Totul despre bacșiș: când dai, cât dai și cui dai?

Subiectul bacșișului ne induce în dificultate pe mulți dintre noi și probabil că ți-a ridicat și ție semne de întrebare măcar o dată. Tocmai pentru că știm că regulile acestei practici pot varia în funcție de context, precum cel cultural (de exemplu), am pus la cale un ghid cu câteva reguli universale care privesc practica bacșișului.

Înainte să începem, vom adresa unele dintre cele mai întâlnite confuzii. Trebuie să las bacșiș de fiecare dată sau e o formă prin care îmi arăt aprecierea pentru serviciile păstrate? Care este suma potrivită pe care trebuie să o las ca bacșiș? La noi în țară se obișnuiește să se lase un bacșis de 10% din totalul notei de plată și un bacșiș de 15% în cazul în care clientul este foarte mulțumit de servicii. Unii oameni preferă să lase o sumă pe care ei o apreciază ca fiind potrivită. Începând cu acest an, legea de la noi din țară prevede includerea bacșișului pe nota de plată și pe bonul fiscal. 

Citește și: Turist în Timișoara: ce să vizitezi dacă ajungi prima dată aici

De cele mai multe ori, bacșișul este oferit celor care lucrează în servicii ospitaliere (la restaurant, la hotel etc.) dar și în cazul altor ocupații, de exemplu, la taxi, în serviciile cosmetice, curierilor etc.  Autoarea Codului Bunelor Maniere Aurelia Marinescu explică faptul că bacșișul se oferă celor care prestează munci dificile, dar ale căror salarii sunt modeste. Tot ea mai spune că în cazul chelnerilor, al șoferilor, al profesiilor cosmetice, se obișnuiește să se lase între 10%, 15% și 20% bacșiș. În cazul garderobierilor, al ghizilor turistici și al șoferilor de autocar, suma lăsată va fi la aprecierea ta. Așadar, putem concluziona că practica bacșișului este o formă de apreciere și de susținere a unor servicii și domenii din partea noastră. 

După cum am amintit, această practică este influențată de contextul cultural în care ne aflăm, așa că vom discuta puțin despre cum este privită în diferite părți ale globului. În Statele Unite se lasă între 15% și 20% bacșiș, iar în cazul în care suma este mai mică de atât, se consideră că nu ai fost mulțumit de servicii. În Franța bacșișul lăsat este de 15% din valoarea notei de plată, iar această sumă este trecută pe bonul fiscal, la fel ca la noi.  În Spania, Germania și Italia, suma lăsată este de câțiva euro, obținută de cele mai multe ori prin rotunjirea notei. În schimb, în țări precum China și Japonia nu vei întâlni deloc această practică.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.