Bucataria romaneasca nu a avut decat de castigat de pe urma influentelor aduse de populatiile minoritare in zona Ardealului. Gusturile sasesti, romanesti si maghiare s-au ales, s-au amestecat si au dospit in ceea ce numim astazi produse traditionale transilvane. Unii spun ca in Transilvania se mananca mult si gras, altii spun ca se mananca bine, dar toti sunt de acord intr-o anumita privinta: se mananca proaspat si sanatos.
Daca vreti sa savurati cele mai gustoase produse traditionale din Transilvania, vizitati “Transilvania Fest”, un festival aflat sub patronajul Casei Regale a Romaniei si al Printului Charles al Marii Britanii, care scoate in evidenta exact multiculturalitatea zonei. Targul se desfasoara in fiecare an, la sfarsitul lunii septembrie.
Pana atunci, incercati sa va satisfaceti pofta cu retetele a 5 dintre cele mai gustoase produse traditionale ale ardelenilor, pe care le aveti mai jos:
Ciorba de pui cu tarhon
Tarhonul este aproape nelipsit din mancarurile ardelenesti, iar parfumul pe care-l da preparatelor este absolut senzational.
Ingrediente:
• 600 g carne de pui (pulpe sau piept)
• 1 – 2 linguri ulei
• 1 ceapa
• 1 morcov
• tarhon proaspat sau in otet
• 2 galbenusuri
• 3 – 4 linguri smantana
• 2 – 3 linguri de otet
• sare
Carnea de pui si morcovul se taie cubulete. Ceapa se toaca marunt. Toate se calesc intr-o oala cu cele doua linguri de ulei. Dupa 3 – 4 minute, se adauga aproape trei litri de apa in oala si se lasa la fiert pana cand puiul este patruns complet, dupa care se stinge focul. Separat, intr-un alt vas, se amesteca galbenusurile cu smantana, care se toarna ulterior in oala cu ciorba. La sfarsit se adauga tarhonul dupa gust si 2 – 3 linguri de otet. Oala se acopera cu un capac, sa se “infuzeze”, iar dupa circa un sfert de ora poate fi servita cu pofta!
Ciorba de rubarba, din Transilvania
Rubarba este foarte apreciata in Ardeal si, desi nu este 100% romaneasca, a intrat cu succes in lista de produse traditionale ale zonei.
Ingrediente:
• 2 tulpini de rubarba (fara frunze)
• 2 – 3 cepe potrivite
• 6 – 8 linguri de ulei
• 2l supa de pui sau legume
• 4 oua
• 5 – 6 felii de sunca ardeleneasca
• boia dulce, sare, piper, otet
• 1 cutie suc de rosii
• 1 legatura tarhon
• 1 pahar de smantana
Ceapa se toaca si se pune la prajit, impreuna cu tulpinile de rubarba, tocate si ele cubulete. Dupa ce s-au calit, se pune o lingurita de boia dulce, sare si piper. Se toarna apoi supa peste legumele calite, sucul de rosii, si se lasa la fiert. Separat, se pregateste o omleta din cele 4 oua, amestecate cu putina boia si piper. Omleta se toarna intr-o tigaie, in care a fost prajita sunca in prealabil. Cand este aproape gata, omleta se rastoarna in oala si se mai lasa putin la fiert. Dupa ce se opreste focul, se drege cu smantana, otet si tarhonul tocat marunt.
Fasole facaluita
Ingrediente:
• 500 g fasole uscata
• 2 cepe
• 250 ml ulei
• sare
• 1 lingurita boia dulce
• 3 linguri smantana
Fasolea se fierbe cu o lingurita de sare vreme de 2 – 3 ore. Se scurge de apa in care a fiert si se paseaza, iar piureul obtinut se amesteca bine cu 150 ml de ulei, sare si smantana. Ceapa se taie pestisori si se prajeste intr-o tigaie, in uleiul ramas, amestecat cu boiaua. Dupa ce s-a prajit, ceapa se intinde frumos (impreuna cu uleiul) deasupra piureului de fasole.
Creier macelaresc
Este una dintre retetele ardelenesti cu specific haiducesc. Suna pretentios, dar este un preparat delicios, obtinut fara prea mult efort.
Ingrediente:
• 400 g creier de porc
• 2 oua
• 2 cepe
• 2 rosii
• o jumatate ardei gras rosu
• patrunjel
• sare, piper, ulei
Creierul de porc se spala foarte bine, pana se scurge tot sangele. Va dam un pont: ca sa fie mai gustos, tineti-l o vreme in sare si otet!
Separat, se caleste ceapa tocata marunt, impreuna cu ardeiul si rosiile taiate cuburi mici. Cand incep sa se inmoaie legumele, adaugati creierul si amestecati continuu, ca sa nu se lipeasca. Cand creierul este aproape gata, turnati ouale batute bine si amestecati cu totul. Asezonati cu sare, piper si patrunjel. Creierul macelaresc se serveste cu mamaliga si putina lamaie.
Tocanita ardeleneasca de porc
Ardelenii stiu una si buna: nu-i mancare ardeleneasca aia care nu are urme de porc si untura! Asa ca ne conformam si trecem pe lista de produse traditionale din Transilvania aceasta tocanita grozava, fiarta inabusit cu tot ce-i trebuie.
Ingrediente:
• 1,5 kg carne de porc
• 1 – 2 linguri de untura de porc
• 3 cepe
• 2 linguri pasta de tomate
• 1 lingura boia dulce
• 1 foaie dafin, sare, piper
• 1 lingura patrunjel tocat
• 1 lingura faina
• 1 lingurita rasa de chimen macinat (optional, pentru un gust picant)
Ceapa se taie pestisori si se caleste intr-o cratita cu cele 2 linguri de untura. Carnea taiata in bucati potrivite se trece prin faina, se scutura de faina in exces si se adauga in cratita, peste ceapa. Bucatile se rumenesc bine la foc iute, dupa care se adauga boiaua si chimenul. Se stinge totul cu pasta de tomate dizolvata in apa cat sa acopere carnea si ceapa din cratita. Vasul se acopera si se fierbe totul la foc mic aproape o ora sau pana cand se patrunde toata carnea, iar sosul este legat. Daca sosul este prea gros, se mai adauga apa si se mai fierbe putin.
O reteta simpla si…mmm, grozav de gustoasa!