Pe Dealul Arsenalului din Bucuresti se intinde, pe o suprafata de sapte kilometri patrati, Palatul Parlamentului – o constructie controversata, care atrage insa ca un magnet zeci de mii de turisti in fiecare an. Desi dupa Revolutia din 1989 a fost atat de hulita incat s-ar fi dorit la un moment dat dinamitarea ei (ca sa se stearga orice urma a trecutului comunist), acum reprezinta o mandrie nationala si nu exista album de fotografii sau un filmulet de prezentare a Romaniei, in care sa nu apara si aceasta cladire impunatoare. Ca sa mai stearga parca din greul indurat in anii de comunism, oamenii au denumit cladirea ”Casa Poporului”, convinsi fiind ca ea le apartine celor care au indurat atatea si au participat la ridicarea ei.
Asa ca la prima vizita in Bucuresti nu ratati ocazia sa vedeti Palatul Parlamentului. Va oferim mai jos cateva detalii , despre programul de vizitare si ce tarif trebuie sa platiti pentru asta.
Ce trebuie sa stii despre Palatul Parlamentului
Pentru constructia sa, Nicolae Ceausescu a demolat cartiere si o parte din centrul vechi al Bucurestiului, precum si o serie de cladiri importante: Arhivele Nationale, Spitalul Brancovenesc, Stadionul Republica si Manastirea Vacaresti. Palatul Parlamentului se intinde pe o suprafata desfasurata de 333.000 de metri patrati, aflandu-se din acest punct de vedere pe locul doi in lume la categoria cele mai mari cladiri administrative (dupa Pentagon). Structurata pe 6 nivele, cladirea este impartita in 21 de corpuri, cu un total de 1100 de incaperi: 440 de birouri, peste 30 de sali si saloane, 3 biblioteci, 4 restaurante, sala de concerte si 2 parcari subterane. Toate materialele de constructie sunt de provenienta romaneasca.
Intrarea in Palatul Parlamentului se face prin Calea 13 Septembrie. Scara impozanta duce la primul etaj (birourile prezidentiale), unde puteti vedea o cupola de sticla albastra si un candelabru monumental. De altfel, toate interioarele Palatului Parlamentului sunt foarte luxoase, amenajate cu materiale de cea mai buna calitate. Scara are o inaltime de 30 de metri si o latime de 27 de metri. Mozaicul din plafon are acelasi model cu cel de la sol, inspirat fiind de mozaicul descoperit la Histria.
Holul intrarii oficiale este lung de 150 de metri si lat de 18 metri, avand usi glisante de stejar. Lumina naturala intra in galerie prin cele 14 ferestre si porti-ferestre, iar cea artificiala prin 67 de lustre de cristal. In zona centrala, pardoseala a fost amenajata ca un covor, din marmura alba si bej, avand si o bordura decorativa. Galeria de Onoare este sustinuta de 34 de coloane din marmura alba si marmura roz de Ruschita, cu elemente decorative sculptate. Cele doua scari monumentale din galerie au, la randul lor, cate o fereastra de 16 metri inaltime.
Cele sapte sali si saloane din Palatul Parlamentului au fost amenajate si denumite dupa 1989, amintind de cele mai importante evenimente si personalitati din istoria poporului roman.
Sala Nicolae Balcescu
Coloanele din sala sunt realizate din marmura de Ruschita, candelabrele reprezinta operele unor mesteri de la Medias, draperiile de matase si covorul au fost tesute la Sighisoara si Cisnadie (cea mai mare fabrica de covoare din Romania, la vremea aceea), iar usile din lemn de mahon i-au fost daruite lui Ceausescu de presedintele Zairului (Republica Democrata Congo, astazi), Mobutu Sese Seko.
Sala Nicolae Iorga
Sala este decorata aproape in intregime cu lemn de stejar (pe tavan si pereti). De asemenea, peretii sunt decorati cu lucrarile unor mari artisti romani contemporani: Nicolae Blei, Margareta Sterian, Zamfir Dumitrescu.
