Delta Dunării, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, este una dintre atracțiile de top ale României. La Tulcea, Dunărea se împarte în trei canale separate: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe, creând o zonă de 4187 km pătrați, insule de stuf plutitoare și grădini de nisip.
Regiunea oferă sanctuar pentru 300 de specii de păsări și 160 de specii de pești. Mlaștinile de stuf acoperă 1563 km pătrați, constituind una dintre cele mai mari întinderi individuale de stuf din lume. Delta este un refugiu pentru iubitorii de animale sălbatice, observatori de păsări, pescari și oricine dorește să se îndepărteze de toate grijile pentru câteva zile. Există plaje frumoase, retrase atât la Sulina, cât și la Sfântu Gheorghe, iar peștele și fructele de mare sunt cele mai delicioase și proaspete din România.
Acum că toamna a sosit, iată 5 motive pentru care ar trebui să vizitezi Delta în acest anotimp:
Temperaturi mai blânde
Dacă ești pasionat de natură, aventuros și dornic de cunoaștere într-un mediu liniștit, cel mai bun moment pentru a vizita Delta Dunării pentru tine este toamna. În septembrie și octombrie, temperaturile devin mai blânde, iar tu poți explora canalele în voie, fără a fi copleșit de căldură. În plus, o briză leneșă mai bate din când în când peste copacii colorați în nuanțe calde.
Natura se colorează în nuanțe arămii
Delta Dunării este un loc spectaculos indiferent de anotimp, însă toamna se transformă într-un loc de basm, datorită culorilor arămii. În plus, răsăritul are loc în jurul orei 7:00, momentul perfect să te trezești și să începi o nouă zi relaxantă pe canalele Dunării.
Mai puțini turiști
Dacă pe timpul primăverii și al verii canalele sunt pline de turiști din toată lumea, toamna, la fel ca păsările călătoare, turiștii încep să-și ațintească privirile către alte destinații, lăsănd Delta pentru anul următor. Astfel, este și mai multă liniște, iar păsările rămase pot fi privite în liniște, fără a fi perturbate de prea multe motoare de la bărci.
Spectacolul păsărilor călătoare
În luna septembrie, o parte din păsările care se cuibăresc aici pleacă și le putem vedea adunate în stoluri mari, pregătite să migreze. O parte din păsările nordice care migrează aici sunt deja prezente – putem vedea acum sternul Caspic. Puii de păsări care pleacă târziu au crescut deja mai mari și îi putem vedea cu ușurință, fapt ce pe timpul verii nu este posibil.
Pelicanii ies la pescuit cu puii lor și îi învață să zboare. Poți vedea pui de pelican DOAR toamna! În plus, nuferii sunt în plină înflorire după căldura arzătoare din august.
În luna octombrie stoluri mari de păsări migrează. Poți observa acum cele mai spectaculoase răsărituri din punct de vedere cromatic. Nimic nu se compară cu un răsărit de toamnă, mai ales dacă este văzut din apă. Ceața se ridică din apă dimineața devreme, cormoranii pescuiesc neîncetat, iar pelicanii încă își pregătesc puii pentru zborul lor către Africa.
Sunt mai puțini țânțari
Dacă pe timpul verii țânțarii sunt o adevărată pacoste în Delta Dunării, începând cu luna septembrie, când temperaturile se domolesc, țânțarii își iau și ei ”concediu” până anul următor. Pe zi ce trece, tot mai puțini țânțari îți bâzâie pe la ureche în timp ce privești printr-un binoclu la un pui de pelican. Cu toate acestea, tot ar trebui să îți pui în bagaj un spray repelent.
Dacă te-am convins de ce merită să vizitezi Delta Dunării pe timpul toamnei, iată câteva opțiuni de cazare: