Poate nu stiati ca in Romania exista o singura cascada cu apa termala, cea de la Toplita (judetul Harghita), un fenomen natural mai putin obisnuit. Mai ales ca este clasificata ca fiind a doua formatiune de acest fel din Europa (in Saturnia, Italia, mai exista o cascada cu apa termala).
Daca vorbim de atractii turistice in Toplita, e obligatoriu sa mentionam si Cascada cu apa termala, este cea mai deosebita atractie a sa. Rezervatia geologica din care face parte se afla in sud-vestul orasului. Nu prea ai cum s-o ratezi, pentru ca este vizibila chiar si din tren, daca circuli cu el de la Miercurea-Ciuc spre Targu Mures. Hai sa va spunem cate ceva despre Cascada!
Cum ajungeti la ea
Cascada cu apa termala de la Toplita s-a format pe terasa raului Mures, din depuneri de calcar si travertin. Prin urmare, o veti gasi pe raza acestui rau, in Lunca Muresului, la marginea localitatii Toplita; orasul se afla la intersectia a doua drumuri nationale, DN 12 si DN 15.
Cum spuneam, cascada poate fi admirata si din tren, pentru ca se afla la circa sapte metri de calea ferata care duce spre Targu Mures. Insa nu veti avea aceeasi senzatie de caldura si de emotie pe care o incercati atunci cand alegeti sa o vizitati cu masina. Este adevarat, drumul din Toplita spre cascada nu este “ca-n palma”, insa merita putina zgaltaiala. Asa ca luati-va inima-n dinti, porniti de la Casa de Cultura pe strada Nicolae Balcescu, treceti podul peste Mures si calea ferata si urmati indicatorul spre statiunea Bradul. Dupa vreo 150 de metri, veti ajunge la o rascruce de drumuri: unul asfaltat, care urca, si unul neasfaltat – care coboara. Ei bine, ati ghicit, trebuie sa-l urmati pe cel neasfaltat, care va va duce insa (dupa doar 200 de metri) direct la cascada.
Imediat ce veti ajunge la ea, veti intelege de ce a fost declarata monument al naturii, arie protejata de interes national si rezervatie naturala de tip biologic si peisagistic. Suprafata totala a rezervatiei este de 0,5 hectare. Caldura pe care o veti simti vine chiar de la vaporii de apa, a carei temperatura ajunge chiar si la 27 de grade. Apa termala este foarte bogata in calciu, insa aspectul deosebit al Cascadei de la Toplita se datoreaza culorilor schimbatoare cu care-ti incanta privirea. Fenomenul este explicabil: culorile deosebite reflectate de apa (de la alb la brun inchis) se datoreaza travertinului din straturile inferioare, aflat intr-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentata de izvoarele statiunii Bradul.
Unul dintre caracteristicile sale unice este ca apa cascadei ingheata foarte rar sau chiar deloc, pastrandu-si temperatura calda chiar si in mijlocul iernii. Cu toate acestea, in iarna anului 2014, la Toplita a avut loc un astfel de fenomen, cand in regiune s-au inregistrat -29 de grade Celsius; cascada a inghetat, iar ulterior, pentru ca a avut loc o crestere brusca de temperatura, s-a rupt o parte din stanca, prabusindu-se.
Ce puteti sa mai vizitati in zona
Daca ati ajuns in Toplita, e bine sa stiti ca pe langa aceasta cascada minunata exista alte doua izvoare de apa termala, cunoscute de turisti ca Baile Urmanczy si Banffy. Zona este privilegiata, in ciuda tremperaturilor extrem de reci din timpul iernii, si datorita masivelor muntoase (Muntii Gurghiului, Muntii Calimani si Muntii Giurgeului) si a padurilor de conifere care inconjoara localitatea si ii dau un farmec aparte.
Merita sa vizitati Manastirea Sfantu Ilie, Castelul Urmanczy, noua biserica Greco-Catolica, Biserica Ortodoxa din cartierul Calimanel sau Conacul Lazar.
Nu puteau lipsi, la asa temperaturi scazute, nici partiile de schi – in zona Toplitei exista doua partii de schi amenajate la marginea orasului.
Unde va cazati
Pensiunea Erdos Ditrau se afla la o distanta de 16 km de localitatea Toplita, departe de aglomeratie, intr-o zona de poveste, cu aer curat. Unitatea dispune de 11 camere dotate cu grup sanitar, baie proprie cu cadita de dus, TV canale prin cablu, paturi duble sau matrimoniale, internet Wi-Fi. In fiecare camera pot fi adaugate, la cerere, trei paturi suplimentare. In restaurantul pensiunii puteti servi mancaruri traditionale secuiesti, iar curtea pensiunii este amenajata cu spatiu de joaca pentru copii.
Tarif: 716 camera dubla/noapte (fara mic dejun) – tarif valabil in weekend-ul 8 – 9 august 2015