Esti genul acela de excursionist caruia ii place sa urce pe munte cu rucsacul in spate? Atunci probabil ca vei fi interesat sa afli ce trasee montane din muntii Carpati merita incercate macar o data. Nu spunem ca acestea sunt cele mai frumoase – in definitiv, muntii Carpati sunt la fel de frumosi de la un capat la altul! Ochi sa ai, sa-i vezi, si picioare rezistente, sa-i parcurgi! Dar sunt cu siguranta trasee care ofera privelisti de poveste si te incarca de energie.
1. Brasov – Drumul Serpentinelor – Muntele Tampa
Drumul Serpentinelor este un traseu usor, care porneste de pe aleea de sub Tampa din Brasov (Aleea Brediceanu), urca pe Drumul Serpentinelor si ajunge pe Varful Tampa. Traseul contine 25 de serpentine intinse pe aproape 3 km de drum, care au fost construite in 1837. Desi poate suna „periculos”, acesta este cel mai scurt si mai comod traseu care duce in varful muntelui Tampa. Punctul de plecare este Aleea Brediceanu, de unde se urca 80 m pe strada Dobrogeanu Gherea, apoi pe langa Bastionul Funarilor (vechea cetate medievala) pana ajungeti la aleea Filimon Sarbu.
Dupa alti 150 de metri parasiti asfaltul si urcati usor pe aleea cu pietris din stanga. De aici pornesc cele 25 de serpentine (Drumul Serpentinelor), care sunt numerotate cu cifre rosii pe niste triunghiuri albe montate pe copaci. Drumul continua pe sub telecabina si apoi spre Varful Tampa (pe poteca din dreapta), unde exista pe vremuri cetatea Brassovia, daramata la mijlocul secolului XV. Odata ajunsi in varful Tampei, privelistea va va rasplati cu prisosinta efortul depus: veti sorbi dintr-o privire Brasovul, Depresiunea barsei si culmile Muntilor Baraolt.
Marcaj: triunghi rosu
Durata: 1,5 ore
2. Cabana 14 Scaune (Siriu) – Valea Neagra – Lacul Vulturilor
Traseul din masivul Siriu, muntii Buzaului, este de dificultate medie pe timp de vara, iarna putand deveni chiar periculos, din cauza diferentelor de temperatura la altitudini diferite. Lacul Vulturilor este situat pe partea de est a versantului Malaia (1420 m altitudine) si i se mai spune si Lacul fara Fund. Se spune ca legenda acestui loc a fost preluata de Alexandru Vlahuta in „Romania pitoreasca”: “aici vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa intinereasca, aici isi invata puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai inaltimilor.”
Traseul porneste de la Cabana 14 Scaune Siriu, de unde puteti merge cu masina 12 km, pana ajungeti la lacul de acumulare Siriu, pe drumul national Buzau – Brasov. Treceti apoi pe jos de ultimul viaduct Stanca Teharau, parasiti drumul national si faceti stanga pe langa izvoarele termale pana la raul Buzau. Traversati raul pe partea suspendata, treceti pe langa cabana Valea Neagra, traversati paraul si ajungeti pe un drum forestier. La prima intersectie, faceti la dreapta. In capatul drumului forestier traversati un izvor si faceti din nou la dreapta – de aici incepe urcusul pana la Poarta Vanturilor si mai departe spre Lacul Vulturilor.
Marcaj: banda rosie verticala
Durata: 3 ore
3. Dragoslavele – varful Piatra Dragoslavelor
Traseul porneste la 500 de metri de intrarea in localitatea Dragoslavele, venind dinspre Rucar. Faceti la stanga, spre Valea Luncii, pe un drum de pamant (la cativa zeci de metri veti vedea si marcajul, triunghiul albastru). Dupa 20 de minute de mers, la intersectie mergeti tot inainte inca vreo 50 de metri pana ajungeti intr-o vale. De aici, faceti dreapta catre Valea Caselor. Urmeaza un drum de 10 minute de urcus pana ajungeti in padure. Urcusul se inteteste pana ajungeti la Muchia Muntelui Prislop; urcarea continua pe marginea padurii pana ajungeti la crucea de pe Varful Vartoapele si apoi la Piatra Dragoslavelor.
Marcaj: triunghi albastru
Durata: 2 ore
4. Cabana Bunloc – Cabana Piatra Mare (prin Pestera de Gheata)
Plecand de la Cabana Bunloc, traseul porneste pe poteca nemarcata din dreapta fanetelor; dupa un sfert de ora de mers pe jos veti ajunge la un izvor. Traseul continua apoi sub culmea Bunlocului pana la bifurcatia cu drumul marcat cu triunghi rosu. Mai departe urmeaza un drum lung pe sub culmile Bechia si Gatul Chivei – exista cateva portiuni de traseu mai dificil, unde puteti intalni chiar copaci cazuti pe poteca. Ca sa ajungeti la Pestera de Gheata, trebuie sa urcati abruptul calcaros. Imediat veti ajunge si la Cabana Piatra Mare.
Marcaj: banda albastra
Durata: 3-4 ore
5. Cabana Zugreni – Piciorul Tepuselor – Cabana Giumalau – Varful Giumalau
Traseul este accesibil numai vara si porneste de la cabana Zugreni. Traversati apa Bistritei pe podul de lemn, dupa care veti intalni in partea dreapta (la 100 m) paraul Colbu. Continuati pe drumul forestier, iar dupa circa 300 de metri incepe traseul spre Masivul Giumalau (spre stanga).
Este unul din cele mai scurte trasee, dar este si foarte greu, datorita diferentelor de nivel. La un moment dat, poteca ajunge la Piciorul Tepuselor, de unde urcusul se domoleste – de aici veti merge printr-o padure deasa de molid. Urcati pana ajungeti la o poiana: in stanga veti vedea bazinul paraului Arsineasa, iar in dreapta bazinul paraului Colbu. Dupa 300 de metri de mers prin poiana si alti 100 de metri prin padure, veti ajunge la o pasune subalpina si apoi la Cabana Giumalau. De aici mai aveti 1,5 km pe sub poalele padurii (in partea dreapta), pe o panta mai abrupta de sub varful muntelui, unde va veti intersecta cu traseul marcat cu punct rosu (care vine din satul Rusca). Imediat veti ajunge pe cupola varfului Giumalau.
Marcaj: cerc albastru
Durata: 4 ore