Maramureșul este un colț de poveste care ne apropie de natură și ne ajută să redescoperim tradițiile românești păstrate și astăzi cu sfințenie în această zonă. Dacă ai ocazia să ajungi aici, poți descoperi o lume de basm chiar pe Valea Vaserului. Odată ajuns în acest colț al țării, vei avea ocazia să trăiești o experiență unică: o plimbare cu Mocănița din Maramureș, ultimul tren cu aburi din Europa, pe care străinii au numit-o în mai multe rânduri: „bijuteria pe șine a lumii”.
Mocănița din Maramureș: scurt istoric
Inițial, unicul scop al Mocăniței era să transporte lemnele din pădurea din Parcul Național Munții Maramureșului. Asta se întâmplă în 1932, atunci când s-a construit calea ferată forestieră. De atunci și până în prezent, stația CFF Vișeu de Sus funcționează fără oprire.
Dacă în 1961 pentru transportul de lemne se foloseau șapte locomotive cu abur pentru ecartament îngust și alte două pentru ecartament normal, majoritatea provenind din Uzinele Reșița, în prezent în scop turistic C.F.F. Vișeu de Sus are la dispoziție mai multe locomotive funcționale. Cea mai veche dintre ele, reprezentând în același timp și preferata turiștilor, este Măriuța, construită la fabrica Orenstein & Koppel din Berlin în 1910. Aproape la fel de veche este și locomotiva Krauss, fabricată în Linz, Austria, în 1921.
Totodată, nu puteau lipsi nici modelele din Reșița, iar în acest sens Calea Ferată Forestieră dispune de două exemplare, Elveția și Bavaria, ambele fiind construite în 1954. O altă locomotivă, Cozia-2, model Reșita din 1955, a fost preluată de CFF Vișeu de Sus în vederea transportului de lemn încă din 1962. Una dintre ultimele modele de locomotive cu aburi fabricate la Reghin în 1986 este Cozia-1, locomotivă ce își continuă neobosită activitatea încă din momentul construirii ei.
Află mai multe și despre Cetatea Enisala: cum ajungi la ea și ce poți vizita în zonă
Cum ajungi la Mocănița din Maramureș
Vișeul de Sus se află la o distanță de 20 km de Borșa, 91 km de Bistrița, 111 km de Vatra Dornei, 118 km de Baia Mare, 164 km de Cluj-Napoca, 189 km de Suceava, 262 km de Piatra Neamț, 533 km de București. Dacă optezi pentru transportul cu mașina personală, accesul rutier se poate realiza pe una dintre aceste căi:
– DN17 – Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Iacobeni, DN18 – Iacobeni – Borșa – Moisei – Vișeul de Sus;
– DN18 – Baia Mare – Sighetul Marmației – Vișeu de Sus;
– DN17C – Bistrița – Năsăud – Moisei, DN18 – Moisei – Vișeu de Sus.
Din mai până în octombrie, trenurile circulă regulat, de mai multe ori pe săptămână, până la staţia Paltin şi înapoi.
Mocănița pornește din stația Vișeu de Sus, iar ultima oprire este în stația Păltin, pe un traseu de 21,6 km pentru turiști (din cei 60 pe care-i parcurge în mod normal). În Păltin veți sta cel mai mult, cam 40 de minute-o oră, fiindcă se va face și schimbarea locomotivei.
Prețul unui bilet variază în funcție de perioada anului între 75 și 49 lei de persoană, iar programul este unul estimativ, singura oră sigură fiind cea de plecare, adică ora 09.00. Este posibil ca programul să suporte modificări pe traseu. Informaţii exacte despre mersul trenurilor găsiţi pe www.mocanita-maramures.com
Principalele atracții pe Valea Vaserului
Țara Maramureșului ne oferă șansa de a vizita diverse obiective turistice naturale, religioase și culturale. Valea Vaserului este o zonă emblematică a valorilor naturale şi culturale ale Parcului Natural Munţii Maramureşului. Pe lângă plimbarea cu Mocănița din Maramureș puteți face drumeții în Piatra Șoimului și puteți vizita Galeriile din cel de-al doilea Război Mondial precum și unelele săpate în stâncile Munţilor Maramureşului, între cantonul Baradău şi staţia Botizu.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Sursa foto: dreamstime.com