Litoralul Romanesc reprezinta mai mult decat o populara destinatie de vacanta. Adevaratele comori ascunse de la malul Marii Negre nu se afla pe plajele private ci adesea departe de acestea, in zonele mai salbatice in care cei care fac din pescuit un stil de viata isi impartasesc priceperea si pasiunea pentru bucataria pescareasca cu oaspetii pe care ii primesc in cherhanalele amplasate la doar cativa pasi de mal.
Cele mai populare 5 cherhanale de la malul marii
1. Popasul Pescarilor
- Locatie: Olimp, Lot 1
Una dintre cele mai vechi cherhanale de pe litoralul marii este Popasul Pescarilor din Olimp, apreciat atat de turistii de rand cat si de o serie de personalitati care aleg localul pentru meniul pescaresc de la malul marii. Masinile pot fi lasate intr-o parcare gratuita pe malul unui iaz ce se afla la doar un minut de mers de cherhana. Cu mese atat afara cat si inauntru, in caz de vreme proasta, cherhanaua Popasul Pescarilor, deschisa din 1996 si fiind una dintre cele mai vechi de pe litoral, este amenajata in stil rustic, pescaresc, ce aduce pofta de mancare instantaneu, daca simplul gand la o plachie de peste nu are deja acest rezultat. Personalul este extrem de prietenos, iar meniul este unul bogat axat pe specific pescaresc, dar nu numai. Pestii si fructele de mare sunt proaspete, prinse cu barcile pescaresti ce se pot vedea din restaurant.
2. Cherhanaua lui Matei
- Locatie: Eforie Nord, la aproximativ 5 kilometri de statiune
Cherhanaua lui Matei este experienta clasica, intr-un cadru intim, pe o plaja salbatica aflata intr-un golf cu apa limpede si putin frecventat de turisti. De pescuit se ocupa chiar proprietarul cherhanalei care se trezeste devreme in fiecare dimineata pentru prinsul pestelui cu navoade grele. Cherhanaua lui Matei este o afacere de familie, data din tata in fiu, ce abia de curand a inceput sa capete renumele meritat. De la cele 6 mese amenajate afara se pot vedea pescarii ce sorteaza pestele prins sau care lucreaza la navoade. Pestele este mereu proaspat aici, iar bucatareasa batrana gateste dupa retete proprii preparate pescaresti ce pot concura usor cu cele din hotelurile de lux de pe litoral.
3. Casa Veche Corbu
- Locatie: Comuna Corbu, 10 km de Navodari
O alta perla a litoralului este ascunsa intr-o localitate aflata nu departe de Navodari, la granita cu Delta Dunarii. Plaja ce poarta numele localitatii se afla imediat langa sosea, iar aici este ridicata la cateva minute pe un drum de beton cherhanaua Casa Veche. Aici, ca si in alte locatii de acest gen, meniul tine mult de captura din fiecare zi in parte, dar oaspetii pot fi siguri ca tot ceea ce li se pune pe masa este proaspat si gatit dupa cele mai vechi traditii pescaresti. Bors de peste, crap cu mujdei de usturoi si mamaliga, midii pane, dar si salata din fructe de mare sau raci, meniul cherhanalei de pe plaja Corbu este unul divers care convinge multi constanteni sa faca drumul cu masina pana aici in fiecare weekend.
4. Cherhana la Stuf
- Locatie: Eforie Nord, Aleea Belona
Eforie Nord este una dintre statiunile ce odata cu cresterea popularitatii destinatiilor de lux precum Mamaia, a inceput sa isi piarda din turisti. Oamenii de aici traiesc insa cu aceeasi pasiune si dragoste pentru mare, numeroasele familii pescaresti ce locuiesc in zona continuandu-si drumul pe valuri in fiecare dimineata pentru a prinde peste. Este locul perfect pentru cherhanale autentice, iar La Stuf este una dintre acestea. Meniul cu specific pescaresc si vinul de calitate insotesc oaspetii la masa de la care pot privi marea si se pot bucura de briza acesteia. Pentru a garanta varietatea meniului zilnic, o parte din peste este adus din Delta Dunarii, celalalt fiind prins in fiecare dimineata chiar in zona. Localul organizeaza inclusiv petreceri private.
5. Cherhana Vama Veche
- Locatie: Vama Veche
Vama Veche in sine este una din ultimele comorile ascunse ale litoralului ce a reusit sa reziste timpului si modernizarii. Vama atrage un anumit tip de oameni, iar cei mai multi vor spune ca aici se simt mereu ca in momentul reintoarcerii acasa. Este cadrul potrivit pentru o cherhana cu povesti despre oameni simpli, bors si peste la gratar. Patronul cherhanalei Vama Veche este pescar de peste 20 de ani, iar cherhanaua a deschis-o pentru ca asa i s-a cerut, indemnat de trecatorii care de cate ori pregatea peste se opreau si ii cereau sa guste. Aici totul este simplu si autentic, exista doar cateva mese, borsul se face la ceaun cu pestele prins de dimineata, iar meniul nu exista, in fiecare zi oferta fiind dictata de mare iar preturile cerute mai mult simbolice.