Plănuiești o vacanță în Moldova cât de curând? Perfect, ai făcut o alegere foarte bună, pentru că, pe lângă varietatea de locuri și atracții inedite, zona este cunoscută în toată țara pentru gastronomie. Oh, și ce delicii senzaționale are Moldova: papilele tale gustative îți vor fi recunoscătoare!
După vreo două biserici şi jumătate, cel mai probabil o să simţi nevoia să te aşezi undeva în tihnă şi să te înfrupţi din toate bunătăţile pe care gazda ţi le aşterne pe masă. Pentru că, fără dar şi poate, există atâtea preparate tradiţionale moldoveneşti din care poți alege!
În acest articol, am făcut o selecție a celor de neratat, de la chiftele la sarmale, pentru toate gusturile. Recomandarea noastră nu este să te rezumi la descrieri, ci să planifici cât de curând vizită în Moldova pentru un tur culinar ca la carte.
Iar asta nu e tot. Pentru că vrem să te bucuri de o vară plină de experiențe memorabile în România, am pus la cale o campanie care te aduce cu un pas mai aproape de o vacanță de vis. Cum poți participa? Rezervă cazare pe www.travelminit.ro, participă la concursurile cu premii săptămânale de pe pagina noastră de Facebook sau achiziționează un pachet de pe promotii.travelminit.ro pentru a primi bilete la tombola care îți poate aduce vara aceasta un sejur în Deltă, la Poiana Brașov și la Băile Herculane. Află toate detaliile pe: https://travelminit.ro/vacanta-de-vis.
Pârjoale moldoveneşti
Pârjoalele moldoveneşti sunt, de fapt, chiftele din carne tocată, de obicei de vită şi porc în cantităţi egale, preparate fie la cuptor, fie la tigaie. Amestecul se completează cu ceapă şi firimituri de pâine (sau pesmet), alături de ouă, griş, sare şi piper după gust. Unele reţete includ şi unt şi pătrunjel tocat, dar cel mai important este să alegi carne de calitate, preferabil nu deja tocată. La final, pârjoalele ar trebui să fie rumenite pe dinafară, dar suculente la interior.
Deja ţi-am făcut poftă? Acest preparat iese întotdeauna savuros, dar lasă loc şi pentru celelalte 9 recomandări, mai ales că unele sunt uşor de preparat.
Chişcă moldovenească
Chişca moldovenească este un soi de cârnat făcut în casă, din carne tocată de porc şi orez, amestecate într-un intestin de porc şi puse la fiert. Pe lângă aceste ingrediente, se adaugă şi o ceapă călită, o lingură de ulei, doua linguri cu apă şi sare, piper şi cimbru, după gust. La final, cârnatul se prăjeşte în tigaie şi se taie felii, tocmai bune pentru a fi servite ca aperitiv sau ca gustare.
În Moldova, chişca se prepară mai ales de Crăciun, când se strânge întreaga familie la masă. Se consumă cu mămăliguță caldă şi salată de sfeclă cu hrean.
Scrob cu jumări
Micul dejun în Moldova este de multe ori scrob cu jumări. Ce înseamnă asta, mai exact? Un hibrid între mămăligă şi omletă, preparat cu ouă şi cu mălai, dar şi cu untura şi jumări, ca să-i de gustul acela dulce şi bun, atât de întâlnit în partea de nord a ţării. Ca scrobul să iasă cu adevărat delicios, gospodinele adaugă şi brânză de oaie şi smântână, dar şi mărar şi ceapă verde.
Dacă încă n-ai dat iama spre frigider, citeşte în continuare şi descoperă toată lista de bunătăţi moldoveneşti. Iar dacă vrei să afli mai multe despre regiune, citeşte şi articolul nostru despre manăstirile ţinutului.
Răcitură
Răcitura moldovenească este piftia din porc, din care nu lipsesc zarzavatul, cartofii, usturoiul şi ceapa. Acest preparat ia până la 6 ore să fie gata, pentru că părţile grase ale porcului (în special, capul şi picioarele) trebuie fierte suficient până când se desprind de pe os. Dar îţi garantăm că aşteptarea merită, iar dacă ajungi la un restaurant în Moldova, nici nu vei percepe efortul din spate.
