Pitoreasca zona a Buzaului are de oferit numeroase comori naturale pe care orice iubitor al drumetiilor prin tara ar trebui sa le viziteze macar o data. O destinatie mai putin populara din punct de vedere turistic decat alte zone din tara datorita subdezvoltarii potentialului turistic imens, Buzaul reuseste sa se faca remarcat prin locuri unice precum Vulcanii Noroiosi, dar si prin colturi de natura ramase inca neschimbate de fluxul de turisti, aglomeratia si zgomotul care iau din farmecul celor mai multe zone pitoresti turistice din tara.
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi este cel mai vizitat obiectiv turistic natural din zona Buzaului. Turistii care ajung in apropierea Buzaului sunt sfatuiti sa faca o oprire de macar o ora in aceasta fascinanta rezervatie peisagistica, botanica si geologica.
Cunoscuta in mod special din numeroasele scene de cinematografie sau videoclipurile filmate aici, zona este preferata inclusiv de fotografii profesionisti datorita aspectului unic al solului si atmosferei ce pare rupta de pe alta planeta. Turistii care ajung pentru prima data la Vulcanii Noroiosi sunt intampinati de un peisaj greu de descris in lipsa de comparatie, un peisaj selenar parca rupt din cartile SF citite in copilarie.
Rezervatia Vulcanii Noroiosi este formata din doua platouri distincte, asezate la cativa kilometri distanta intre dealurile din zona. Platourile sunt formate dintr-o suprafata de margine arida unde solul este crapat si un centru noroios unde se pot vedea pe alocuri orificiile prin care este eliberat namolul ce acopera zona.
Fenomenul care da nastere acestui relief este extrem de rar, existand doar 5 tari din Europa unde acest fenomen poate fi intalnit: Rusia, Ucraina, Italia, Romania si Moldova si doar 3 tari in Asia: Indonezia, Azerbaidjan si Pakistan.
Explicatia fenomenului este una simpla si se leaga de faptul ca zona este una petroliera, cu depozite de gaz metan care isi croiesc drum spre suprafata ducand cu ele sarea si noroiul din straturile superioare.
Suprafata Vulcanilor Noroiosi este adesea comparata cu genul de relief intalnit pe luna.
Turistii sunt sfatuiti sa nu isi uite acasa aparatele de fotografiat, acest fenomen rar putand fi capturat pe camera in niste imagini de o frumusete rara chiar si de catre fotografii amatori.
In zona exista o optiune de cazare la Paclele Mari, Pensiunea Vulcanii Noroiosi de 3 stele, cu 12 camere, restaurant si parcare cu o capacitate de peste 50 de autoturisme.
Accesul catre Vulcanii Noroiosi este simplu iar drumul este bun, turistii care vin din marile orase ale tarii precum Bucuresti, Brasov, Ploiesti, orasele din sudul Moldovei sau estul Baraganului putand sa faca un drum dus-intors intr-o zi, nefiind nevoie sa mai plateasca pentru cazare in Buzau.
Se ajunge la rezervatie pe DN 10 intre Buzau si Brasov urmat de DJ 102F si DC 108. Primul obiectiv intalnit sunt Paclele Mari unde se poate opta pentru cazare la pensiune si unde se poate parca masina sau manca la restaurant.
Tot la Paclele Mari se plateste si taxa de intrare in rezervatie care este de 4 lei de persoana.
Lacul Vulturilor
Obiectiv turistic mai putin popular si exploatat, lacul Vulturilor se afla intr-o zona pitoreasca din Muntii Siriului, la aproximativ 1.400 m altitudine in drum spre varful Malia.
Lac glaciar de mici dimensiuni ce se intinde pe doar jumatate de hectar si nu trece de 2,5 metri adancime, Lacul Vulturilor este destinatia ideala pentru turistii care cauta o imersiune completa in superba natura salbatica a locurilor, departe de zonele suprapopulate de turisti din preajma altor obiective turistice din zona.
Mai sus de lac se afla un izvor cu apa potabila si o cabana de vanatoare ce functioneaza cu circuit inchis, deci nu poate fi luata in calcul ca optiune de cazare, decat in cazuri speciale in care se ia legatura cu administratorul cabanei.
Barajul si Lacul Siriu
Intr-un singur drum se pot vizita si Lacul Vulturilor dar si Barajul si Lacul de acumulare Siriu, situate pe cursul superior al Buzaului.
Construit in 12 ani intre 1982 si 1994 dintr-o combinatie ce nu contine beton, barajul este format in principal din pamant, piatra si argila. Materialul neobisnuit nu limiteaza barajul, acesta avand peste 100 de metri inaltime si 600 m deschidere, formand un pitoresc lac de acumulare.
In zona Barajului Siriu, pe timp de vara si atat cat vremea o permite, se pot practica diverse sporturi nautice, inclusiv pescuitul, lacul fiind populat cu scobar, pastrav, crap, clean si caras.
In zona se poate alege campingul ca optiune de cazare pentru cei care vin la pescuit sau doresc sa petreaca un sejur in natura.
Tot in zona se pot inchiria barci pentru pescuit la preturi foarte avantajoase (pana in 30 lei pe ora).
Pentru pescarii cu ceva simt de aventura exista cateva locatii greu de descoperit si destul de retrase unde pescuitul este gratuit.
Herghelia Cislau
Herghelia Cislau gazduieste nobilul Armasar Pur Sange Englez si detine chiar exemplare puse spre vanzare, singurele din aceasta rasa disponibile in tara. Aici, intr-un cadru pitoresc sunt crescute peste 450 de cabaline aflate sub administratia statului si ingrijite de personal de specialitate, inclusiv o serie de instructori pregatiti pentru a oferi lectii de calarie.
La Herghelia Cislau turistii pot petrece cateva ore dedicate pasiunii pentru sportul ecvestru si pentru superbele animale pe care le pot admira si chiar calari.
Infiintata in anul 1884, herghelia este printre cele mai vechi din tara, iar in ciuda istoriei sale zbuciumate ce contine si o desfiintare dar si o perioada in care aceasta a fost un simplu depozit, herghelia functioneaza in acelasi format de aproape 70 de ani, inca din anul 1945.
Cunoscuta pentru promovarea Pur Sangelui Englezesc, in anul 2011 Herghelia Cislau a devenit gazda nucleului de reproducere a rasei Gidran ce se afla pana in acel moment la Tulcesti. La herghelie se organizeaza evenimente si concursuri pentru iubitorii si pasionatii de echitatie, acesta fiind unul dintre cele mai vechi centre de acest tip din intreaga tara.
Herghelia Cislau se afla sub administratia Romsilva, iar caii pot fi inchiriati pentru ore de calarie cu instructor sau pentru plimbari in cazul celor avansati in echitatie. Ora de echitatie costa aproximativ 35-40 de lei.
O incursiune in superba zona a Buzaului se incheie perfect cu o plimbare calare prin superbele zone din jurul Hergheliei Cislau.