Bucataria traditionala ardeleneasca reflecta bogatia culturala si diversitatea acestei zone adesea mai bine decat cronicile si superbele monumente ce stau marturie istoriei tumultoase a Ardealului. Diversitatea etnica s-a tradus intr-o cultura gastronomica unica in tara, o combinatie armonioasa a elementelor distincte ce dau gustul autentic preparatelor ardelenesti. In Ardeal se mananca bine, iar mancarea se prepara cu rabdare si cu suflet pentru a reflecta parca portretul taranului de aici, cel neschimbat de vremuri si conflicte politice.
Retete traditionale ardelenesti
Gulas
Gulasul este un preparat unguresc adaptat si transformat de-a lungul secolelor pentru a deveni una dintre bucatele traditionale ardelenesti care reflecta cel mai bine bogatia si diversitatea culturala a acestei zone. Gulasul unguresc din Ardeal a ajuns sa difere mult de cel pregatit in Budapesta, a capatat personalitate si gust propriu si ramane unul dintre cele mai indragite si cautate preparate din zona.
Ingrediente:
- 1 kilogram carne de vita
- Usturoi
- 2 cepe
- 2 ardei
- 1 morcov
- O cutie de rosii sau 500 gr. rosii coapte
- Dafin dupa gust
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita boia dulce
- 250 gr. cartofi
- O cana vin rosu
Carnea de vita poate fi inlocuita cu carnea de porc insa se pierde din gustul autentic in aceeasi masura in care eliminarea chimenului din lista de ingrediente schimba total aroma mancarii.
In cratita in care se pregateste mancarea se pune ulei la incins si se calesc usturoiul si ceapa pana cand cea din urma incepe sa devina transparenta. Se adauga carnea taiata in cubulete de marimea unei inghitituri si se caleste pana cand devine albicioasa.
Se adauga morcovul taiat rondele de grosime potrivita, boia, dafinul, chimenul si o cana de vin rosu, apoi se lasa la fiert la foc mic aproximativ 30 de minute sau pana cand carnea este pe jumatate facuta.
Se adauga rosiile si se lasa din nou la fiert pana cand carnea este facuta.
Se adauga ardeiul si cartofii taiati cuburi, apoi se completeaza cu doua degete de apa.
Se mai lasa la fiert in jur de 20 de minute.
Se serveste cald.
Varza a la Cluj
Pentru cei care merg periodic in Cluj, dar si pentru cei care viziteaza o data orasul si manca in locul potrivit, varza a la Cluj este un preparat de suflet, perfecta pentru un pranz in inima Ardealului. Daca cineva si-ar propune sa incerce 3 retete traditionale ardelenesti si doar 3, varza a la Cluj ar trebui neaparat sa fie una dintre ele.
Varza a la Cluj este adesea prezentata drept sarmale desfacute. Aceasta descriere nu este deloc departe de adevar, difera doar prezentarea si modul in care aceasta este preparata.
Ingrediente:
- 1 kg varza murata
- 1/2 kg carne tocata de porc
- 75 gr orez
- Boia de ardei dulce
- 1 ceapa
- 4 linguri ulei sau 1 lingura untura
- 2 linguri bulion
- Cimbru
Pentru varza a la Cluj se prepara varza si carnea separat pentru a fi combinate ulterior.
Varza taiata subtire se caleste in untura (sau ulei) pana se inmoaie, apoi se adauga bulion, boia si cimbru.
Ceapa tocata cat se poate de marunt se caleste pana devine transparenta apoi se adauga carnea asezonata dupa gust. Dupa 5 minute se adauga orez oparit in prealabil si o lingura de bulion.
Intr-un vas de dat la cuptor se aseaza un strat format din jumatate din cantitatea de varza, se taseaza, se adauga carnea tocata, se taseaza din nou, iar la final se adauga cealalta jumatate din cantitatea de varza.
Amatorii de afumatura pot imbogati gustul preparatului cu bucatele de kaizer sau ciolan afumat.
Vasul sta la cuptor aproximativ 1 ora si se completeaza periodic cu apa.
Se serveste cu mamaliguta si smantana.
Gomboti cu prune
Pentru cei ce au copilarit in Ardeal sau pentru cei cu rude sau bunici in aceasta zona, gombotii cu prune vor avea intotdeauna gustul nostalgiei dulce-acrisoare a unor vremuri mult mai lipsite de griji. Aceste galuste cu prune pot fi savurate indiferent de varsta imediat ce toamna s-a asternut si prunele umplu tarabele taranilor din piete. Gombotii sunt simplu de preparat, nu foarte dulci si nici foarte bogati in calorii, insa cel mai important – sunt absolut deliciosi.
Ingrediente:
- 3 cartofi mari
- 100 gr faina
- 1 galbenus
- 1 lingurita unt
- Pesmet
- Scortisoara
Se fierb cartofii necuratati in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert cartofii se decojesc, se strivesc sub forma de pireu taranesc si se lasa la racit.
Intr-o alta oala se pune apa la clocotit cu un varf de sare.
Din cartofii raciti, faina, galbenus si unt se face un aluat, se intinde in foaie si se taie patratele. In fiecare patratel se adauga o jumatate de pruna curatata de sambure si scortisoara dupa gust. Se impaturesc sub forma de bilute si se modeleaza in palma pana au forma rotunda.
Se adauga in apa clocotita galustele pana cand acestea umplu fundul oalei si apoi se scot una cate una la aproximativ 1 minut dupa ce s-au ridicat la suprafata. Gombotii astfel pregatiti se trec prin strecuratoare sub un jet de apa rece apoi se dau prin pesmetul prajit in prealabil intr-o lingura de unt sau in ulei.
Se servesc calzi sau reci, ca desert sau in loc de pranz ori cina.