Cetatea sau Castelul Poenari din judetul Arges, o frumoasa cetate medievala, este unul din principalele puncte de atractie pentru cei ce merg spre Transfagarasan. Drumul este pitoresc, iar frumusetea cetatii din varful muntelui Cetatuia merita efortul pe care-l presupune urcarea celor 1.480 de trepte care va conduc catre ruinele ei. Panorama oferita de Cheile Argesului, Curtea de Arges, Barajul Vidraru aflat la doar cativa kilometri distanta si Muntii Fagaras este impresionanta si te lasa fara suflare. Poate ca nu doar frumusetea cetatii, ci si a locului, l-au inspirat pe Jules Verne si i-au folosit drept sursa de inspiratie pentru ”Castelul din Carpati”.
Cetatea Poenari a fost construita de Negru Voda in prima parte a secolului XIV, direct pe stanca, printr-o tehnica bizantina veche – fetele zidurilor erau construite din piatra, iar interiorul, umplut cu bucati de piatra bruta, legata cu pamant sau var.
Ulterior, cetatea a fost refacuta de Vlad Tepes in doar sase luni, dupa cum spun cronicarii vremii, cu cinci turnuri de aparare. Zidurile au 3 metri grosime, asemeni multor cetati fortificate din zona Transilvaniei; zidul din partea de nord a cetatii s-a prabusit la cutremurul din 1915.
Cel de pe latura de vest a cetatii are 14 metri lungime si pastreaza inca urmele portii de intrare in cetate si a puntii mobile.
Latura de sud este lunga de 72 de metri si este alcatuita din trei bastioane exterioare avand plan semicircular. De el este legata (printr-un unghi de 90 de grade) latura de est a cetatii, care are o lungime de 16 metri.
Turnurile cetatii erau acoperite cu sindrila, iar in interior, camerele erau pavate cu caramizi. Istoria povesteste ca intre zidurile acestui castel s-a refugiat Vlad Tepes la 1462, atunci când au venit turcii in Tara Romaneasca. Cetatea a fost atacata in acel an de pe muntele Pietraria. Exista o legenda care circula in zona, potrivit careia sotia lui Vlad Tepes s-ar fi aruncat in prapastie ca sa nu cada in mainele turcilor, iar trupul ei a cazut in raul de la baza muntelui, care a primit numele sau: Raul Doamnei.
Initial, drumul pana la Cetatea Poenari era construit pe cealalta parte a cetatii, un drum care venea din comuna Arefu.
Legendele cetatii
Despre Cetatea Poenari si Vlad Tepes circula multe legende, iar una dintre ele povesteste ca boierii din Targoviste si-au pus in gand la un moment dat sa-l prinda si sa-l predea sultanului pe Vlad Tepes, speriati fiind de obiceiul acestuia de a-i trage in teapa pe talhari, lenesi si tradatori. Tepes a aflat de planul pus la cale de boieri si a intors cursa impotriva acestora: i-a prins pe toti, i-a dus pe jos pana la Curtea de Arges si mai departe, la Cheile Argesului. Acolo, amenintandu-i cu moartea, le-a poruncit ca ”pana la duminica Tomii” sa ridice o cetate de piatra in varful muntelui. Boierii, speriati, s-au apucat de treaba: au muncit zi si noapte, astfel ca in mai putin de sase luni (dupa cum spun istoricii) au construit cetatea. Multi dintre ei au murit in tot acest timp, cazand in prapastie; ceilalti, au fost iertati de Tepes, care a considerat ca acestia isi ispasisera pedeapsa.
O alta legenda povesteste ca Vlad Tepes ar fi scapat de turci cu ajutorul a sapte frati din satul Arefu, pe nume Dobrin, care i-au potcovit caii invers, astfel incat turcii sa creada ca Tepes a luat-o in alta directie. Drept rasplata, Tepes le-ar fi dat fratilor Dobrin sapte munti din Fagaras. Intr-o alta varianta a legendei, cei sapte frati au fost ”inlocuiti” cu un rob turc – pe nume Carasol – care l-ar fi salvat pe Tepes prin aceeasi metoda.
Cum ajungi la cetatea Poenari
Cu masina: Cetatea Poenari se afla la 25 de kilometri de Curtea de Arges. Din Bucuresti, inseamna un drum de 180 km, pe traseul Bucuresti – Pitesti – Campulung Muscel – Curtea de Arges – Capataneni – Cheile Argesului – Arefu.
Cu trenul se poate ajunge pana in Curtea de Arges, iar mai departe – cu un microbuz pana in localitatea Capataneni.
Tarif: Biletul de intrare la Cetatea Poenari costa 5 lei/adulti si 2 lei/copii
Unde poti sa te cazezi
Daca tot ajungi in zona Curtea de Arges, merita sa vizitezi nu doar Cetatea Poenari, ci si Manastirea Curtea de Arges, Transfagarasanul si Barajul Vidraru. Ca sa ai timp pentru toate, poti sa te cazezi pentru o noapte la una din pensiunile din zona.
Pensiunea Posada Vidraru, Arefu
Pensiunea Posada Vidraru ofera 52 de camere dotate cu baie, TV satelit, minibar, internet wireless gratuit in toata unitatea. De asemenea, turistii au la dispozitie gratuit o sala de fitness sau biliard, iar restaurantul ofera preparate culinare traditionale.
Tarif*: 185 lei camera dubla pe noapte (cu mic dejun)
* Pretul este valabil pentru weekendul 1-3 mai 2015.