Catedrala Reintregirii Neamului. Daca ti se face foame, tine minte ca ai cel putin 10 restaurante in Alba Iulia unde poti lua o masa delicioasa. Pentru toate acestea, ai nevoie de cel putin doua zile, asa ca poti sa faci o rezervare la Pensiunea Ara din Alba Iulia sau la Vila Steaua Nordului.

Sibiu

Orasul atrage cei mai multi turisti in perioada Festivalului International de Teatru sau in perioada Targului de Craciun (care se apropie cu pasi repezi), in care orasul capata o atmosfera de poveste. Este un oras fermecator, in care te poti plimba ore intregi pe stradutele pietruite din centru, sa bei un ceai sau sa mananci o prajitura delicioasa. Si in privinta atractiilor turistice, Sibiul are cu ce se lauda: Piata Mare (unde vei descoperi Fantana cu grilaj), Casa Moringer, Palatul Brukenthal, Casa Lutsch si multe, multe altele. Fa o rezervare la Casa Luxemburg*** sau la Casa Sibianului, amplasata pe una dintre cele mai vechi stradute din oras.

Cluj

Clujul, capitala istorica a Transilvaniei, este un alt oras de poveste, cu cladiri istorice si monumente arhitecturale deosebite: Casa Matei Corvin, Muzeul de Arta sau Muzeul de farmacie, Catedrala Ortodoxa sau Gradina Botanica sunt bijuteriile pe care merita sa le vizitezi ori de cate ori ti se iveste ocazia. Poti sa optezi pentru o noapte de cazare la Hotel Biscuit*** sau la Vila Diakonia – o locatie originala, amenajata intr-o subunitate a Episcopiei reformate din Ardeal.

Timisoara

Capitala Banatului, Timisoara este un oras linistit, de care te indragostesti de la prima vedere. Este orasul care gazduieste Catedrala Mitropolitana, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Casa Emmer, Domul Romano-Catolic si Parcul Rozelor. Daca ajungi in Timisoara, apoi e musai sa faci un mic ocol si pana la Castelul Huniazilor, invaluit in legendele despre care ai citit aici. Mancare va trebui sa fie ultima ta grija (si nu care cumva sa refuzi o portie de plescovita), pentru ca banatenii stiu sa gateasca mai bine ca oricine. Si daca drumul pana in Timisoara te lasa fara puteri, poti sa tragi pentru o noapte la Hotel Victoria*** sau la Pensiunea Yasmine, foarte aproape de centrul orasului.

Targu Mures

Pitoresc si cu aer usor medieval, micul oras de provincie, Targu Mures te cucereste cu cladirile sale vechi si parfumul de trandafiri din piata cu acelasi nume amplasata chiar in centrul urbei. Ornamentele cladirilor amintesc de targ medieval; nu rata o vizita la Casa Banyai, Biserica reformata, Palatul Culturii, Scara Rakoczi sau Cetatea Medievala. Iti oferim si o sugestie de cazare: Hotelul Everest***, aflat la doar cateva minute de centrul orasului.

Oradea

Un oras care a fost mentionat documentar pentru prima data in anul 1113, distrus si repopulat la mijlocul secolului XV nu poate fi decat foarte interesant. Cladirile in stil Art Nouveau (multe dintre ele aflate in renovare) sunt de-a dreptul fascinante, la fel si Palatul Vulturul Negru sau Cetatea Oradea. Daca ai timp si ti-ai facut rezervare la hotel, poti sa dai o tura si prin statiunea Baile Felix, cea mai mare statiune balneo-climaterica din Romania.

Suceava

Cetatea Bucovinei este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Ai la indemana o sumedenie de atractii turistice care abia asteapta sa fie redescoperite, printre care Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Manastirea Zamca, Monumentul lui Stefan cel Mare si Cetatea Scheia. Orasul abunda de oferte de cazare, dar daca nu stii ce sa alegi, iti sugeram Conacul Domnesc sau Hotel Caprioara***.