Sala Alexandru Ioan Cuza
Este amplasata in axul principal al Palatului Parlamentului si a fost decorata cu elemente de arhitectura eclectica. Elementul principal il reprezinta coloana cu capitel in stil corintic, fusul coloanei fiind prelucrat cu motive traditionale in stil brancovenesc. Draperiile sunt cusute cu fir de aur, iar usile au sculpturi decorative.
Sala Ion I. C. Bratianu
Se afla la parter si este foarte bogata in decoratiuni: are o rozeta mare in centrul tavanului, cu geometrii din mai multe tipuri de marmura, iar draperiile de la geamuri sunt din catifea rosie, cusuta cu fir de aur si argint.
Sala C.A. Rosetti
Cuprinde sala Tache Ionescu si sala C.A. Rosetti. Prima dintre ele este folosita foarte des pentru targuri, cockteil-uri si expozitii, fiind decorata cu elemente care amintesc de orientul antic. Tavanul este acoperit cu foita de aur, peretii sunt tapetati cu picturi semnate de nume remarcabile: Marian David, Vasile Celmare sau Angela Bradean. Pardosela are ornamente florale si geometrice pe margini. Cea de-a doua sala, C.A. Rosetti, este folosita de obicei pentru spectacole de teatru, conferinte si concerte de catre Centrul International de Conferinte. Stilul ales pentru aceasta sala este cubist, art-deco, iar covoarele sunt asezate in semicerc. Remarcabil este candelabrul din sala, care cantareste nu mai putin de trei tone.
Sala Unirii
Aceasta este destinata marilor receptii ale sefilor de stat. Coloanele salii, din marmura alba de Ruschita, au caneluri in stil romanesc. Peretii sunt decorati cu oglinzi de ipsos si ancadramente de marmura alba de Ruschita cu ornamente bogate, iar tavanul este din sticla. Motivele decorative de pe usi sunt traditional romanesti. Covorul salii cantareste trei tone.
Sala Drepturilor Omului
Elementele distinctive sunt plafonul bogat ornamentat si cei doi pilastri de lemn. Candelabrul este din cristal de Medias si cantareste doua tone. Masa rotunda cu cele 60 de scaune este din lemn de stejar, iar scaunele au tapiterie de catifea.
Program de vizitare si tarife
Palatul Parlamentului poate fi vizitat individual sau in grup, zilnic intre orele 10:00 si 16:00. O vizita dureaza aproximativ doua ore.
I. Tur standard: 25 lei/persoana;
II. Tur panorama orasului fara terasa (acces cu liftul): 15 lei/persoana;
III. Tur subsol (2 nivele coborare pe scari): 10 lei/persoana;
IV. Tur standard + panorama orasului fara terasa: 35 lei/persoana;
V. Tu standard + subsol (2 nivele coborare pe scari): 30 lei/persoana;
VI. Tur standard + panorama orasului (terasa) + subsol: 45 lei/persoana.
Copiii sub 7 ani, elevii sub 18 ani si studentii cu varsta intre 18 – 26 ani (cu carnet de elev/student) beneficiaza de intrare libera. De asemenea, persoanele cu dizabilitati au intrare libera.
Alte tarife
- aparat foto: 30 lei;
- camera video: 30 lei.
Reguli de vizitare in Palatul Parlamentului
- grupurile vor avea maxim 25 de persoane;
- accesul se face pe baza de carte de identitate sau pasaport;
- persoanele cu dizabilitati nu au acces la tururile III, V, VI;
- lunea si martea, tururile IV si VI se fac doar intre orele 10:30 – 14:00 (cu exceptia zilelor respective din lunile ianuarie, iulie, august);
- de miercuri pana duminica, tururile IV si VI se fac intre orele 11:00 – 14:00;
- timpul de stationare pe terasa este de maxim 30 de minute;
- ultima cursa cu liftul (coborare) are loc la ora 16:00.