O data pe an, pe 24 Iunie, are loc cea mai magica si plina de legende noapte din an. Este vorba despre Noaptea Sanzienelor sau Dragaica, asa cum mai este cunoscuta. Noaptea de Sanziene (in acest an cade intre zilele de joi si vineri) este considerata la romani ca fiind una magica, in care orice minune este posibila, iar fortele pozitive si negative ajung la apogeu.
Se spune ca in aceasta noapte cei norocosi pot intalni Sanzienele, niste fiinte ireale, fantastice, frumoase, binefacatoare, care aduc belsug daca sunt sarbatorite cum se cuvine. Acestea aduc fertilitate culturilor agricole, vindeca bolile si suferintele oamenilor sau apara lanurile de intemperiile naturii.
- In noaptea dintre 23 si 24 Iunie, fetele isi pun sub perna flori de sanziene, in speranta ca isi vor visa ursitul. Ziua isi impletesc coronite de sanziene pe care le arunca pe acoperisul caselor pentru a le proteja de rele. Este cea mai raspandita si respectata supersitie.
- Florile culese de Sanziene sunt duse la biserica si sfintite, pentru a alunga relele, noaptea de Sanziene fiind cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac.
- Daca ploua de Sanziene sau imediat dupa este de rau augur, urmatoarele 40 de zile aducand numai ploaie.
- In noaptea de Sanziene se spune ca animalele pot vorbi, iar stapanii daca le pandesc pot afla multe dintre secretele lor.
- De Sanziene se spune ca rasare floarea alba de feriga care aduce noroc celui care o va culege.
- Daca o fata va arunca buchetul de flori prin fereastra sau usa deschisa atunci in acest an isi va gasi ursitul.
- In cinstea Soarelui se aprind focuri uriase pe dealuri, iar oamenii se rotesc in jurul focului si arunca pelin in foc pentru a scapa de posibilele necazuri viitoare. Se crede ca cei care trec prin foc sau sar peste el in aceasta noapte se vor purifica si intregul an care urmeaza va fi aparat de duhurile rele.
*Sursa foto: stiri.tvr.ro