Unul dintre cele mai impresionante locuri din Romania este desenat de Dunare chiar la intrarea sa in Romania. Cazanele Dunarii reusesc sa ofere peisaje incredibile, obiective turistice incantatoare si momente pe care nu le vei uita prea curand. Cei 9 km de defileu creat de fluviu s-au transformat in timp intr-o destinatie perfecta pentru cei care vor sa se relaxeze, sa practice sporturi extreme sau pur si simplu sa viziteze.
Este o destinatie ideala pentru o escapada de 3-4 zile, dar daca alegi sa stai mai mult nu vei regreta, mai ales ca serviciile de cazare sunt excelente.
Care sunt obiectivele pe care le poti descoperi in Cazanele Dunarii?
Defileul in sine este un obiectiv, care iti permite sa admiri maretia naturii dintr-o croaziera cu barca. Daca il aprofundezi, vei descoperi si urmatoarele obiective de neratat:
1. Statuia lui Decebal. Este reprezentativa pentru aceasta zona si apare in aproape toate cartile postale. Este o statuie inalta de 55 de metri si lata de 25 de metri care prezinta chipul lui Decebal in stilul statuilor de pe Muntele Rushmore. Desi pare foarte veche, nu este. Statuia a fost sculptata intre 1994 si 2004, omul de afaceri Constantin Dragan platind peste 1 milion dolari pentru ea. De-a lungul celor 10 ani au lucrat 12 sculptori alpinisti pentru a pune statuia in opera.
2. Tabula Traiana. Este un alt monument reprezentativ pentru Cazanele Dunarii, care a fost construit in urma cu aproape 2000 de ani si marcheaza marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Aceasta constructie nu se afla in Romania, ci pe malul sarbesc al Dunarii, insa este foarte usor de vazut cu ajutorul unei barci. Are o lungime de 4 metri si o inaltime de 1.75 metri, pastrand inca o serie de desene si stampe, dar si un text scris in momentul in care a fost construit.
3. Cetatea Trikule. Este o constructie ridicata in secolul XV cu scopul de a opri expansiunea otomana. Desi astazi mai exista doar cateva ruine ale sale, cetatea reuseste sa impresioneze prin cele 2 turnuri care ies la suprafata din Dunare. Cel de-al treilea turn este si el prezent, insa poate fi vazut doar cand nivelul fluviului este foarte scazut, in conditiile in care intregul loc a fost inundat odata cu crearea Portilor de Fier.
4. Pestera Ponicova. Situata in masivul Ciucaru Mare, pe malul stang al Dunarii, pestera are o lungime de 1666 de metri si este prin 3 intrari, doua pe uscat si una pe apa. Pestera are mai multe galerii care comunica intre ele si este situata pe doua etaje. Poate fi vizitata doar cu echipament adecvat: cizme, salopeta sau casca de protectie. Pestera are si un important rol istoric, in conditiile in care pe vremea comunismului era un important punct de plecare pentru cei care doreau sa fuga in Iugoslavia.
5. Pestera Veterani. Este cea mai cunoscuta pestera din zona si este numita dupa cel care a refortificat-o in secolul XVII. Poate fi vizitata cu usurinta, avand un grad mic de dificultate si doar 87 de metri lungime. Accesul catre pestera se poate face doar de pe Dunare, unde deschiderea este vizibila.Se pare ca Pestera Veterani este cunoscuta inca din timpuri preistorice si o buna perioada de timp a fost considerata sanctuar al zeului Zamolxe.De asemenea, a fost adeseori punct strategic de aparare.
Manastirea Mraconia. Este una dintre cele mai vechi manastiri din Romania, fiind construita in urma cu mai bine de 500 de ani. Din pacate, cladirea pe care o descoperi la suprafata nu este cea originala, in conditiile in care ruinele vechii manastiri sunt inghitite de Dunare in urma constructiei hidrocentralei Portile de Fier I.
De asemenea, la distanta mica de Cazane poti descoperi si alte obiective, cum ar fi Pestera Gaura cu Musca din Clisura Dunarii, Morile de apa cu Ciutara si Butoni sau Muzeul Hidrocentralei Portilor de Fier I.
Dupa ce vizitezi toate obiectivele te poti aventura intr-o drumetie catre varful Ciucaru Mare sau poti alege sa pescuiesti, sa te plimbi cu bicicleta prin zona sau sa te relaxezi intr-o croaziera.
Cazanele Dunarii reprezinta, asadar, o destinatie plina de oportunitati de distractie si de petrecere a timpului liber, pe care nu trebuie sa o ratezi.