Tainele si istoria Castelului Bran

Sursa foto: Sergey Novikov/Shutterstock.com

Castelul Bran, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din tara noastra, are in spate o istorie extrem de interesanta si o multime de secrete fascinante.

Construita initial in scop militar, ca loc de “trecatoare”, cetatea a avut parte, de-a lungul timpului, de mai multe schimbari in ceea ce priveste structura sa, cele mai importante fiind adaugarea turnului de sud in anul 1622 (la comanda principelui Gabriel Bethlen), ridicarea unui turn dreptunghiular in aripa de est si imbracarea acoperisului in tigla in jurul anului 1883.

Vizitatorii il cauta datorita povestii despre Dracula, insa Castelul Bran poate fi interesant si din alte puncte de vedere, mai putin cunoscute. Iata unele dintre cele mai fascinante taine ale acestei cetati:

Cine sunt cei care au ridicat cetatea?

Istoricii sustin ca exista cateva legende sasesti ce indica faptul ca cetatea Branului a fost ridicata in urma unui ordin dat de cavalerii teutoni, intre anii 1211 si 1225, cand acestia au fost in stapanirea Tarii Barsei.

Mercenarii englezi erau cei care se ocupau, in perioada medievala, de apararea cetatii.

Surprinzator sau nu, Garnizoana cetatii era formata din mercenari. Acest lucru este mentionat de Ioan de Tarnava intr-o cronica scrisa la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand amintea de mercenari ca fiind “briganti si balistari englezi”.

In acei ani, desi viata la cetate nu era una prea vesela, ba din contra, sobra si dura, s-a observat ca soldatii cetatii consumau o cantitate impresionanta de vin. Acest lucru s-a remarcat in arhivele cetatii, in care sunt pastrate socotelile negustorilor.

Pentru o scurta perioada, castelul a fost loc de refugiu pentru Mircea cel Batran.

Timp de 6 ani, intre 1412 si 1418, Castelul Bran a fost ocupat de Mircea cel Batran, domnitorul Tarii Romanesti din acea perioada. Conform documentelor gasite la Muzeul Judetean de Istorie din Brasov, Branul a fost acordat conducatorului valah de catre Sigismund de Luxemburg, Regele Ungariei, cu scopul de a-i oferi un loc de refugiu dincolo de munti in cazul unui atac din partea turcilor otomani.

In Castel se gasesc cateva tunele si scari secrete.

Castelul Bran a fost, in anii 1920-1940, resedinta Reginei Maria a Romaniei Mari, fiind oferit ca gest de pretuire de catre consiliul orasenesc al Brasovului fata de “marea regina care usuca lacrimile vaduvelor si orfanilor, imbarbateaza pe cei deznadajduiti, intinde ajutor si mangaiere celor care zac in suferinta si imprastie binecuvantare pretutindenea unde isi indreapta pasii si prin toate acestea cucereste cu un avant irezistibil inimile populatiei tarii intregi”.

Alegand sa locuiasca la castel in timpul verii, Regina Maria a transformat acest loc intr-unul romantic si pasional, amenajandu-i gradini frumoase de dalii si trandafiri si un lac cu lebede aduse tocmai din Delta Dunarii.

Avand la etajul 3 un salon de muzica, Regina Maria asista deseori la concertele sustinute de insusi George Enescu. Se spune ca, in timpul amenajarii acestui salon de muzica, muncitorii au descoperit o scara interioara misterioasa, lucrata in stanca, ce unea etajul 1 de podul castelului. In urma reamenajarii, prin intermediul acestei scari, regina avea acces din apartamentul sau direct la salonul de muzica.

Comunistii sunt cei care au pus accent pe mitul lui Dracula pentru a atrage turisti la castel.

Castelul Bran este deschis vizitatorilor din anul 1957. Comunistii au creat un circuit turistic Dracula, care sa atraga in special turistii straini, care insa amesteca intr-un mod usor haotic povestea contelui Dracula cu istoria lui Vlad Tepes. Acest mit a atras un numar spectaculos de vizitatori, fapt pentru care mitul lui Dracula legat de acest castel a ramas neschimbat. Mai mult, Castelul Bran este considerat simbol al turismului romanesc si unul dintre motivele principale pentru care strainii aleg sa ne cunoasca tara.


Cele mai bune locuri de cazare in apropiere de Castelul Bran pot fi gasite aici: http://bit.ly/2JWPWDV