Dacă totuşi te încumeţi să prepari reţeta, ţine cont că, după ce ai terminat de gătit, e necesar să laşi piftia la răcit până a doua zi.
Tochitura moldovenească
Tot porcul este vedeta şi pentru tochitura moldovenească: se foloseşte ceafă, spată, pulpă sau piept, ba chiar şi cârnați de porc, coaste sau slănină afumată. Dacă nu te fereşti de organe, reţeta poate include şi inima, ficat sau rinichi. Peste carnea prăjită în untură se adaugă ceapă călită, vin roşu şi câţiva căţei de usturoi. În mod tradiţional, tochitura se serveşte întotdeauna cu mămăligă.
Ca să te asiguri că ambele se prepară în acelaşi timp, toarnă mălaiul atunci când carnea este pe trei sferturi gata.
Sarmale moldoveneşti
Cu ce sunt diferite faţă de celelalte sarmale? Sunt de două ori mai acre – o dată datorită învelişului de varză, şi apoi graţie sucului de roşii, turnat din belşug, faţă de alte regiuni ale ţării în care se foloseşte doar ca accent. În plus, sarmalele moldoveneşti se prepară dintr-un amestec de carne tocată (porc-vită). Compoziţia include mărar şi pătrunjel verde, ba chiar şi pastă de roşii sau roşii în bulion introduse în umplutură.
Sarmalele moldoveneşti au dimensiuni reduse, cât degetul mic, ceea ce le diferenţiază de cele ardeleneşti, care pot fi de 3 ori mai mari.
Alivenci
La limita dintre gustare şi desert, alivencile poartă numele şi de mălai dulce, de la ingredientul lor principal. Se prepară din lapte şi unt gras, iaurt şi brânză, smântână şi ouă şi, bineînţeles, mult mălai, iar pentru cele mai bune rezultate, toate ingredientele trebuie păstrate la temperatura camerei.
Dacă preferi să o serveşti la un restaurant moldovenesc, asigură-te că ai cerut suficiente bucăţi. Prăjitura cu mălai te va fascina.
Poale-n brâu
Vestitele poale-n brâu sunt brânzoaice moldoveneşti, preparate din făină, lapte, drojdie, ouă, unt şi brânză de vaci delicioasă cu stafide pentru umplutură. Numele vine de la tehnica de împăturire a aluatului, aceea de a strânge aluatul similar cu marginile unei fuste aduse la brâu. Le vei găsi aproape oriunde vei ajunge în Moldova, pentru că sunt o semnătură culinară a regiunii.
Pentru un gust deosebit, poţi adăuga în reţetă şi o păstaie de vanilie, care să dea o aromă mai intensă umpluturii.
Turtă cu julfă
O reţetă neconvenţională este turta cu julfă, o reţetă moldovenească preparată în mod tradiţional în Ajunul Crăciunului. Julfa este, de fapt, umplutura de seminţe de cânepă pisate şi fierte. Astazi, seminţele de cânepă sunt completate uneori şi cu miez de nucă, însă îţi recomandăm să le păstrezi în reţetă pentru că includ mulţi nutrienţi, precum Omega 3, proteine şi fibre.
Similară ca aspect cu baclavaua, turta cu julfă este un desert cu foi subţiri şi însiropate, umplute cu seminţe măcinate şi fierte în clocot.
Cighir moldovenesc
Cighirul moldovenesc include carne tocată de porc, dar şi ficat, inimă, splină, rinichi, limbă şi plămâni de porc. Se prepară sub forma unor chiftele sau cârnaţi şi se servesc, în mod tradiţional, cu ouă ochiuri.
Ce preparat te încântă cel mai tare? Din care ai vrea să guşti primul? Oricare ar fi răspunsul tău, le găseşti pe toate într-o călătorie prin Moldova, fie la restaurant, fie, dacă ai noroc, la masa unui localnic ospitalier. Planifică o vacanţă cu gust şi rezervă cazarea pe travelminit.ro.
Credit foto: Dreamstime