In ultimii ani, numarul turistilor straini care viziteaza Romania a crescut constant. In 2014, nu mai putin de 8,4 milioane de turisti straini au ales Romania, iar cei mai multi dintre ei sunt din Germania, Italia, Israel, Franta si Statele Unite. La fel de important ca numarul lor este si faptul ca vin cu „lectiile facute” si stiu dinainte ce anume vor vizita. Se documenteaza, isi fac itinerariile, iar cand ajung in Romania strabat tara in lung si-n lat in cautarea comorilor despre care au citit pe internet. Ei bine, ce credeti ca-i intereseaza pe turistii straini atunci cand vor sa viziteze Romania?
In primul rand, Transilvania. Este adevarat – trebuie sa recunoastem asta – interesul pentru aceasta zona a inceput sa creasca serios dupa promovarea facuta de Printul Charles al Marii Britanii. Ulterior, a fost ceva mai simplu: a fost de ajuns ca zona sa fie vizitata de cativa turisti straini, iar acestia sa povesteasca mai departe cat de frumos a fost in Romania, pentru ca an de an numarul turistilor sa creasca putin cate putin. Asa au ajuns bisericile fortificate din Transilvania sa fie vizitate in ultimii ani mai mult decat in ultimele decenii. Sunt multe biserici de acest gen, aproape ca nimeni nu le mai stie exact numarul, dar sapte dintre ele figureaza pe lista patrimoniului cultural UNESCO: Biertan (Birthälm), Calnic (Kelling), Darjiu(Dersch), Prejmer (Tartlau), Saschiz (Keisd), Valea Viilor (Wurmloch) si Viscri (Deutschweisskirch). Strainii stiu asta si nu rateaza nicio ocazie sa le treaca pragul macar unora dintre ele. Intreaga Transilvanie este o zona plina de istorie, de cultura si civilizatie germana veche de secole, asa ca nu mira pe nimeni faptul ca turistii germani sunt in topul strainilor care vin sa viziteze Romania. Satul Viscri este comoara transilvana care a reusit sa-si pastreze traditiile. Cand ajungi in Viscri, ai sentimentul placut ca ai ajuns intr-un loc de poveste si te bucuri ca timpul a ramas cumva la poarta intrarii pe ulita satului. Si-apoi cum sa nu vizitezi Saschizul, acel colt de lume rupt parca din Rai si adus pe pamant? Acolo, in micuta comuna mureseana, gasesti cetatea medievala Saschiz si biserica evanghelica fortificata, doua dintre cele mai importante atractii turistice ale zonei.
Dupa Transilvania, Delta Dunarii se afla pe locul secund in clasamentul destinatiilor romanesti de top care-i atrag pe turistii straini. De ce? Pentru ca Delta nu este doar un loc fermecator, salbatic si natural care a reusit sa scape de prezenta constructiilor urbane, neconforme cu mediul, ci un loc in care – odata ajuns – intelegi cu adevarat ce inseamna libertatea. Delta Dunarii face parte din patrimoniul UNESCO si a primit in 2011 un premiu pentru turism sustenabil. In lume nu sunt multe zone precum localitatea Crisan de pe bratul Sulina, in care poti opta pentru o cazare inedita (intr-unul dintre hotelurile plutitoare), Mila 23 – acel micut sat de pescari in care ai sa gasesti adevaratul spirit al Deltei, sau superba rezervatie naturala Padurea Letea – un peisaj greu de descris in cuvinte.
La fel de frumos este si traseul de pe malul Dunarii – de la Orsova la Galati – plin de obiective turistice si comori ascunse. Turistilor straini nu le-a fost insa greu sa le descopere si sa le admire frumusetea: orase-port pline de farmec, in care timpul curge lin, obiective si monumente istorice, rezervatii naturale precum Cama Dinu Pasarica, de la Giurgiu, care adaposteste una dintre cele mai mari colonii mixte de starci lopatari si cormorani din tara.
Bucurestiul este a treia destinatie aflata pe lista turistilor straini care vin in Romania. Multi dintre ei vin sa-i afle secretele (unele necunoscute nici de romani), altii vin sa-i admire frumusetea si neobisnuitul, iar altii vin doar pentru a vedea cu ochii lor „colosul” de pe Dealul Arsenalului din Bucuresti: Palatul Parlamentului. An de an, zeci de autocare parcheaza zilnic pe platforma din fata Casei Poporului, debarcand mii de turisti dornici sa viziteze palatul – mostenire de pe vremea comunismului.
Exista insa multe obiective de vizitat si multe lucruri de facut in Bucuresti. Revista americana National Geographic a realizat chiar un Top 10 lucruri de facut in Bucuresti. Nu sunteti curiosi sa vedeti despre ce este vorba?
Ca orice turist, atunci cand vizitezi capitala unei tari, esti curios sa afli unde si in ce conditii traieste regele sau presedintele tarii respective. Palatul Cotroceni se inscrie si el in acelasi trend, fiind vizitat anual de foarte multi turisti straini. Domeniul Presedintiei este, prin urmare, un obiectiv must-see pentru vizitatorii straini, invaluit intr-o istorie interesanta veche de peste trei secole. Pentru turistii de o zi in Capitala Romaniei, o plimbare prin parcurile Cismigiu sau Herastrau se poate transforma intr-un adevarat moment de relaxare.