Romanilor le place sa manance bine si mai ales, le plac produsele lor traditionale. Atat de mult, incat chiar si atunci cand viata ii poarta catre alte meleaguri, dincolo de granite, romanii nu renunta la preparatele traditionale. Nu putini sunt cei care au ales sa deschida magazine cu delicatese romanesti chiar si in cele mai indepartate locuri ale lumii, asa cum nu sunt putini nici cei care le cumpara si le apreciaza.
Iata cum se prepara cateva dintre cele mai gustoase delicatese romanesti, care iti lasa gura apa.
1. Rata pe varza
Unde-i sade mai bine unei rate fudule decat rumenita bine la cuptor, pe o saltea groasa de varza rosie sau alba? E o adevarata delicatesa in bucataria romaneasca si un festin cu care va puteti onora oricand musafirii. Ca sa incepeti, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 rata de curte
- 1 varza mare murata (rosie sau alba)
- 4 rosii
- 2 – 3 linguri de bulion (sau pasta de tomate)
- 1 legatura de marar
- 1 telina
- 1 mar
- mirodenii: piper, sare, cimbru, foi de dafin, boia dulce, ardei iute, maghiran
- 100 ml vin alb
- 4 – 5 linguri ulei
1.Ca sa aiba un gust deosebit, puteti marina rata cu o seara inainte: amestecati intr-un vas toate mirodeniile impreuna cu 3-4 linguri de ulei si 100ml de vin alb. Ungeti bine rata pe toate partile cu aceasta marinata si lasati-o in vasul acoperit pana a doua zi (la frigider).
2. Tocati varza murata (sau dulce, dupa preferinte – desi e mult mai gustoasa cea murata) si asezati-o frumos pe fundul unui vas mare uns cu ulei. Adaugati sare si piper, bulionul sau pasta de tomate.
3. Scoateti rata din frigider, “umpleti-o” cu marul si telina taiate feliute si asezati-o peste varza tocata, impreuna cu toata marinata.
4. Adaugati o ceasca de apa, acoperiti vasul si dati-o la cuptor (la foc potrivit) pentru o ora-doua. Spre final scoateti capacul, ca sa se rumeneasca.
5. Se serveste cu ardei iute si marar proaspat tocat.
2. Placinta cu mere din Bucovina
Ati gustat probabil si v-ati lins pe degete cu strudelul de mere austriac, insa va garantam ca reteta aceasta de placinta bucovineana va va lasa gura “apa”. Iata ce va trebuie ca sa o preparati:
- 500 g faina
- 10 linguri ulei
- 1 ou
- 180 g zahar
- 1 cubulet de drojdie
- 250 g smantana
- 5-6 mere
- ½ lingurita scortisoara macinata
- sare, apa calduta
1. Drojdia se dizolva cu putin zahar, apa calduta si putina faina. Se amesteca si se lasa sa creasca vreo 10 minute la caldura.
2. Intr-un vas se pune faina cernuta, iar in mijlocul ei se adauga sarea, o lingura de zahar, 2 linguri ulei, oul si maiaua. Se framanta un aluat elastic, pana se desprinde de pe mana. Se lasa la crescut 30 de minute.
3. Merele se curata de coaja, se rad, se amesteca cu zaharul ramas si scortisoara si se calesc putin.
4. Aluatul se imparte in 6 – 7 parti egale. Se ia fiecare parte si se intinde pe o suprafata infainata. Se presara pe fiecare foaie compozitia de mere, se ruleaza si se aseaza fiecare rulou in tava unsa.
Se da la cuptorul incins la 180 de grade si se coc pana se rumenesc.
3. Salata de vinete
Delicioasa si racoritoare pe timp de vara, salata de vinete poate parea o bagatela, insa gustul ei divin nu se compara cu nimic. Alaturi de o salata de rosii sau de o branza taraneasca, este un adevarat festin! Pentru un castron de salata de vinete aveti nevoie de:
- 4-5 vinete bine crescute
- 1 ceapa
- ulei, sare,
- frunze de patrunjel pentru decor
1.Vinetele se coc foarte usor la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce se racesc, se curata de coaja.
2. Miezul obtinut se amesteca impreuna cu ceapa taiata foarte marunt. Puteti sa folositi un robot de bucatarie.
3. La final adaugati sare si ulei cat sa nu se inece vinetele in el, ci doar sa le ajute sa se inchege. Salata se intinde pe felii de paine si se inghite cu mare pofta.
4. Maduvioare la cuptor
Putini sunt cei care stiu ca maduvioarele sunt o adevarata delicatesa culinara, desi cei mai multi nu dau doi bani pe aceste “resturi” animale. Este un preparat intalnit mai degraba in zonele rurale din Romania, in special in Oltenia, de unde am preluat si noi aceasta reteta.
- o jumatate kilogram de maduvioare
- 2 oua
- cascaval afumat sau cas afumat
- pesmet, sare, piper
- unt
- lapte
- smantana grasa
- 2 linguri faina
1.Maduvioarele se curata de pielite si se spala, dupa care se fierb timp de 2 minute.
2. Ouale se bat cu putin lapte, o lingurita de unt si smantana grasa. Se adauga sare, piper si faina pana cand se formeaza un aluat ca de clatite.
3. Maduvioarele fierte si scurse se intind intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet. Peste ele se toarna amestecul de ou si se presara din nou pesmet.
4. Radeti cascaval afumat sau cas peste maduvioare si introduceti vasul la cuptor pana se rumenesc si capata o nuanta usor maronie.
5. Se servesc calde, cu garnitura de legume.
5. Placinta “Poale-n brau”
Micile placinte rotunde din aluat de cozonac, umplute cu urda si smantana si frumos impachetate precum plicurile cu carti postale, bune de-ti lasa gura apa, sunt vedetele multor gospodarii din zona Moldovei. Va oferim aici o reteta traditionala de placinte Poale-n brau, ca sa va inspire si sa va trezeasca pofta de gatit .
Aluat de cozonac:
- 500 g faina
- 2 oua
- 25 g drojdie
- 50 g zahar
- 150 ml lapte
- 50 g unt
- sare
Umplutura
- 250g urda
- 2 oua
- 100 g zahar
- 2 linguri smantana
- coaja de lamaie si stafide (optional)
1.Se face un aluat ca de cozonat din ingredientele de mai sus, avand grija ca drojdia sa fie diluata inainte in putin lapte caldut. Inainte de a fi incorporate in faina, ouale se bat cu zaharul, sarea, untul topit si laptele caldut.
2.Ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine sau in bolul pentru framantat in ordine, dupa cum urmeaza: faina cu drojdia diluata in lapte caldut in mijloc. Dupa ce aceasta spumeaza, se bat ouale cu zaharul, sarea, untul topit si laptele, iar apoi se adauga la compozitie.
3. Aluatul bine framantat se intinde intr-o foaie de 1 cm grosime si se taie in patrate.
4. Se face umplutura din urda amestecata cu oua, zahar, smantana, coaja de lamaiesi stafide (optional). Se ia din umplutura cu o lingura si se aseaza in mijlocul fiecarui patrat.
5. Fiecare patrat se impatureste catre mijloc, in forma de plic. Placintele se lasa 10-15 minute sa creasca.
6. Poalele-n brau astfel obtinute se dau la cuptor asezate pe o tava tapetata cu hartie de copt la temperatura de 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.