Turul Cetatilor Fortificate din Transilvania

Alba IuliaPentru un tur complet al cetatilor fortificate din Transilvania chiar si un sejur de o saptamana ar putea parea scurt. Pentru cei care au la dispozitie doar un weekend merita totusi urmat un traseu ce devine o experienta imersiva inca de la prima oprire. Pentru o incursiune in istorie, zona Transilvaniei este destinatia ideala, in orasele de aici, cele mai multe cu propriile cetati fortificate, calatorul are senzatia ca timpul s-a oprit pe alocuri in loc, impletind farmecul epocii medievale demult apuse cu confortul oraselor moderne.

Ziua 1 – Cetati fortificate Brasov

Locul ideal pentru a incepe un tur al cetatilor fortificate din Transilvania este chiar Brasovul, unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei. Multi turisti aleg sa ajunga in aceasta zona in perioada de iarna pentru partiile amenajate si se concentreaza in zona statiunilor de pe Valea Prahovei. Mai departe de acestea insa, se intinde o zona plina de comori ascunse, mult mai apreciate din pacate de turistii straini decat de cei din tara.

Ziua poate incepe cu o oprire la Castelul Bran, unul dintre cele mai cunoscute si vizitate din aceasta zona.

Castelul Bran

Castelul Bran este amplasat pe drumul ce leaga Campulung de Brasov, intre culmile Bucegi si Piatra Craiului, intr-un peisaj de vis. Zona turistica Bran – Moeciu este una dintre cele mai populare din judet, motiv pentru care Castelul Bran este promovat si dezvoltat din punct de vedere turistic asa cum multe dintre superbele cetati fortificate din Transilvania aflate in patrimoniul UNESCO ar merita.

Ca mai toate fortificatiile medievale din zona, castelul Bran a servit initial drept trecatoare cu scop militar. Construit undeva in jurul anului 1377, castelul Bran a suferit numeroase modificari de-alungul istoriei tumultoase a zonei. Datorita potentialului turistic al localitatilor si zonelor care il inconjoara, castelul Bran a beneficiat de renovari periodice, astfel ca astazi isi pastreaza gloria regala, aflandu-se in prezent in administrarea Arhiducului Dominic si Arhiduceselor Maria Magdalena si Elisabeta.

Castelul are 4 nivele ce pot fi vizitate si gazduieste un muzeu cu obiecte din colectia personala a familiei arhiducelui de Habsburg.

Program Vara (1 aprilie – 30 septembrie):

  • Luni: 12 – 18
  • Marti – Duminica: 9 – 18

Program Iarna (1 octombrie – 31 martie):

  • Luni: 12 – 16
  • Marti – Duminica: 9 – 16

Pret bilet:

  • Adulti – 25 lei
  • Studenti – 10 lei
  • Elevi – 5 lei

Cetatea Rasnov

De la Bran la Rasnov se poate ajunge in doar 20 de minute cu masina personala, distanta fiind de 13 km. Rasnovul este o zona aflata in plina dezvoltare, iar cetatea Rasnov, adesea trecuta cu vederea in drumul dintre Bran si Brasov, merita cu siguranta o oprire.

Construita in secolul XIII si avand o suprafata de aproximativ 3500 mp, cetatea a servit ca scop militar in perioada sa initiala, iar acum functioneaza ca muzeu de arta feudal. In curtea interioara se gaseste un targ de suveniruri, carti istorice sau arta. Exista si posibilitatea de a incerca tirul cu arcul.

Program:

  • Iarna (noiembrie – aprilie): Luni – Duminica 9 – 17
  • Vara (mai – octombrie): Luni – Duminica 9 – 19

Pret Bilet:

  • Adulti – 10 lei
  • Elevi si studenti – 5 lei

Cetatea Brasovului

La alte 20 de minute de Rasnov se afla Brasovul si totodata oprirea de la sfarsitul primei zile a incursiunii in bogata istorie medievala a zonei Transilvaniei. Cetatea (Citadela) Brasovului se afla pe un deal inconjurat de padure, departe de strazile uneori aglomerate ale orasului. Cetatuia renovata se afla in varful unui deal, unde se poate ajunge foarte usor cu masina. De aici privelistea este incredibila, in special pe inserat.

