Ardealul ascunde frumuseti nebanuite si nedescoperite inca de multi romani, desi multe dintre comorile sale au ajuns in atentia turistilor straini si figureaza acum in cateva topuri ale celor mai frumoase destinatii turistice din Europa. Bisericile fortificate si cetatile din Ardeal sunt cele mai renumite, insa langa ele exista multe alte locuri care merita atentia unei vacante. Ne-am permis sa alcatuim un Top 5 al celor mai frumoase destinatii turistice din Ardeal, pe care vi-l prezentam in speranta ca unele dintre ele va vor starni interesul pentru un viitor sejur petrecut pe meleaguri romanesti.
1. Cetatea Alba Carolina, Alba
Dupa ce a fost renovata din temelii si redata circuitului turistic la adevarata sa valoare, Cetatea Alba Carolina, de tip Vauban, este cel mai important obiectiv turistic din municipiul Alba Iulia. Numarul turistilor veniti sa o viziteze creste simtitor de la an la an (in aceasta vara a fost vizitata de peste 400.000 de turisti romani si straini), mai ales ca cetatea construita in timpul stapanirii habsburgice din Transilvania ofera acum si posibilitati de cazare.
Meritul este in primul rand al autoritatilor, care au reusit (cu fonduri europene) sa-i redea cetatii in forma de stea viata de altadata si sa le ofere vizitatorilor adevarate lectii de istorie. Traseul celor 3 fortificatii este cel mai complet si cuprinde Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Platforma de artilerie, Camera de Garda, Tabara Militara, Tunelul de acces catre platforma de artilerie, Sala Armelor si Bastionul Bethlem.
2. Salina Turda, Cluj
Faima galeriilor subterane din mina de sare de la Turda, transformate intr-o adevarata statiune de distractie si tratament, a depasit granitele Romaniei. Si aceasta a fost amenajata cu fonduri europene si redata circuitului turistic in anul 2010, astfel incat la ora actuala este cel mai vizitat obiectiv turistic din judetul Cluj – aproape 500.000 de oameni au vizitat-o in 2014. In prezent se lucreaza la reabilitarea si amenajarea Minei Jozsef (unde exista si sala ecourilor), dar chiar si asa, Salina Turda figureaza in topurile celor mai interesante locuri de vizitat din lume. Merita sa va petreceti cel putin o zi la Salina Turda, timp in care puteti face sport pe terenurile din subteran (bowling, biliard, baschet, minigolf, fotbal sau tenis), va puteti plimba cu barca pe lacul sarat, sau va puteti plimba pur si simplu prin galeriile subterane, inspirand aerul sarat binefacator.
3. Gradina Botanica din Jibou, Salaj
Cine nu a auzit de gradinile botanice din Bucuresti, Iasi, Cluj sau Craiova? Dar cati dintre voi au auzit ori s-au plimbat pe aleile superbei gradini botanice din Jibou? Este principalul obiectiv turistic al judetului Salaj, vizitat in fiecare an de aproape 30.000 de turisti. Cu cele 27 de hectare suprafata, Gradina Botanica din Jibou este a doua cea mai mare gradina din tara, dupa cea din Iasi. Dar din punctul de vedere al speciilor expuse in gradina exterioara japoneza, in serele exotice sau in gradinile din aer liber este pe primul loc in tara. Va invitam sa o vizitati in special primavara, cand este de-a dreptul spectaculoasa.
A fost construita in imprejurimile Castelului Wesselenyi la initiativa profesorului de biologie Vasile Fati; lucrarile au inceput in 1959 si au fost terminate in anul 1968.
4. Castelul Corvinilor, Hunedoara
Distanta mica fata de centrul orasului Hunedoara, care ofera multiple oportunitati de cazare, este benefica pentru aceasta destinatie turistica. Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este cel mai important obiectiv turistic din judetul Hunedoara; are o istorie bogata, este invaluita in legende horror si un adevarat magnet pentru turistii care vor sa petreaca Halloween-ul intr-un loc deosebit. Stilurile arhitectonice se impletesc atat de frumos si natural, incat ramai fascinat atunci cand il privesti si iti ofera o senzatie unica. Cel mai reprezentativ ramane insa stilul de arhitectura gotica.
5. Cetatea Rasnov, Brasov
Daca vorbim despre cetati, atunci Cetatea Rasnov este cea mai cunoscuta si cea mai vizitata cetate medievala din tara. Aflata la doar 17 km distanta de Brasov, in directia Bran, cetatea a fost declarata in 2014 si cel mai bine promovat monument istoric din judetul Brasov – lucru dovedit de altfel de numarul mare de turisti care i-au trecut pragul, peste 240.000. Aceasta se datoreaza nu doar frumusetii cetatii, ci si festivalurilor medievale, festivalurilor de film, expozitiilor si concursurilor care se organizeaza in incinta cetatii.