Cu centrul sau istoric renovat in anul 2006, declarat un an mai tarziu Capitala Europeana a Culturii 2007, Sibiul este unul dintre orasele pe care orice calator prin Romania si orice roman trebuie sa il viziteze macar pentru un weekend. Sibiul este un oras multicultural in care cea mai mare comunitate germana din tara, minoritatea ungureasca si populatia etnica romaneasca se imbina armonios. Calatorul nu va avea nici un moment senzatia de dezbinare sau fragmentare, ci mai degraba diversele comunitati ce se intalnesc aici dau o bogatie culturala si un istoric greu de egalat in alte parti ale tarii. Sibiul a fost Capitala Culturala a Europei pentru un an, dar va ramane pentru totdeauna Capitala Culturala a Romaniei.
Ziua 1 in Sibiu
Cel mai bun loc pentru a incepe incursiunea in lumea Sibiului, o lume ce prezinta o Romanie diferita, o Romanie calda si bogata, o Romanie in care gloria trecutului a uitat sa apuna, este centrul Sibiului. Centrul istoric al orasului este compus in principal din cladiri construite de colonistii germani in Evul Mediu, cladiri ce isi pastreaza si astazi acelasi farmec pe care il aveau in momentul in care au fost ridicate, iar asta datorita sumelor foarte mari investite in reabilitare si mentinere. Centrul orasului face din Sibiu o destinatie ce se afla pe lista celor mai multi turisti straini care vad Romania si Transilvania pentru prima data.
La ora pranzului, centrul este locul perfect pentru o plimbare si pentru a lua masa intr-unul dintre numeroasele restaurante ce pastreaza si in interior atmosfera de afara si care servesc bucataria traditionala a celor 3 principale etnii ce dau farmecul specific orasului.
Piata Mare
Piata Mare a Sibiului este in sine un obiectiv din patrimoniul cultural al orasului, aceasta fiind desemnata drept monument arhitectural de catre UNESCO. Acest spatiu larg deschis este unul dintre cele mai frumoase de acest gen din tara. Locul este plin de turisti in aproape orice perioada a anului, insa datorita asezarii este greu sa existe senzatia de aglomeratie sau de sufocare, astfel ca toti cei care ies la o plimbare in Piata Mare au la un moment dat senzatia ca sunt singuri, inconjurati doar de puternica prezenta a orasului si a istoriei sale.
Muzeul Brukenthal
Din Piata Mare se poate vizita Muzeul Brukenthal ca o prima oprire atat pentru cei pasionati de arhitectura cat si pentru cei pasionati de arta. Construit de baronul Samuel von Brukenthal in anul 1788, muzeul a intrat in patrimoniul statului dupa moartea baronului, impreuna cu intreaga colectie de arta a acestuia. Astazi, palatul Brukenthal gazduieste o biblioteca si o galerie de arta recunoscuta la nivel international unde pot fi admirate doua tablouri ale cunoscutului pictor Peter Paul Rubens si 3 galerii de arta (europeana, romaneasca si contemporana).
Muzeul este deschis vara (din martie pana in octombrie), de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, iar iarna (octombrie – martie), de miercuri pana duminica de la 10:00 la 18:00. Pretul biletelor difera in functie de galeria vizitata.
Turnul Sfatului
Aflat exact la trecerea dintre Piata Mare si Piata Mica, cu adresa pe str. Piata Mica nr. 1, Turnul Sfatului, constructie din sec al XII-lea, a fost restaurat complet in perioada postbelica. Astazi, turnul gazduieste adesea expozitii, iar turistii pot urca pe scara interioara pana la ultimul nivel de unde privelistea asupra intregului Sibiu si a muntilor Fagaras este extraordinara.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 10:00 si 18:00, iar taxa de intrare este de 2 lei.
Piata Huet si Catedrala Evanghelica
Din Piata Mare si Piata Mica catre Piata Huet peisajul se schimba complet. In aceasta piata, a doua ca marime din Sibiu, arhitectura predominanta este una gotica, cu Catedrala Evanghelica si Liceul Brukenthal ca simboluri ale originii germanice a orasului.
Catedrala Evanghelica
Ridicata in stil gotic, cu o inaltime maxima a turlei de 73 de metri, Catedrala Evanghelica troneaza asupra pietei Huet si poate fi vazuta de departe. Biserica este la fel de spectaculoasa pe exterior cum este si la interior. Catedrala este a doua in tara ca marime si se afla pe lista celor mai importante edificii de acest gen din intreaga Europa de Est, alaturi de Biserica Neagra din Brasov.
Cazarea in Sibiu este ca si masa, potrivita pentru orice fel de gusturi si bugeturi. Aici se poate sta la preturi accesibile pentru oricine intr-una dintre multele pensiuni aflate mai la marginea orasului sau se poate opta pentru un hotel ori o pensiune construite pentru a fi in armonie cu intreaga atmosfera a orasului, aproape de centru.
Ziua 2 in Sibiu
Cetatea Sibiului
Ziua 2 merita inceputa cu o alta incursiune in bogata istorie a orasului. Cetatea Sibiului a fost in Evul Mediu una dintre cele mai puternic fortificate cetati de acest gen din intreaga Europa, astfel ca s-a pastrat excelent de-a lungul timpului, turnurile si bastioanele sale putand fi vizitate si azi. Pasajul scarilor care conecteaza parti ale cetatii este unul dintre cele mai interesante puncte de pe lista atractiilor turistice din Sibiu, iar la capatul acestora se afla restaurantul Butoiul de Aur, cel mai vechi restaurant din Romania.
Ocna Sibiului
Un weekend relaxant in Sibiu poate fi incheiat pe drum de vara avand ca destinatie finala Ocna Sibiului. Ocna se afla la doar 15 km de oras, un drum de 10-15 minute cu masina sau autobuzul. Pe timp de vara, aici sunt amenajate plaje pentru cei interesati de experienta unica de a inota intr-un lac sarat sau de efectul terapeutic incredibil al bailor cu namol. Zona este amenajata cu spatii de luat masa, restaurante si gherete de mancare. Pentru cei ce doresc sa isi extinda weekendul in zona Sibiului pana la trei zile, exista hoteluri de lux si un complex balnear in Ocna ce ofera cazare la cele mai inalte standarde de confort.