Este un lucru stiut faptul ca orasele mici au un aer fermecator si sunt preferate de turistii care vor sa se relaxeze in locuri ferite de agitatia specifica marilor orase, dar nici uitate de lume. In Romania exista multe locuri de felul acesta, iar astazi ne-am oprit atentia asupra a 7 orase mici din Romania care merita vizitate oricum. Iata care sunt:
1. Sighisoara
Aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO, Sighisoara este orasul de poveste in care vrei sa te intorci ori de cate ori ai ocazia. Nou si vechi deopotriva, orasul transilvan cu putin peste 28.000 de locuitori te intampina cu cetati medievale, biserici si turnuri locuite odinioara de mestesugari.
Considerata bijuteria medievala a Romaniei, Cetatea Sighisoarei este astazi singura cetate medievala din Europa locuita in intregime. Merita sa vizitezi acest mic oras doar ca sa vezi cele noua turnuri (Turnul cu Ceas, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor), stradutele cetatii, Casa cu Cerb, Scara acoperita din lemn sau Scoala din Deal.
2. Orsova
Orasul-port aflat pe malul Dunarii in dreptul Portilor de Fier este privilegiat datorita peisajelor deosebite de pe clisura Dunarii. Turistii care merg la Orsova sunt dintre cei care cauta liniste si relaxare, timpul liber petrecut in mijlocul naturii, eventual in fata unei lansete. Si totusi, in zona acestui mic orasel romanesc aflat langa granita sarbeasca veti descoperi cateva obiective turistice unice: Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Cazanele Mari si Mici ale Dunarii (care ofera peisaje fenomenale), Manastirea Sfanta Ana de pe Dealu Mosului sau Biserica Catolica (a carei arhitectura unica in Europa a fost construita de Horst Fackelmann in perioada 1972-1976).
3. Gura Humorului
Frumosul oras din zona istorica a Bucovinei ascunde cateva obiective turistice deosebite care merita vizitate si care-l transforma intr-o destinatie pitoreasca de vacanta. Manastirea Voronet, considerata Capela Sixtina din Estul Europei, face parte din patrimoniul cultural universal si este, totodata, cel mai important obiectiv turistic din Gura Humorului. De altfel, orasul reprezinta o piatra de hotar pentru turismul cultural religios din zona Bucovinei: manastirile Humor, Sucevita, Moldovita, Probota, Arbore si Patrauti (toate aflate sub patronaj UNESCO) sunt la foarte mica distanta de el.
Daca ajungi la Gura Humorului, merita sa faci si cateva drumetii catre Piatra Pinului (o importanta rezervatie naturala), Piatra Soimului (celebra datorita chiliei sapate in stanca de catre Daniil Sihastrul) sau Dealul Cetatii.
4. Alba Iulia
Orasul Marii Uniri, Alba Iulia, are foarte multe de oferit calatorului care isi face timp pentru el. Impunator datorita Cetatii Alba Carolina, principala atractie turistica a orasului si a doua cea mai vizitata destinatie din Romania (dupa Castelul Peles), orasul abunda de cafenele si restaurante unde poti lua o masa delicioasa, biserici si manastiri, palate si biblioteci cu parfum de epoca, dar si multe zone de relaxare. Alba Iulia te cucereste de la prima vizita. Experimenteaza o noapte de cazare la Hotelul Medieval, aflat chiar in fata cetatii, sau la orice unitate de cazare din oras; iti garantam ca te vei simti la fel de bine oriunde.
5. Blaj
La nici 40 de kilometri de Alba Iulia este un alt oras mic si cochet care merita vizitat: Blaj. Acolo poti sa hoinaresti cat te tin picioarele prin parcurile sale frumos amenajate, pe Campia Libertatii, pe langa obiectivele turistice care amintesc de vremuri demult apuse si printre oamenii sai primitori si generosi. Nu trebuie sa ratezi parcul cu lebede, o dupa-amiaza petrecuta la Lacul lui Galos sau la Lacul Chereteu, Teiul lui Eminescu, o vizita la Catedrala Sfanta Treime sau la Castelul Mitropolitan – monumentul istoric construit la 1535 de Georgiu Bagdi, care a apartinut pentru o vreme ultimului principe al Transilvaniei, Mihail Apafi al II-lea.
6. Piatra Neamt
Piatra Neamt, frumosul oras de pe Valea Bistritei inconjurat de cinci culmi muntoase printre care Pietricica si Barca Doamnei a fost atestat documentar la 1431. Astazi, atractia principala a orasului o reprezinta ansamblul arhitectural din centrul sau (compus din Curtea Domneasca, Biserica Sfantul Ioan si Turnul-clopotnita) ctitorit de Stefan cel Mare intre anii 1468-1475. Cei pasionati de muzee vor descoperi aici Muzeul de arta eneolitica Cucuteni, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Arta, dar si Muzeul Memorial “Calistrat Hogas”, amenajat chiar in casa in care a locuit cel care a scris remarcabilul volum “Pe drumuri de munte”.
7. Turda
Orasul antic Potaissa, Turda de astazi, este mai putin celebru decat salina care-i poarta numele, aflata la iesirea din localitate. Cu toate acestea, micul oras detine un numar mare de atractii turistice pe care merita sa le vizitezi. Biserica reformata din Turda Veche, Casa Kimpel, Scoala Catolica, Mormantul lui Mihai Viteazul, Biserica Sovagailor si Complexul Franciscan sunt doar cateva dintre ele. Pe celelalte te invitam sa le descoperi singur, la urmatoarea calatorie in oras.