România este faimoasă pentru lăcașele ei de cult, atât pentru numărul lor impresionant, dar și în ceea ce privește arhitectura surprinzătoare, care poartă cu ea o istorie bogată. Dincolo de valoarea lor spirituală, bisericile fortificate aveau un rol defensiv în trecut, fiind adăpostul în care se adunau oamenii dintr-o comunitate în cazul unui atac. Tot acolo erau păstrate rezerve de apă și mâncare, la care contribuia fiecare personă. În Transilvania vei găsi o mulțime de biserici fortificate care au trecut testul timpului cu brio. Multe dintre acestea fac parte din patrimoniul UNESCO. Îți prezentăm în continuare lista noastră cu cele mai frumoase biserici fortificate pe care le poți vizita toamna aceasta.
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri
Vei găsi Biserica Evanghelică în satul Viscri, județul Brașov, faimos pentru vizitele regelui Charles, care deține o proprietate acolo. Monumentul datează încă din secolul al XIII-lea, iar în 1999 a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, grație condiției exemplare în care este păstrat. Vei putea ajunge acolo urmând drumul național 13, pe care îl poți accesa din localitatea Bunești, în cazul în care pornești pe ruta Brașov-Sighișoara. Deși nu se știu foarte multe despre construcția bisericii, știm că a trecut prin mai multe etape de construcție de-a lungul secolelor. În secolul XVI, a fost fortificată și i s-au adăugat guri de tragere. Cât timp o vizitezi, vei putea admira o mulțime de artefacte, precum cupa de aur din secolul al XIX-lea. Printre alte atracții se numără muzeul Muzeul Obștii și Camera Slăninei. Dacă vrei să ai parte de o priveliște de vis asupra întregului sat, poți urca în turnul bisericii.
Citește și: Atracții mai puțin știute din județul Brașov
Biserica Fortificată din Biertan
Biserica este situată în localitatea sibiană Biertan, în vârful unei coline, părând că veghează asupra întregului sat. A fost construită în secolul al XVI-lea, în stil gotic târziu, având o formă similară unei hale. Este apărată de către 6 turnuri și 3 hale, iar complexul bisericesc se împarte în 3 incinte. Printre cele mai de preț valori adăpostite acolo se numără altarul pictat cu 28 de scene de către meșteri din Viena și Nurnberg. Bastionul a avut rol de închisoare matrimonială, unde erau închise cuplurile care voiau să se despartă, împărțind o singură farfurie și un pat pe durata șederii. În prezent a fost transformat în muzeu și poate fi vizitat de publicul larg.
Biserica Fortificată din Prejmer
Biserica fortificată din Prejmer a fost construită în secolul al XVIII-lea și se găsește în satul cu același nume din județul Brașov. Face parte dintre cele 7 biserici din Transilvania care au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Construcția impresionantă este împrejmuită de ziduri înalte de 12 metri înălțime și 4 metri grosime. În afara zidurilor se găsesc mai multe încăperi care adăposteau provizii de hrană și erau folosite ca locuințe pentru soldați pe timp de război. Biserică este apărată de bastioane, porți de fier și poduri. În locul încăperilor de provizii sunt organizate mai multe ateliere unde cei curioși pot învăța diverse meșteșuguri.
Biserica Fortificată din Saschiz
Biserica Fortificată Evanghelică este un alt monument care face parte din patrimoniul UNESCO și se găsește în satul mureșan Saschiz. A fost construită în stil gotic, în secolul al XVIII-lea, iar din 1493 a fost fortificată în cinstea Regelui Ștefan I al Ungariei. Așadar, i-au fost adăugate 22 de contraforturi și 23 de arcuri pentru apărare. Turnul cu ceas, înalt de 10 metri, a avut inițial rol de apărare, transformându-se mai apoi în clopotniță. Accesul către turn este interzis, dar poți în schimb să urci la orgă și la podul fortificat. Orga este una dintre cele mai mari din Transilvania și a fost adusă din Brașov în 1788.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.