Vizitand Parcul National Muntii Macinului

Sursa foto: Zeld/Shutterstock.com

Desi este mai putin cunoscut decat alte parcuri nationale din Romania, precum cel al Rodnei sau al Retezatului, Parcul National Muntii Macinului este o splendoare a naturii, avand o importanta deosebita intre muntii romanesti, fiind cei mai varstnici munti de pe teritoriul tarii noastre. 

Fiind extrem de veche, aceasta grupare muntoasa a atras intotdeauna interesul cercetatorilor, care au reusit sa descopere pe domeniul sau diverse vestigii istorice, dar mai ales un vast tezaur natural geologic, botanic si zoologic. 

Parcul National Muntii Macinului ocupa partea centrala a Muntilor Macinului, dar si o culme secundara a acestora, Culmea Pricopanului si se intinde pe o suprafata de 11 151, 82 hectare, cuprinzand localitatile Macin, Greci, Cerna, Hamcearca, Jijila si Luncavita. 

Acesta este singurul parc national din Romania care are sub protectie suprafete importante de vegetatie stepica, mai precis stepa pontico-balcanica, un tip de vegetatie extrem de rar intalnit in restul Europei. Printre speciile de plante ce cresc in zona este inclus un numar foarte mare de specii pe cale de disparitie, unele dintre ele putand fi intalnite doar aici (de pilda, clopotelul dobrogean). Un exemplu al importantei acestui parc din punct de vedere ecosistemic il reprezinta padurea de fag si carpen dobrogean, care nu mai poate fi gasit nicaieri pe teritoriul tarii. 

Totodata, fauna parcului este deosebita si destul de variata. Aceasta cuprinde 256 de specii, mai exact 7 specii de amfibieni, 188 de specii de pasari, 11 specii de reptile si aproximativ 50 de specii de mamifere. La amfibieni, merita mentionata existenta broastei rosii de padure si a broastei raioase. Dintre reptile, cele mai importante specii sunt testoasa dobrogeana, gusterul vargat, vipera cu corn si balaurul dobrogean. 

Deoarece zona Muntilor Macinului reprezinta calea principala de migratie ce urmeaza traseele raurilor Prut si Siret, nu este de mirare ca aici se pot observa adesea o sumedenie de specii deosebite de pasari. Printre acestea amintim sorecarul comun, uliul pasarar si uliul cu picioare scurte.

Iar in ceea ce priveste spectrul de mamifere, in Parcul National Muntii Macinului traiesc jderul de piatra, sacalul, pisica salbatica, popandaul, dihorul de stepa, etc.

In mod cert, atractia principala a acestei rezervatii o reprezinta padurea de fag dobrogeana. Aceasta poate fi vizitata fie printr-o plimbare pe jos, fie calare pe cal. Pentru a promova turismul ecvestru, administratia Parcului National Muntii Macinului pune la dispozitia vizitatorilor 4 cai si toate echipamentele necesare. Intrarea in parc costa 6 lei, iar traseul ecvestru costa 20 de lei de persoana, durata acestuia fiind de o ora. Si putem spune ca este un pret mai mult decat acceptabil avand in vedere tezaurul natural minunat si privelistea pitoreasca ce te asteapta!

Punctul din care porneste traseul este Padocul parcului, care se gaseste la 4 kilometri de localitatea Cerna, iar traiectoria sa este definita urmatoarele repere: Valea Arsu, Vf. Saua Mare, Vf. Arheuziu, Vf. Archizel, Vf. Lifnte, Vf. Pietrele Albe, Vf. Mangina, Valea Puturoasa si Padoc PNMM. 

Echipamentul pe care il primesc turistii este compus din chapsuri, casti si manusi, acesta fiind inclus in tariful deja achitat. Totodata, turistii sunt insotiti de un ghid specializat, care le va oferi informatii despre fiecare atractie in parte. 

Explorarea Parcului National Muntii Macinului este asadar o experienta unica, de care cu siguranta te vei bucura! Este o ocazie unica de a vedea indeaproape specii de plante si de animale rare, dar si de a te conecta cu natura si de a te elibera de grijile cotidiene!

Locuri de cazare in zona poti gasi accesand urmatorul link!