Daca simti ca ti se face pofta cu adevarat de o lunga drumetie, prin pasuni cu fanete, prin paduri de fag cu fosnet de frunze uscate si poieni inverzite, presarate cu flori de munte, incearca sa ajungi in Parcul National Cozia, situat in partea de est a judetului Valcea. Le are pe toate si inca ceva in plus.
Intregul parc – si vorbim aici de peste 17.000 de hectare de teren – freamata de viata si vei vedea ca nu am exagerat cu nimic, dupa ce vei citi cele de mai jos.
Cum ajungem in Parcul National Cozia?
La rezervatia naturala ajungi pe DN 7, daca urmezi traseul Ramnicu Valcea – Calimanesti – Pausa. Daca esti din Bucuresti, ai de mers vreo 200 km pana la Parcul National Cozia, daca esti din Sibiu – aproape 45 km, iar daca vii dinspre Ramnicu Valcea distanta e si mai mica: 25 km.
Prima atractie: masivii usor accesibili
Intregul parc este o arie naturala protejata in special pentru ecosistemele care isi duc veacul aici, asa ca drumetiile se transforma in adevarate momente de relaxare. Daca esti un adevarat iubitor de munte, Parcul National Cozia iti ofera numeroase trasee turistice pe care poti sa le iei linistit la pas, pentru ca muntii nu sunt foarte inalti (varful Cozia are 1668 m) si sunt suficient de accesibili. Exista cateva puncte de plecare spre varfurile masivilor: Pausa, Calimanesti, Perisani, Gura Lotrului sau Turnu, iar traseele turistice sunt marcate.
Iata mai jos trei idei de trasee turistice pe care poti sa le iei in calcul si sa le parcurgi fara prea mare efort:
1. Gara Turnu – Curmatura de la Troita – Muntele Scortaru – Muchia Turneanu – cabana Cozia (1573 m altitudine). Durata: intre 5 ore si 5 ore si jumatate. Marcaj: banda rosie.
2. Manastirea Stanisoara – Muchia Vladesei-Durduc – Varful Cozia (1668 m altitudine). Durata: intre 4 si 5 ore. Marcaj: banda albastra.
3. Brezoi – Valea Daneasa – Poiana tarsa (1280 m). Durata: intre 3 si 4 ore. Marcaj: Punct rosu.
Statiunile balneoclimaterice din zona
Sa nu crezi ca la Cozia te asteapta numai munti, paduri si raul Olt, chiar daca peisajele sunt spectaculoase. Zona este recunoscuta pentru izvoarele sale termale, care au stat la baza dezvoltarii statiunilor balneoclimaterice Calimanesti, Caciulata si Cozia.
Schituri si manastiri
Lacasurile de cult din zona Olteniei au farmecul lor, dovada stand numarul mare de turisti care le viziteaza indiferent de anotimp. Una dintre ele este Manastirea Turnu, o manastire de calugari, amplasata la poalele masivului Cozia, pe malul Oltului. Manastirea are doua biserici, fiecare cu alt hram; cea veche (1676) poarta hramul ”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, iar cea noua (1901) – ”Schimbarea la Fata”. Aici poti sa admiri chiliile sihastrilor Daniil si Misail, iar in apropierea manastirii vei descoperi Castrul Roman ”Arutela”, Baile termale de la Bivolari si stanca ”Masa lui Traian” – un promontoriu stancos care rasare din apele lacului de acumulare Turnu. Potrivit legendei, numele i se trage de pe vremea imparatului Traian, care ar fi luat masa aici in timpul cuceririi Daciei.
Castrul Roman ”Arutela” se afla pe malul raului Olt, in apropierea Complexului Hidroenergetic Turnu si a statiunii balneoclimaterice Caciulata. Acesta dateaza din anii 137-138 d.C., fiind inclus pe lista monumentelor istorice in anul 2004.
Schitul Ostrov a fost ridicat intre anii 1518 si 1522 de catre domnitorul Neagoe Basarab. Pe vremuri, acesta era un schit de calugarite; aici a ales sa se calugareasca, de altfel, si Doamna Despina, sotia ctitorului.
Evident, cea mai importanta manastire din zona Parcului National Cozia este cea care-i poarta numele: Manastirea Cozia, din orasul Calimanesti. Amplasat tot pe malul Oltului (dupa vechiul obicei al domnitorilor de a ridica biserici pe malurile raurilor), lacasul de cult poarta hramul ”Sfanta Treime” si este o ctitorie a domnitorului Mircea cel Mare.
Cascada Lotrisor
O gasesti pe Valea Lotrisor, in Muntii Capatanii, la cativa kilometri distanta de statiunea Calimanesti-Caciulata. Cand mergi pe DN 7 spre Sibiu, ai sa vezi la un moment dat pe partea dreapta a soselei un mic indicator pe care scrie ”Cascada Lotrisor”. De aici mai mergi pret de vreo 2 km pe un drum forestier si ai sa ajungi la ea. Cascada are o cadere de 30 de metri si o imagine care te va vraji imediat.
Iar de aici, daca urmezi traseul marcat cu banda albastra, vei ajunge la Poiana Tarsa (1280 m). Traseul este usor si nu dureaza mai mult de 2-3 ore, depinde cat de mult te opresti sa admiri peisajul si sa faci fotografii. Traseul pe care trebuie sa-l urmezi este Gura Lotrisorului – Valea Lotrisorului – Poiana Tarsa.
Pensiunile agroturistice
Daca ajungi prin Parcul National Cozia nu ai cum sa ratezi localitatile Perisani, Racovita, Berislavesti sau Salatrucel – multe dintre ele reprezinta puncte de plecare pentru mare parte din drumetiile montane ale zonei. Pe de alta parte, pensiunile de aici nu sunt niste simple locuri de cazare, vei intra in contact si cu traditiile si datinile oltenesti. Rezerva-ti o camera la Vila Sebastian din Calimanesti sau la Pensiunea Ewelin din Caciulata si vei intelege la ce ne referim.