Romania in 100 de poze – partea a III-a

Angyalosi Beata/Shutterstock.com

Continuam seria celor mai spectaculoase fotografii surprinse in Romania cu inca 20 de instantanee. In partea a treia, echipa Travelminit te invita sa descoperi traditiile romanesti si spiritul taranului roman. Daca nu ai vazut prima si a doua parte a seriei “Romania in 100 de poze” poti gasi articolele aici si, respectiv, aici.

41. Arta romanesca din Bucovina

Danilovski/Shutterstock.com

Romanul s-a nascut, fara indoiala, artist si a tinut mortis sa isi arate talentul cu fiecare ocazie, iar obiectele surprinse in fotografia de mai sus sunt dovada incontestabila a acestui fapt.

42. Femei care canta la bucium in Muntii Bucegi

Photosebia/Shutterstock.com

Frumusetea romancelor a depasit de mult granitele tarii si peste tot unde vei merge in strainatate aceasta va fi printre primele remarci pe care strainii le fac despre romani. Totusi, frumusetea naturala a romancelor este mereu completa numai atunci cand poarta costumul national.

43. Poarta din lemn traditionala din zona Maramuresului

Danilovski/Shutterstock.com

Maramuresul este recunoscut ca fiind un adevarat izvor de traditii si obiceiuri romanesti. Printre cele mai frumoase opere de arta realizate de artistii locali se regasesc vestitele porti de lemn care te vor surprinde prin originalitatea si atentia sporita la detalii.

44. Peisaj rural

Angyalosi Beata/Shutterstock.com

Cum ar spune marele poet Lucian Blaga, “vesnicia s-a nascut la sat” si tot acolo si fericirea curata, nealterata. Daca vreodata te simti sufocat de viata aglomerata de la oras, da o fuga pana intr-unul din satele romanesti. Te vei elibera de toate grijile si vei cunoaste adevarata fericire, simpla si sincera.

45. Manastirea Humor

Sorin Colac/Shutterstock.com

Situata in nordul Bucovinei, Manastirea Humor este una dintre cele mai deosebite lacasuri de cult de la noi din tara. Picturile realizate atat in exteriorul cat si in interiorul bisericii reprezinta o pata de culoare ce completeaza tabloul rural al zonei.

46. Oua incondeiate

Florin Gabriel/Shutterstock.com

In preajma sarbatorilor pascale satenii se intrec in modele si culori care mai de care mai deosebite si mai originale folosite pentru decorarea oualor. Chiar daca la oras majoritatea sunt vopsite in rosu, in Moldova si Maramures inca se pastreaza traditia incondeierii oualor.

47. Casa traditionala din Muzeul Satului din Baia Mare

Cristian Balate/Shutterstock.com

Daca ajungi in nordul tarii, in Baia Mare mai exact, ar fi pacat sa nu faci o vizita muzeului satului de aici. Cu numeroase casute traditionale expuse pentru vizitatori, muzeul satului din Baia Mare isi deschide portile larg pentru public de marti pana duminica.

48. Cimitirul de la Sapanta

Angyalosi Beata/Shutterstock.com

La fel de spectaculos si amuzant si iarna, Cimitirul de la Sapanta imbraca haine de sarbatoare ori de cate ori ninge. O captura splendida a troitelor din Cimitirul Vesel intregeste astazi colectia noastra de fotografii.

49. Parada Junii Brasovului

David Ionut/Shutterstock.com

In fiecare an, in prima duminica ce urmeaza dupa sarbatoarea Pastelui, grupurile de calareti care fac parte din Junii Brasovului defileaza pe strazile orasului pline de curiosi ce vor sa admire una dintre cele mai vechi traditii ale zonei.

50. Satul Magura

Ukko/Shutterstock.com

Unul dintre cele mai fotografiate si mai pitoresti sate din Romania, satul Magura surprins intr-o dupa amiaza linistita.

51. Palatul Culturii din Iasi

Alexandru Dragan/Shutterstock.com

Palatul din centrul orasului Iasi este un mix arhitectural inedit intre stilurile neo-gotic, romantic si neo-baroc. Constructia realizata la inceputul secolului XX a fost la momentul inaugurarii cea mai inalta cladire din zona si reprezinta o capodopera a istoriei recente.

52. Mancare traditionala romaneasca

Calin Stan/Shutterstock.com

Din lista elementelor traditionale reprezentative pentru poporul roman nu putea sa lipseasca o fotografie cu bucatele romanesti. Indiferent de zona de provenienta, mancarurile romanesti dau savoare oricarei sarbatori si aduna toata familia in jurul mesei.

53. Muzeul Astra din Sibiu

Balate Dorin/Shutterstock.com

Muzeul Astra din Sibiu a luat nastere la inceputul anilor 1900 din dorinta ardelenilor de a-si defini propria identitate etnoculturala pe fondul situatiei politice incerte. In perioada de dupa Marea Unire, muzeul Astra a cunoscut o perioada infloritoare si a devenit unul dintre cele mai importante muzee din Transilvania.

54. Peisaj rural din Transilvania

melis/Shutterstock.com

Se stie ca taranul roman este muncitor, darnic si pe deasupra iubitor de animale. Printre indeletnicirile cele mai frecvente in randul taranilor romanii inca se regasesc agricultura si cresterea animalelor.

55. Vase din lut

Ioan Florin Cnejevici/Shutterstock.com

Olaritul este una dintre cele mai vechi ocupatii ale omului, iar in Romania acest mestesug a fost ridicat la rang de arta de-a lungul anilor. Pentru a admira cele mai frumoase piese confectionate de artizanii romani, este suficient sa arunci o privire la targurile traditionale sau la tarabele intinse de-a lungul drumului in statiunile aglomerate.

56. Tablou de familie

Mihai Blanaru/Shutterstock.com

Batranii de la sat par sa cunoasca secretul tineretii vesnice si sa nu imbatraneasca decat la trup, nu si la suflet. Chiar daca poarta in spate un numar impresionant de ani si sute de experiente, batranii de la sat nu stau locului o clipa si traiesc activ chiar si in ultimii ani de viata.

57. Sighetu Marmatiei

Emi Cristea/Shutterstock.com

Romania are atatea locuri frumoase incat nu stiu daca ar ajunge o singura viata sa le vezi pe toate. Totusi, poti incerca sa le admiri pe cele mai cunoscute si sa le descoperi pe cat mai multe dintre cele ascunse de turistii.

58. Rasnov

trabantos/Shutterstock.com

Istoria orasului Rasnov incepe cu mai bine de 2000 de ani in urma, pe vremea dacilor. De atunci s-au schimbat destul de multe insa spiritul orasului s-a pastrat si atrage anual mii de turisti.

59. Costumul traditional romanesc

photocami/Shutterstock.com

Oriunde in lume, romanii se mandresc cu straiele traditionale si nu ezita sa le poarte la ceas de sarbatoare.

60. Cozonaci traditionali

Cristi Lucaci/Shutterstock.com

Incheiem acest articol cum nu se poate mai bine – cu o felie de cozonac. Indiferent de sarbatoare, deliciosul desert se afla pe mesele tuturor romanilor in combinatii care mai de care mai originale.