Vrei sa vizitezi cele mai frumoase locuri din Romania si nu stii pe care sa le alegi? Aici iti putem da dreptate, Romania are o multime de zone si destinatii turistice care te lasa pur si simplu fara suflare. Depinde ce gen de turist esti (mai linistit sau mai activ), cat timp ai la dispozitie si, evident, ce buget poti sa pui la bataie pentru o escapada.
Travelminit iti propune 5 locuri pe care trebuie sa le vezi in Romania macar o data in viata.
Statiunea Arieseni
Valea Ariesului este una dintre cele mai frumoase din tara, iar statiunea Arieseni – din Tara Motilor – nu trebuie ratata sub nicio forma. Mai ales acum, ca este iarna, iar in Arieseni iernile sunt ca in povesti; primii fulgi de nea isi fac simtita prezenta uneori din primele zile ale lunii octombrie si nu se mai lasa dusi pana in primavara. Statiunea se afla in topul pasionatilor de schi tocmai din acest motiv (exista doua partii dotate cu teleschi), dar stim ca te vei bucura de albul zapezii chiar daca nu ai incercat pana acum sa aluneci pe ea cu schiurile. In luna februarie, statiunea Arieseni devine gazda Serbarilor Zapezii, perioada in care atmosfera capata un aer de poveste, iar veselia si distractia sunt nelipsite. Poti sa te bucuri de concertele organizate in aer liber, de vinul fiert care-si imprastie aroma peste tot incat nu ai cum sa-i rezisti, de concursurile cu premii si bucatele traditionale. Daca iti place adrenalina, inchiriaza un ATV sau un snowmobile, da-te cu sania sau bucura-te de snowboarding! In Arieseni le ai pe toate la dispozitie.
Ce obiective turistice mai poti vizita in zona: Pestera Ursilor, Ghetarul de la Scarisoara, cascada Varciorog, pestera Portile Bihorului, Pietrele Negre, Varful Tapul si Groapa Ruginoasa – careia i se mai spune si Valea Seaca.
Muzeul Badea Cartan
Cine nu a auzit pana acum de Badea Cartan, celebrul personaj popular nascut in Cartisoara care s-a ambitionat sa parcurga pe jos, incalcat in opinci, tot drumul pana la Roma? Cartan isi dorea unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat si vroia sa vada cu ochii sai marturiile istorice ale formarii poporului roman. Devenit un simbol popular, in memoria sa a fost infiintat in Cartisoara muzeul satesc care-i poarta numele, in anul 1968. In interiorul gospodariei taranesti (formata din casa si sura) vei descoperi o parte din cartile sale, mobilierul traditional, o colectie de fotografii vechi, lazi de zestre si ceramica realizata de artistii comunei, mari mesteri populari.
Ce mai poti vizita in zona: cele doua biserici ortodoxe (care dateaza din anii 1806 si 1818), biserica catolica (aflata in paragina) si vechea biserica reformata – actual, adventista.
Orasul Sibiu
Lasa-te cucerit de frumusetea orasului si a oamenilor sai! Odata ce le-ai vazut, vei ramane multa vreme fascinat de aerul usor occidental al Sibiului. Daca nu ai reusit sa ajungi in Sibiu la Targul de Craciun, nu lasa sa treaca iarna: vei intalni un decor de poveste, un oras cu cladiri vechi fermecatoare, restaurate si ingrijite. E o adevarata placere sa te plimbi pe stradutele din centrul Sibiului, care te poarta pe Podul Minciunilor, spre cele mai frumoase monumente istorice: Catedrala Evanghelica, Biserica Ursulinelor, Biserica Franciscana, Turnul Sfatului si, bineinteles, Piata Mare. Sa va amintim de superbul Muzeu Brukenthal sau de Muzeul Astra? Nuu, cu siguranta ati auzit de ele si le veti vizita cu prima ocazie, alturi de alte atractii turistice.
Ce mai poti vizita in zona: si daca tot te-ai decis sa faci un drum pana la Sibiu, merita sa vezi si satele care-l inconjoara si care formeaza Marginimea Sibiului. Nu vei regreta!
Rimetea
Poate nu toti romanii au auzit de minunatul satuc de munte Rimetea din Muntii Apuseni, desi multi straini vin special in Romania ca sa vada cu ochii lor ceea ce au auzit din povestiri. Si-ai sa intelegi imediat de ce, de indata ce vei pasi in aceasta zona: te vei simti cumva “aruncat” intr-un alt timp si spatiu, decorat cu imagini de basm; casutele albe si ferestrele verzi iti vor aduce aminte de povestile bunicii, cu feti frumosi si zane ale padurii. Da, un astfel de loc exista in Romania si te asteapta sa te bucuri de el pe-ndelete, caci exista a multime de oferte de cazare. Iarna, povestile acestui loc capata un aer aparte, iar casutele se transforma parca in cuiburi imbracate in vata de zahar, cu mobilier de poveste, pictat traditional, in culori vii.
Ce obiective turistice mai poti vizita in zona: Salina Turda si Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.
Bran – Moeciu
Regiunea Bran – Moeciu de la poalele Bucegilor si Pietrei Craiului ofera peisaje minunate si localitati in care poti sa uiti de zgomotul orasului si sa te bucuri din plin de natura. Linistea, relaxarea, aerul curat, traditiile si obiceiurile sunt la ele acasa in Bran – Moeciu. In plus, zona are multe atractii turistice care merita vizitate in orice anotimp: Cheile Rasnoavei, Cheile Dambovicioarei, Pestera Dambovicioara, satul Pestera, Cheila Gradistei, Castelul Bran, Magura.
Sa mai amintim de produsele traditionale delicioase care te fac sa te lingi pe degete? Cine le-a gustat o data, stie despre ce vorbim.