Calea Victoriei, cea mai frumoasa strada din Bucuresti

Sursa foto: Sogodel Vlad/Shutterstock.com

Ca o veritabila coloana vertebrala a Bucurestiului, Calea Victoriei este cea mai reprezentativa strada a Micului Paris, adunand de-a lungul sau o multime de puncte cheie ale orasului. Turistii care se incumeta sa se plimbe de la un capat la altul al acestei strazi pot descoperi muzee, sali de cinema, teatre, cladiri seculare, monumente inedite, biserici, magazine si multi oameni care condimenteaza locurile si dau viata fiecarei cladiri.

Cate ceva despre istoria Caii Victoriei

Numele de “Calea Victoriei” a fost dat  in 1878, dupa ce trupele romane si-au facut intrarea pe aceasta strada, dupa victoria in razboiul de Independenta. Pana atunci, drumul se numea ” Podul Mogosoaiei”.

Constructia drumului dateaza de mai bine de 300 de ani, mai exact din 1688, atunci cand Constantin Brancoveanu a decis sa faca o legatura intre domeniul sau de pe malul Dambovitei si domeniul din Mogosoaia.

La inceputurile sale, Calea Victoriei era plina de noroi, fara trotoare si nu tocmi practicabila pentru cei care doreau sa se plimbe.  Abia in 1824 s-a inceput pavarea cu piatra cubica din granit iar ulterior, in preajma primului Razboi Mondial,

asfaltarea, ceea ce a dat startul unei perioade excelente pentru intreaga artera. Usor, usor, pe vechiul pod al Mogosoaiei apar biserici, case boieresti, pravalii, restaurante, hoteluri si o serie de institutii de stat care isi duc veacul aici pana in zilele de astazi.

Ce poti face astazi pe Calea Victoriei?

Daca vrei sa privesti principala artera a Bucurestiului din punctul de vedere al unui turist, vei fi uimit de diversitatea de lucruri pe care le poti descoperi aici:

  • Poti sa te plimbi cu bicicleta. De-a lungul intregii strazi se intinde cea mai buna piste de biciclete din Bucuresti, care te invita sa pedalezi si sa descoperi arhitectura atat de variata din jurul tau.
  • Poti descoperi cladiri cu o arhitectura deosebit de frumoasa. Palatul CEC, Ateneul Roman, Cercul Militar National, Palatul Cantacuzino sau Palatul Stirbey reusesc sa ii dea o aura deosebita Bucurestiului si toate se afla pe Calea Victriei.
  • Poti cunoaste istoria si cultura Romaniei vizitand muzeele de aici. Vi descoperi Muzeul National de istorie a Romaniei, Muzeul Georg Enescu sau Muzeul Colectiilor de arta.
  • Te poti relaxa intr-o gradina de vara. Gradinile Eden sau multe alte locatii care ascund mici oaze de relaxare, te imbina vara de vara cu o bautura rece si momente in care pur si simplu stai si admiri.
  • Poti participa la numeroase evenimente. Ocazional, Calea Victrie este gazda unor evenimente, cum ar fi ” La Pas pe Calea Victoriei” sau “Spot Light”, in cadrul carora intreaga artera de 2.7 km este inchisa iar pietonii se pot bucura de activitati cat se poate de interesante.

Lucruri inedite despre Calea Victoriei

Pentru a incheia povestea Caii Victoriei intr-un mod cat se poate de interesant, am cules cateva informatii inedite despre vechiul pod al Mogosoaiei:

  • O alta denumire a drumului a fost Drumul Brasovului. Acesta se intindea de la Cercul Militar pana la Piata Victoriei.
  • Denumirea de Pod al Mogosoaiei a venit de la faptul ca drumul era pavat cu lemn.
  • Pana in anii ’70, Calea Victoriei gazduia cea mai inalta cladire din Romania: Palatul Telefoanelor. Cladirea nu a fost foarte iubita de bucuresteni imediat dupa constructie, fiind boicotata prin evitarea plimbarii prin fata ei. Acest lucru a durat aproximativ doi ani.
  • Desi a avut mai multe denumiri, de 138 de ani numele Caii Victoriei este neschimbat.
  • Calea Victoriei este si gazda a unui numar impresinant de hoteluri interesante, asadar, daca iti doresti sa vii turist pe cea mai importanta artera bucuresteana, Hotelguru iti ofera cateva optiuni cat se poate de interesante.