Drumețiile sunt cea mai bună modalitate de a descoperi frumusețea munților din România, mai ales pe timp de vară, când soarele îți ține companie pe potecile de munte. Am ales pentru tine 5 dintre cele mai plăcute variante de trasee de drumeție din țara noastră pentru următoarea ta călătorie.
O drumeție îți va permite să respiri cel mai proaspăt aer, să te bucuri de priveliștile pitorești și de natura sălbatică surprinzătoare pe care țara noastră o are de oferit. Urmează recomandările noastre și amintește-ți întotdeauna să vii echipat cu bocanci speciali, cu un polar, un fâș de ploaie, șosete de schimb și apă.
De asemenea, documentează-te înainte de a ieși în sălbăticie. Verifică prognoza meteo și condițiile traseului. Alertează autoritățile locale dacă intenționezi să călătorești singur și conștientizează toată lungimea și dificultatea drumului ales.
Bușteni – Cascada Urlătoarea sau Bușteni – Cabana Diham, traseu ușor
Durata: 45 min – 1 oră, marcat cu bulină roșie
Începem lista traseelor cu o plimbare de încălzire, cu unul dintre cele mai ușoare și plăcute trasee din munții Bucegi – Cascada Urlătoarea. Traseul, care este perfect pentru începători, durează aproximativ o oră, dar dacă mergi încet și te oprești pentru a te bucura de priveliști, îi poți oferi cu ușurință 3-4 ore dus-întors.
Dacă te afli în căutarea unui traseu mai aventuros, poți pleca din Busteni spre Peretele Coștilei – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Diham.
Acest traseu este recomandat celor care au mai multă experiență, deoarece are o lungime de aproximativ 6 ore, Cabana Diham fiind situată la o altitudine de 1320 de metri.
Fântâna lui Botorog – Cheile Zarnestilor – Cheia Pisicii – La Table – Satul Peștera – Dealul Munteanului – Fântana lui Botorog, traseu mediu
Durata: 6 ore, marcat cu cruce roșie
Munții Piatra Craiului oferă o varietate de trasee de drumeție, precum și obiective frumoase cu vârfuri accidentate și sate pitorești de munte.
Punctul culminant al traseelor sunt cheile Zărneștilor, un pasaj spectaculos de doi km lungime sculptat în stâncă de până la 200 de metri. În această zonă, temperatura este mai scăzută decât în restul rezervației naturale, deoarece soarele nu ajunge pe poteci mai mult de câteva ore în fiecare zi. Deci, dacă vrei să te ascunzi de soarele arzător de vară, acesta este locul perfect.
Deși durează aproximativ 6 ore pentru a duce traseul la capăt, dificultatea este redusă și este chiar facil și pentru bicicletă. Poți ajunge la Fântâna lui Botorog cu mașina, apoi ia drumul forestier prin munți. Acest traseu este plin de formațiuni stâncoase uimitoare, cascade mici și vegetație deasă.
Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Șaua Bucurii – Lacul Bucura, Parcul Național Retezat, traseu ușor
Durata: 3-4 ore, marcat cu bandă albastră
Bijuteria ascunsă a Carpaților, lanțul Retezat din sud-vestul României a fost la câteva voturi distanță de a fi inclus în lista noilor 7 minuni ale naturii. Această bucată de pâmânt curată și nelocuită face parte din grupul Carpaților Meridionali și oferă scene sălbatice cu lacuri glaciare și vederi spectaculoase ca în niciun alt loc.
Cei mai mulți drumeți aleg între traseul lacurilor sau urcarea spre Vârful Peleaga, care la 2.509 m îi va răsplăti pe viteji cu o aventură minunată și priveliști spectaculoase. Munții Retezat sunt de asemenea renumiți pentru numărul mare de lacuri glaciare, Lacul Bucura fiind de departe cel mai spectaculos dintre toate.
Administrația parcului a creat mai multe rute de drumeții și de drumeții prin parc, cele mai multe fiind cu dificultăți reduse și chiar potrivite pentru copii, necesitând între 2 și 4 ore de activitate.
Îți recomandăm să mergi pe traseul Cabana Pietrele – Lacul Bucura: De la Pietrele, drumeția către Lacul Bucura va dura aproximativ 3-4 ore. Pe parcursul drumeției, vei avea ocazia să vă bucurați de niște vederi cu adevărat uimitoare din Munții Retezat, atingând altitudini de până la 2206 metri în Curmătura Bucurei.
Cabana Stâna de Vale – Adăpostul Padiș, Munții Apuseni, traseu mediu
Durata: 6 ore, marcat cu bandă roșie
Munții Apuseni, cu altitudinea maximă de 1849 m oferă priveliști uimitoare și peste 400 de peșteri. Una dintre cele mai interesante, Peștera Urșilor, a fost numită după cele 140 de schelete de urs descoperite acolo, încă expuse. Una dintre minunile naturale ale României, Peștera Scărișoara, găzduiește un ghețar vechi de 3.000, cu un volum de 75.000 de metri cubi.
Pentru un weekend de drumeție, începe la Cabana Stâna de Vale și continuă traseul până la Adăpostul Padiș. Este nevoie de aproximativ șase ore pentru a merge pe traseul de 20 de kilometri. A doua zi, de la Adăpostul Padiș poți face drumeție spre Cabana Scărișoara.
Cascada Bâlea – Lacul Bâlea, traseu mediu
Durata: 5 ore, marcat cu bandă albastră
Foarte populari printre iubitorii de munte, Munții Făgăraș, cu altitudinea maximă de 2.544 m se află în inima României. Un traseu spectaculos merge de la Cascada Bâlea până la Lacul Bâlea.Vei petrece cinci ore de drumeție pe traseul de 10 kilometri, însă priveliștea va merita fiecare pas făcut.
Pentru o drumeție mai ușoară, încearcă traseul de trei ore de la Cabana Capra spre Lacul Capra.