Fat-Frumos nu mai vine de demult calare pe un cal alb…dar poate pentru ca nu stie inca sa calareasca, nu? In Bucuresti, chiar daca ar sti, nu prea ar avea pe unde sa galopeze. Dar daca este din Transilvania, tinutul de poveste brazdat de dealuri, sate si poteci pietruite numai bune pentru o repriza de calarie, atunci e musai sa urmeze cateva lectii. Asa, ca sa fie pregatit.
In Transilvania exista cateva centre de echitatie care atrag multi doritori; unele cu traditie, vechi de peste un secol, iar altele noi, care promoveaza insa aceleasi valori – transformarea unui sport nobil intr-un mod de viata, asa cum a fost odinioara. Iata mai jos cateva locatii din Transilvania, care organizeaza lectii de echitatie si excursii calare. Trebuie sa stii ca pretul unui curs variaza intre 50 si 70 de lei/jumatate de ora, iar o excursie de calarie (de 4 ore) ajunge la 250 de lei.
Transilvania Sport Horse, Jucu
Baza de echitatie de la Jucu, judetul Cluj, este una dintre cele mai vechi din tara; a fost construita in 1902 pe terenul fostei herghelii de stat, dupa cum marturiseste presa locala, si a functionat ca atare pana imediat dupa evenimentele din 1989. Abandonata o vreme, herghelia a fost cumparata in anul 2000 de Transilvania Sport Horse Company, o societate romano-norvegiana. Compania detine cai din rasele Holstein, Oldenburg, Westfalen si Hannover, pe care puteti lua lectii de calarie.
“La Mesteceni” Country Club, Rahau-Sebes
In satul Rahau din judetul Alba, la 24 km de orasul Alba Iulia, se afla clubul de echitatie “La Mesteceni” Country Club. Scoala englezeasca de calarie organizeaza nu doar cursuri de calarie pentru adulti si copii, ci si excursii calare de scurta durata, weekend-uri de calarie si chiar vacante de calarie. Interesant este insa ca la clubul din Rahau nu vei invata doar sa calaresti, ci multe lucruri foarte importante. De pilda, vei sti ca nu tu iti vei alege calul pe care vrei sa inveti sa calaresti, ci…calul te va alege pe tine. Abia apoi vei invata cum sa te urci in sa, ce faci in manej si cum sa-i transmiti calului comenzile pe care le vrei. La finalul cursului, te vei putea bucura de o plimbare adevarata pe dealurile din imprejurimile clubului cu un pur sange arab sau un metis.
Transylvania, Copsa Mica
Clubul de echitatie Transylvania din Copsa Mica, judetul Sibiu, organizeaza cursuri de initiere in echitatie si drumetii calare pe cai de rase nobile. Cursurile sunt atat pentru adulti cat si pentru copii, pe diferite grupe de varsta. Cursurile de initiere si perfectionare se tin in cele doua manejuri si trei terenuri de calarie amenajate intr-un cadru rustic, pitoresc. De asemenea, exista un centru cu ponei, pentru copii si o pensiune pentru cai si ponei.
Cross-Country Farm, Prod
In centrul Romaniei, la numai 15 km de Sighisoara, se afla aceasta ferma de cai, inconjurata de dealuri impadurite. Cross Country Farm Transylvania din satul Prod organizeaza programe ecvestre atat pentru incepatori, cat si pentru cei experimentati. Satul Prod, tipic transilvanean, este neatins de civilizatie; de cele mai multe ori, semnalul telefonului se pierde printre crengile copacilor si mugetul animalelor care se intorc de la pasune. Drumurile, neasfaltate, sunt perfecte pentru o excursie calare, oferindu-le cursantilor momente si trairi unice.
Nu trebuie sa-ti fie teama ca se strica vremea: clubul detine atat manej exterior, cat si un manej acoperit, in care te poti bucura de lectiile de calarie chiar daca ninge sau ploua.
Club Ecvestru Selimbar, Sibiu
Centrul de echitatie din Selimbar, aflat la numai 8 km de orasul Sibiu, este inconjurat de dealuri, paduri si pasuni intinse. Construit recent de Paul Avrigean, un sportiv tanar si talentat care a practicat calaria timp de 21 de ani (este unul din calaretii Bazei Hipice CSM Sibiu), clubul dispune de grajd, manej exterior (8500m), unul interior (25/60m) si un teren exterior de incalzire pentru cai (3500m), conform standardelor europene.
La Selimbar ai ocazia sa urmezi cursuri individuale de calarie (pentru adulti si copii), sau de grup; de asemenea, daca stapanesti elementele de baza, poti doar sa te plimbi sau sa te relaxezi. Exista si varianta abonamentelor pentru incepatori sau avansati, care constau intr-un pachet de 10 sedinte. Preturile variaza: un abonament pentru incepatori costa 500 lei pentru adulti si 400 lei pentru copii, in vreme ce abonamentele pentru avansati costa 550 lei pentru adulti si 450 lei pentru copii. Abonamentele Platinum constau intr-un pachet complet pentru cal si calaret si costa 1200 lei/luna.