Am tot vorbit in ultima vreme despre atractiile principale din Croatia, cele mai populare insule si plajele care sunt atat de frumoase incat iti taie respiratia, insa n-am reusit sa acoperim unul dintre cele mai importante aspecte ale unei vizite internationale: mancarea. Bucataria croata este un mix interesant intre influentele venite din partea turcilor, vietnamezilor si a ungurilor si bucataria traditionala cu radacini slave. Aromate, exotice si pe alocuri picante, felurile de mancare ce pot fi degustate in Croatia fac deliciul tuturor gurmanzilor si farmeca pe orice le descopera gustul.
Se spune despre Croatia ca nu frumusetea peisajelor a facut-o faimoasa in randul turistilor, nici claritatea apelor ce inconjoara insulele, ci vinul bun si mancarea delicioasa servite aici. N-am putea sa ii contrazicem, avand in vedere ca locuitorii Croatiei sunt recunoscuti pentru dedicarea cu care ingrjiesc soiurile alese de vita de vie, iar despre gospodine se aude ca ar fi printre cele mai harnice din Europa. Asadar, sa descoperim ce au mai bun croatii pe masa!
-
Skradinski Rizot
Daca ar exista un top al celor mai populare mancaruri croate, skradinski rizot sigur ar ocupa prima pozitie. Cunoscuta sunt diverse denumiri in functie de regiunea in care te afli, skradinski rizot este la fel de comun in Croatia precum este mamaliga in Romania. Acest risotto al croatilor te va surprinde prin explozia de arome si procesul complicat prin care este obtinut. Prepararea lui dureaza intre 7 si 12 ore si nu este deloc o treaba usoara sa obtii gustul autentic cu care toti localnicii sunt obisnuiti. Reteta traditionala variaza de la zona la zona, insa in principiu este vorba de un risotto gatit la foc mic timp de cel putin 7 ore, la care se adauga bucati suculente de carne de vitel.
-
Brodet
Brodet sau brudet este un fel de tocana delicioasa preparata dintr-un mix de fructe de mare, servita cu mamaliga putin mai lichida decat cea preparata la noi. Acest fel de mancare este unul specific localitatilor care au iesire la Marea Adriatica si insulelor de pe coasta Dalmata. Cele mai bune brodet sunt cele care au in compozitie cel putin trei tipuri de peste.
Citeste si: 10 motive pentru care Croatia este Raiul pe Pamant
-
Pasticada
Pasticada este una dintre mancarurile preferate ale croatilor, fiind prezenta la aproape orice sarbatoare de peste an. Un fel de tocana cu carne de vita, servita cu un sos special, pasticada este genul de preparat pe care nu-l vei putea ignora. Desi poarta diverse denumiri specifice regiunilor croate, pasticada este una singura si are un gust inconfundabil care te va cuceri din prima.
-
Soparnik
Desi sunt mari iubitori de carne de vita si de fructe de mare, croatii nu se dau in laturi nici de la preparatele vegetariene. In sezonul cald, cand temperaturile depasesc cu mult 30 de grade, iar soarele straluceste pe cer cat e ziua de lunga, localnicii prefera sa manance preparate fara carne care nu necesita o pregatire elaborata sau fructe si legume crude. Soparnik este unul dintre acele feluri de mancare care merg perfect in zilele toride de vara. Soparnik este un fel de placinta vegetariana cu mult patrunjel si usturoi care merge servita atat ca aperitiv, cat si ca fel principal.
Afla care sunt cele 10 unitati de cazare din Croatia sub 100 de lei/persoana/noapte
-
Punjene Paprike
Iata ca si croatilor le plac ardeii umpluti la fel de mult ca romanilor si au grija sa nu lipseasca de pe nicio masa importanta. Gustosi, satiosi si cu o garnitura de cartofi, punjene paprike sunt alegerea ideala pentru o cina in familie. Desi vorbim despre un fel de mancare destul de popular si pe meleagurile mioritice, gustul ardeilor umpluti din Croatia difera fata de cel al ardeilor romanesti, din simplul motiv ca metodele de preparare a carnii difera si contimentele folosite sunt si ele specifice fiecarei zone.