1 Decembrie, Ziua Națională a României este un moment cu o însemnătate aparte pentru români, atât din punct de vedere istoric, cât și pentru că este o perioadă de repaus perfectă pentru o minivacanță în România.
Travelminit vine cu o propunere de 5 destinații alese special pentru această sărbătoare, o ocazie perfectă pentru a petrece alături de cei dragi.
Alba Iulia
Prima și probabil cea mai importantă destinație turistică este Alba Iulia, unde, la data de 1 Decembrie 1918, a avut loc Marea Unire. Astfel, cei care vizitează orașul în această perioadă se pot bucura de concerte, parade militare și spectacole de artificii. Orașul este un adevărat tezaur istoric în inima Transilvaniei. De exemplu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este unul dintre cele mai importante din România prin patrimoniul pe care îl îngrijește. Aici se găsesc documente și steaguri ale delegațiilor care au venit la Marea Unire, precum si Rezoluția Unirii, gravată pe un perete.
Iași
În partea de nord-est a țării se regăsește orașul Iași, un simbol al unității naționale, care, după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești a împărțit statutul de capitală cu Bucureștiul.
Piața Unirii din Iași are o semnificație deosebită pentru români, deoarece aici s-a oficiat ceremonia de unire cu Țara Românească în anul 1859 și tot aici se află statuia din bronz a lui Alexandru Ioan Cuza. De mare însemnătate istorică este și Muzeul Unirii, care pentru scurt timp a fost resedință pentru Regele Ferdinand atunci când capitala s-a mutat temporar la Iași, în timpul Primului Război Mondial. Astăzi, muzeul cuprinde valoroase colecții de documente care au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza și familiei sale.
Timișoara
Timișoara este cel mai mare oraș din regiunea Banat, acesta ocupând un loc special în istoria românilor. Piaţa Victoriei din Timişoara, unul dintre principalele obiective turistice ale orașului, este locul în care, pe 20 decembrie 1989, localitatea a fost declarată primul oraş liber din ţara noastră. Piața Victoriei din Timișoara este o zonă exclusiv pietonală, unde te poți plimba și poți vizita Opera Națională Română și Catedrala Metropolitană, două dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului. În oglindă, cea mai veche piață din Timișoara este Piața Unirii, numele fiindu-i dat în 1919, întrucât aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timișoara. În Piața Unirii poți descoperi Domul Romano-Catolic, Fântâna cu apă minerală, Casa Bruke, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Palatul Baroc și Casele Canonicilor.
Sighetul Marmației
Sighetul Marmației a fost în trecut capitala Maramureșului istoric. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este probabil cel mai important obiectiv turistic al orașului. Muzeul este o fostă închisoare transformată într-un memorial al durerii, iar primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat ansamblu de interes național. Acesta este dedicat celor care au fost încarcerați, persecutați și chiar omorați de către regimul comunist, reprezentând o bucată importantă, dar extrem de dureroasă din istoria românilor.
Brașov
Orașul Brașov este renumit pentru multitudinea de obiective turistice cu care se mândrește. Unul dintre acestea, Muzeul Primei Școli Românești poate fi găsit în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul Scheii Brașovului. Acesta este locul în care, în anul 1530, dascălii au predat pentru prima dată lecții în limba română motiv pentru care pot fi observate chiar cataloage care au aparținut claselor de elevi, din secolul al XVI-lea. Întrunirea Sfatului Național Român din Țara Bârsei s-a ținut în casa parohială a Bisericii Sf. Nicolae, unde acum este și Muzeul Primei Școli Românești.
Dacă aceste destinații ți-au atras atenția și îți propui să faci o minivacanță de 1 Decembrie pentru a te relaxa sau pentru a cunoaște mai bine istoria acestei țări, intră pe www.traveminit.ro și descoperă România.