România nu doar că ne cucerește prin peisaje și tradiții unice în lume, ci a reușit de-a lungul timpului să se laude și cu o serie de reușite demne de Cartea Recordurilor.
Prima apariție a țării noastre în Cartea Recordurilor a avut loc în anul 1986, la 31 de ani de la prima apariție a cărții. De atunci și până în prezent, România a adunat aproape 40 de recorduri.
Publicată pentru prima oară în 1955, Guinness World Records, cunoscută până în anul 2000 ca The Guinness Book of Records, este o carte de referință publicată anual, care conține o colecție recunoscută internațional de recorduri mondiale, atât performanțe umane, cât și lucruri extreme ale lumii naturale. Cartea în sine deține un record mondial, ca fiind cel mai bine vândută serie de carte care deține drepturi de copyright.
1. Prima gimnastă din istorie care a primit nota 10 (Nadia Comăneci)
Fosta gimnastă Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2007. Academia Recordurilor Mondiale din SUA a omologat performanță obținută de legenda gimnasticii românești la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976: șapte note de 10 la o singură ediție a Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci fiind prima gimnastă din istorie care a primit nota 10.
2. Cea mai mare adunare de oameni imbrăcați în port tradițional (românesc)
În 2017, în Bistrița Năsăud, 9.643 de persoane s-au adunat în centrul orașului pentru a sărbători Ziua Națională a Costumului Popular. Această mișcare a intrat în GuinnessBook pe 14 mai 2017.
Descoperă mai multe oferte de cazare în Bistrița-Năsăud.
3. Cei mai mulţi participanţi la o horă tradiţională
Rămânem în zona tradițională, unde ne-am remarcat cu un record și pe 24 ianuarie 2006, când 13.828 de persoane din oraşul Slatina au dansat cea mai mare horă cu ocazia sărbătorii naţionale a Unirii.
4. Cea mai lungă scrisoare adresată lui Moş Crăciun
A fost redactată de elevii din Brașov în decembrie 2008. Aceștia au ales să scrie pe o rolă de hârtie care măsura 413,8 metri lungime şi 37 metri lăţime. 2110 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi-au aşternut pe hârtie cele mai mari dorințe către Moş Crăciun.
5. Cea mai mare icoană pictată pe sticlă
Aurelia Bobocel a reușit să intre în Cartea Recordurilor după ce, în 2004, a pictat o icoană pe sticlă încălzită reprezentând „Cina cea de taină”. Pictura are 2 metri lungime şi 1,08 metri înălţime, iar sticla are 5 centimetri grosime.
6. Palatul Parlamentului deţine trei recorduri
România a înscris trei recorduri referitoare la Palatul Parlamentului. Primul dintre ele este declarat ca fiind Cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume. Palatul cu o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume.
Este construit din 700 tone metrice de oţel şi bronz, un milion metri cubi de marmură, 3,5 tone metrice de sticlă, şi 900.000 metri cubi de lemn.
Palatul Parlamentului apare în Cartea Recordurilor ca fiind şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume, estimată în 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari.
7. Cel mai lung poem de dragoste
„Luceafărul” lui Mihai Eminescu a fost declarat cel mai lung poem de dragoste cu cele 98 de strofe ale sale.
8. Cea mai mare îmbrăţişare
La această activitate a participat și fostul șef al statului, Traian Băsescu. Cea mai mare îmbrățișare din lume a avut loc în 2009, la Alba-Iulia şi au participat 9.758 de persoane.
9. Cea mai mare prăjitură de comemorare
Unitatea militară din Brașov a pregătit în 2008 cea mai mare prăjitură de comemorare, o colivă. Coliva a cântărit 5 tone şi avea peste 50 de metri pătraţi. La realizarea ei au lucrat timp de 24 de ore 10 bucătari militari. Coliva a fost făcută pentru comemorarea tuturor sfinţilor şi a fost împărţită credincioşilor veniţi la moaştele Sfântului Andrei.
10. Cea mai înaltă săritură în înălțime
În 1961, Iolanda Balaş a stabilit recordul mondial la săritura în înălţime: 1,91 m. Performanța a fost doborâtă 10 ani mai târziu.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamstime.com