Nu se percepe tarif de intrare, si nu exista program de vizitare, intrarea fiind libera.

Cazare in Brasov

Prima zi a turului se incheie cu o noapte petrecuta intr-una dintre numeroasele optiuni de cazare din Brasov. Turistii cu un buget limitat pot alege dintre numeroasele pensiuni, cei ce prefera luxul au la dispozitie hoteluri inclusiv din categoria de 4 si 5 stele, iar pentru cei ce prefera o incursiune in cultura zonei exista si optiuni de cazare rustice.

Ziua 2 – Cetati fortificate Tg. Mures – Sibiu

Din Brasov se pleaca catre Sighisoara, nu inainte insa de un mic dejun in superbul centru istoric al orasului. Drumul dintre Brasov si Sighisoara dureaza maxim 2 ore, distanta fiind de 137 km.

Cetatea Sighisoara

Centrul istoric al municipiului Sighisoara, construit de colonistii sasi, se afla in patrimoniul UNESCO de 15 ani. Amplasata pe malul raului Tarnava Mare, cetatea fortificata Sighisoara se intinde pe doua terase, una la o altitudine de 350 de metri, iar o alta la 429 de metri. Cetatea mai are astazi 9 turnuri ce pot fi vizitate dintre cele 14 initiale. Pentru a avea acces cu masina in zona cetatii, pretul perceput este de 15 lei.

Dupa vizitarea zonei cetatii se poate lua pranzul intr-unul dintre restaurantele ce pastreaza atmosfera medievala a centrului istoric.

Sibiu

De la Sighisoara la Sibiu se ajunge in aproximativ o ora si jumatate, timp necesar pentru a parcurge cu masina distanta de 93 de km. Sibiul, capitala Culturala Europeana a anului 2007, isi merita in continuare titlul, fiind unul dintre cele mai bogate orase ale Romaniei din punct de vedere cultural. Renovat aproape in totalitate, zidurile si strazile din aceasta zona par sa respire istorie.

Cetatea Sibiu

Cetatea Sibiului numara in perioada sa de glorie 39 de turnuri si patru bastioane, fiind una dintre cele mai puternice fortificatii ale unui oras medieval din aceasta zona a Europei. Astazi cetatea este gazda unui numar mare de manifestari culturale si festivaluri. Cetatea este deschisa turistilor fara taxa de vizitare, iar o plimbare printre turnurile renovate ale acesteia este una dintre cele mai puternice experiente pentru iubitorii de istorie medievala din tara.

Sibiul este superb dupa apus, iar o plimbare pe strazile acestuia poate face turistii sa piarda ore intregi inainte de a-si da seama. Cazarea in Sibiu se poate face fie la pensiuni, fie in hoteluri, multe dintre acestea fiind mobilate si concepute pentru a pastra atmosfera de pe strazile orasului.

Ziua 3 – Cetati fortificate Alba Iulia

Drumul cu masina din Sibiu la Alba Iulia dureaza aproximativ o ora la un ritm lejer. Distanta este de 72 km pana in centrul orasului Alba Iulia.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina merita sa aiba dedicat cel putin jumate de zi pentru vizitare. Aflata in topul obiectivelor turistice din judet, aceasta cetate cu bastioane de tip Vauban este construita in forma de stea si impartita pe o serie de trasee turistice concepute astfel incat vizitatorii sa se poata bucura din plin de farmecul acestui spatiu in care istoria este inca veche. Turistii pot alege intre Traseul celor 3 Fortificatii, Traseul Portilor, Traseul Neamului Romanesc sau Traseele Sudic, Estic ori Nordic. Securitatea este asigurata de soldati in uniforme de epoca, iar ceremonia de schimbare a garzilor are loc in fiecare zi la pranz.

Program: Programul de vizitare difera in functie de traseul ales, dar in general intreaga zona a cetatii este deschisa pe timp de vara incepand cu ora 10:00 si pana la ora 20:00.

Pret: Si preturile difera in functie de traseul ales, dar nu depasesc 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.