7 restaurante cu specific romanesc care merita testate in Bucuresti

Restaurant cu specific romanescDespre restaurantele romanesti, cu traditie si istorie bogata, v-am mai povestit si cu alte ocazii. Insa Bucurestiul este o sursa aproape inepuizabila de traditii, mai ales cand vine vorba de cele culinare. Anonime sau celebre, restaurantele fac parte din viata noastra si ne intregesc multumirea sufleteasca. De data aceasta va vom recomanda sapte locatii mai putin istorice, dar mai preocupate sa reinvie arta bucatariei romanesti, traditionale. Bucataria de la tara.

Lacrimi si Sfinti

  • Locatie: Strada Sepcari nr. 16 (tel: 0372.773.999)

In Centrul Vechi al Capitalei vei intalni acest restaurant romanesc atipic, in sensul ca retetele preparate aici – vechi de 100 de ani – au fost reinterpretate intr-o maniera contemporana. Este maniera in care Mircea Dinescu (poetul celebru, sigur ai auzit de el!, si patronul restaurantului) a inteles sa reinvie bucataria autohtona. Foarte important este insa faptul ca toate ingredientele folosite pentru preparatele din meniu sunt nu doar locale, ci si organice: pestele este adus de la Dunare, pasarile fripte la ceaun sunt crescute in batatura, iar porcii si viteii provin de la micii fermieri. Iar legumele sunt alese chiar de el, din piata.

Pana si lemnul folosit la amenajarea spatiului este recuperat si pastreaza patina zecilor de ani care au trecut peste el. Nu te mira daca usa de la intrare ti se pare oarecum cunoscuta: este recuperata de la o casa veche din Sighisoara. Iar vasele de cupru in care se gateste sunt mesterite de Victor, un vechi mestesugar din comuna mureseana Brateiu.

Odata ajuns la restaurantul Lacrimi si Sfinti, incearca o fasole batuta ca la mama acasa, o piftie “asezata” asezonata cu hrean, un crap lipovenesc sau parjoalele de Doamne Ajuta. O sa ne multumesti!

Vatra Neamului

  • Locatie: DN1, Soseaua Bucuresti – Ploiesti nr.29 (tel: 021.350.33.20)

Restaurantul de pe DN1 a fost deschis in urma cu patru ani, insa proprietarul lui (originar din Chisinau) are o experienta de peste 20 de ani in domeniul restaurantelor. Vei avea de ales intre bucatele traditionale romanesti si basarabene: piftie de cocos sau de limba de vita, purcelus de lapte la cuptor, curcan intreg copt sau rata umpluta cu mere verzi. Totul este proaspat, iar daca vrei sa gusti o stiuca umpluta, trebuie sa stii ca o comanda de acest gen se face cu 48 de ore inainte. Nu de alta, dar stiucile “musca” mai greu.

Casa Doina

  • Locatie: Soseaua Kiseleff nr.4 (tel: 021.222.6717)

Daca-ti doresti o locatie luxoasa alege acest restaurant. Locatia este autentic romaneasca, ce pastreaza inca aerul de secol XVIII, desi restaurantul a fost recent reamenajat. Gradina este acum mult mai spectaculoasa, plina de verdeata, cu mese asezate la o distanta convenabila, incat sa nu fii nevoit sa asculti discutiile celorlalti. Mancarurile romanesti din meniu s-au pastrat, desi au mai aparut si altele, din bucataria internationala. Ai de ales intre ciorba taraneasca de vacuta, bors de legume, ciorba de burta, pui de curte la ceaun servit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, rata rumenita la cuptor pe varza calita sau celebrii mititei.

La asa ambianta insa, si preturile sunt pe masura.

Restaurant Casa Iancului

  • Locatie: Strada Sarafinesti nr.2 (tel:021.256.9798)

De clienti nu duce lipsa niciodata, atat e de buna mancarea de la Casa Iancului. Ascunsa printre blocuri, locatia reuseste sa te scoata din cotidian, cel putin atat cat dureaza o cina sau o intalnire cu prietenii. Nu este foarte pretentios, amenajat cu mult bun gust, in stil traditional, cu meniu romanesc si vanatoresc. Iar bucatarii au dovedit ca se pricep! Ciorba de fasole cu afumatura de costita si carnati de Plescoi este senzationala, la fel ca pulpa confiata de rata la cuptor, cu varza dulce. Iar deserturile…mmm! Clatite tocate cu dulceata, inghetata fierbinte, Tortul Domnitei, toate merita gustate cel putin o data in viata. Meniul e incarcat, asa ca nu-ti face probleme ca nu ai de unde alege.

Torna Fratre

  • Locatie: Strada Tunari nr. 34, sector 2 (tel: 021.210.35.57)

E drept, numele suna ciudat, dar chiar si el este cat se poate de autentic – expresia reprezinta prima mentiune a protoromanei (limba romana veche), spun lingvistii. Restaurantul vrea sa reinvie bucataria traditionala a taranului roman, din toate zonele geografice ale tarii si din toate timpurile. Si ai de unde alege: mancare olteneasca, moldoveneasca, ardeleneasca sau munteneasca. Sau de dincolo de granite, de la basarabeni, istroromani, meglenoromani, aromani. Localul este amenajat intr-o casa frumoasa, veche, nu departe de stadionul Dinamo din Capitala. Poti sa incerci aici niste coltunasi cu manatarci, o “cavarma de rata, cu mujdei si mamaliga”, sau un tarator (un fel de salata tzatziki, dar dupa o reteta preluata de la aromani). Preturile nu te dau pe spate la asa minunatii de bucate autohtone. Iar patronul restaurantului este dispus oricand sa-ti explice – fara sa divulge secretele meseriei – ce a pus in farfuriile alea de-ti vine sa te lingi pe degete.

Si tot autentic romaneasca este muzica live, pe care poti sa o asculti joi, vineri si sambata.

Delea Noua

  • Locatie: Strada Delea Noua nr.32 (tel: 0768.556.315)

Desi numele nu iti spune poate mai nimic si crezi ca este un simplu restaurant de cartier care poarta numele strazii pe care a fost deschis, ei bine, afla ca vorbim de unul dintre restaurantele vechi, de elita, din Capitala. De celebrul “La 2 lei”.

Aici vei avea parte nu doar de un pranz sau de o cina traditional romaneasca, de muzica live de petrecere si spectacole de obiceiuri si traditii romanesti, ci de o adevarata incursiune in cultura si bucataria traditional romaneasca. Zacusca, sarmalele, muraturile si piftiile, ciorba de fasole cu afumatura in paine, tuica si palinca de cirese (descoperita in ‘75) – toate sunt aici si te asteapta sa le incerci.

Cherhana Vama Veche

  • Locatie: Strada Alexandru Iacobescu nr.18 (tel: 0747.125.653)

Nu am facut nicio greseala, aici vorbim despre restaurantele din Bucuresti, insa patronii cherhanalei au reusit sa aduca in zona Grozavesti din Capitala o farama de Vama. Pentru cei care iarna duc dorul Vamii si a pestelui de-acolo, a fost deschisa aceasta locatie; tot cu specific pescaresc si tot cu peste adus din Marea Neagra.

Capturile sunt foarte proaspete, aprovizionarea se face de trei ori pe saptamana si se pastreaza la gheata. Iar bucatele sunt preparate la fel ca la “mare”: traditional, pe plita.