Situat pe locul 5 in topul celor mai frumoase muzee de istorie naturala din Europa, muzeul Grigore Antipa este una dintre destinatiile obligatorii pe care trebuie sa le bifezi cand esti in Bucuresti. Acesta este surclasat de muzee mult mai titrate precum British Museum din Londra sau Muzeul de Istorie Naturala din Paris, insa pentru o buna perioada a fost unic in lume prin modul unic de a prezenta animalele gasit de Grigore Antipa.
Care este istoricul muzeului?
In 2014, muzeul a facut frumoasa varsa de 180 de ani. 3 noiembrie 1834 a fost data in care a luat nastere, cel care a luat initiativa fiind Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica. De fapt, acesta este si cel care a donat primele colectii d exponate care constau in monede grecesti, romane si bizantine sau tot felul de fosile.
De-a lungul celor peste 180 de ani de viata, muzeul a primit numeroase donatii si a ajutat la descoperiri impresionante, cum ar fi cea a scheletului de Deinotheriu Gigantissimum.
Daca initial a fost gandit ca un cabinet de istorie naturala si a functionat in mai multe cladiri din Bucuresti, din 1893 muzeul a ajuns sa fie gazduit in aceasta cladire construita de Grigore Antipa.
Director al muzeului vreme de mai bine de 50 de ani, Antipa a realizat primele diorame biogeografice din lume, adoptate ulterior de toate muzeele lumii.
Astazi, muzeul numara peste 2 milioane de piese, insa nu pot fi expuse toate in acelasi timp, asadar sunt organizate ocazional expozitii speciale.
Ce poti vedea in acest muzeu?
- Expozitii permanente reprezentative pentru istoria naturala a spatiului danubiano pontic.
- Expozitii temporare organizate in colaborare cu diverse alte muzee din lume, cum a fost expozitia ” The Human Body” care a fost una extrem de reusita.
- Diverse evenimente adresate atat copiilor, cat si adultilor. Ocazional, muzeul organizeaza vernisaje, lansari de carte sau fel de fel de conferinte si prezentari. Chiar si proiectiile de film sau serile de citit povesti au mare succes in cadrul intitutiei.
- Tot felul de programe educative pentru cei mici.
- Numeroase colectii de monede, fluturi, fosile si alte obiecte extrem de interesante.
De asemenea, in cadrul institutiei s fac si cercetari stiintifice, aceasta participand direct la numeroase programe de cercetare din tara si din strainatate.
In ultimii ani, muzeul a fost dotat cu numeroase tehnologii moderne, in asa fel incat informarea sa se faca intr-un mod dinamic si interesant. Numeroasele camere ale cladirii sunt dotate cu info touch-uri, cu proiectii, sunete si lumini care te introduc in atmosfera istorica prezentata. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca exponatele sunt prezentate in mediul lor de viata, care este refacut artificial intr-un mod foarte realist. Tehnologiile 3D si 5D sunt folosite adeseori pentru a prezenta cele mai importante exponate.
Practic, daca vrei sa cunosti fauna Romaniei, fauna Globului, istoria antropologica pana in cele mai vechi timpuri si o multime de curiozitati naturale, acest muzeu este de neratat. Este bine sa iti iei cateva ore bune pentru a-l vizita sau chiar o zi intreaga, in conditiile in care este destul de mare si necesita atentie sporita.
Unde gasesti muzeul Antipa?
Aflat in centrul Bucurestiului, pe soseaua Kiseleff nr 1, este foarte accesibil direct de la metroul Piata Victoriei sau numeroasele statii de autobuz din zona. In fata muzeului exista o parcare foarte mare pentru cei care ajung cu masina.
Programul este de marti pana Duminica intre 10:00 si 20:00 iar pretul de intrare pentru adulti este de 20 de lei pentru adulti, 10 lei pentru pensionari si 5 lei pentru elevi si studenti. Evenimentele organizate special s-ar putea sa aiba alte costuri.
In ceea ce priveste cazarea, centrul Bucurestiului nu duce lipsa de hoteluri si pensiuni foarte atractive. O parte dintre ele pot fi gasite aici!