Situate în masivul Hășmaș, la granița dintre Moldova și Transilvania, Cheile Bicazului sunt o mărturie a măiestriei naturii, cu peisaje fascinante care încântă privirile și inimile călătorilor de pretutindeni. Râul Bicaz a săpat, de-a lungul sute și mii de ani, o vale îngustă între masivele înalte din jur, creând astfel peisajul spectaculos pe care îl putem admira astăzi. Dacă plănuiești să vizitezi Cheile Bicazului, asigură-te că explorezi împrejurimile și că nu ratezi aceste atracții.
Rezervaţia De Tisa Păngăraţi
Rezervația de Tisă din comuna Pângărați – Neamț, situată la granița dintre Moldova și Transilvania, la aproximativ 30 kilometri distanță de Cheile Bicazului, este o arie de interes național care găzduiește arborele Taxus baccata, cunoscut și sub numele de tisă. De-a lungul a celor 2 hectare, se găsește un habitat natural excepțional, compus din arbori de tisă cu vârste cuprinse între zeci și chiar sute de ani, dar și din alte specii precum pinul, molidul, ienupărul, fagul și carpenul.
Citește: 3 locuri de legendă din România
Lacurile Pângăraţi și Vaduri Bicaz
La o distanță de doar 33 kilometri de Cheile Bicazului, între munții Stănișoarei și Gosmanului se găsesc lacurile Pângărați și Vaduri, două arii protejate, care fac parte din rețeaua europeană Natura 2000 și care găzduiesc un număr impresionant de specii de păsări, pești și plante acvatice. Lacul Pangarati are o suprafață de 115 ha și este alimentat de Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz și de apele râului Bistrița, întinzându-se între localitățile Poiana-Oantu și Pangarati. Vaduri este un lac de acumulare, amenajat în anul 1966, pentru producerea de energie electrică. Cele două lacuri reprezintă o zonă importantă pentru pasările migratoare din aria est-carpatică. Pe timpul iernii, aici se adăpostesc specii precum lebădă de vară, rața mare, rața sunătoare și corcodel mic, rață sulitar, rață roșie, rață cu cap castaniu.
Peștera de Gheață Borsec
Peștera de Gheață din Borsec este situată în zona carstică a Dealului Scaunul Rotund, la aproximativ 25 de minute distanță de Cheile Bicazului. Aici se găsește cea mai mare cantitate de depuneri de travertin din România, un material utilizat pentru realizarea utilizat în construcții și ornamentarea fațadelor, folosit în construcții notabile precum Palatul Parlamentului și diferite stații de metrou din București. Peștera de Gheață se întinde pe suprafața a 70 de hectare și este formată dintr-o grotă de travertin, asemănătoare unei fisuri verticale, cu o înălțime de 60 de metri. Numele său provine de la stalactitele și stalagmitele formate din infiltrațiile de apă înghețată.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.