Castelele sunt unele dintre cele mai importante atracții turistice din România. Câteva sunt atât de recunoscute la nivel internațional, încât faima lor răsună în întreaga lume. Acestea sunt, desigur, castelele asociate Transilvaniei și poveștilor despre contele Dracula.
Cu toate acestea, există multe alte castele în țară și fiecare este unic în felul său. În timp ce majoritatea sunt presărate de-a lungul Transilvaniei, nici celelalte zone nu duc lipsa unui castel. Iată câteva dintre cele mai frumoase castele din România:
- Castelul Huniazilor
Odată reședința faimosului rege al Ungariei medievale – Mátyás Hunyadi, cunoscut și sub numele de Mathias Corvin – castelul cunoscut sub numele de Hunyadi sau Castelul Corvin a fost construit în forma sa actuală de Ioan de Hunedoara, tatăl său, în secolul al XV-lea. O capodoperă arhitecturală în stilul renascentist-gotic, are tot ceea ce te-ai aștepta de la un castel medieval – un pod de legătură peste un râu grăbit, curți interioare, ziduri groase, turnuri înalte și turnuri ascuțite, bastioane, ferestre și balcoane ornamentate cu sculpturi din piatră.
Una dintre caracteristicile cele mai impresionante ale castelului este Sala Cavalerilor, decorată în marmură, cu coloane octogonale impresionante și arcade înalte, armuri de locuințe, bile de tun și o statuie a lui János Hunyadi. Folosit ca sală de mese la ocazii speciale, a servit și ca loc de încercare pentru dușmanii regatului. Deși înconjurat de un oraș industrial din epoca comunistă, castelul are încă un adevărat sentiment medieval și a fost folosit în ultimii ani ca scenariu pentru filme precum Ghost Rider 2 cu Nicholas Cage filmat în 2011, printre altele. Castelul este deschis pentru vizitatori, dar orele și prețurile biletelor variază. Intră aici pentru prețuri.
- Castelul Bran
Castelul Bran, fără îndoială, este foarte popular în România, fiind unul dintre cele mai recunoscute castele din Europa și din lume. Așezat pe o fostă fortăreață a cavalerilor teutonici, care datează de la începutul secolului al XIII-lea, Castelul Bran a apărut pentru prima dată în documente scrise spre sfârșitul secolului al XIV-lea, în 1377.
Aspectul său medieval, cu turnuri ascuțite, coridoare înguste, scări abrupte și camere întunecate, a alimentat imaginația multor turiști, scriitori și regizori de film.
Datorită presupusei sale legături atât cu Dracula, cât și cu familia regală românească, Castelul Bran este un loc unde se întâlnesc legendele și istoria, creând o experiență de neuitat pentru toți cei care trec prin porțile sale. Pentru program și tarife, intră aici!
- Castelul Peleș
Castelul Peleș, construit în 1875 ca moșie de vânătoare pentru regele Carol I al României, se află în mijlocul unei păduri verde luxuriante, la poalele Munților Bucegi din Carpați, în Sinaia.
Folosit ca reședință de vară pentru familia regală, castelul are mai multe turnuri și 160 de camere, multe dintre ele dedicate culturilor diferite – turcă, maură, franceză și florentină. Castelul găzduiește una dintre cele mai valoroase colecții de artă din țară, cu peste 2000 de picturi, vitralii și candelabre de cristal. Însă cea mai impresionantă colecție este în camera armelor, unde sunt expuse 4.000 de arme și armuri.
Complet alimentat cu energie electrică produsă de centrala proprie, construită în 1883, castelul avea apă curentă, atât caldă cât și rece, încălzire centrală și un sistem de vid central. Avea chiar și un mic lift pentru familia regală în foaier. Sala de teatru regală cu 60 de locuri, decorată cu picturi și fresce realizate de renumitul renumit Gustav Klimt, a găzduit prima proiecție de film din țară. Castelul a devenit proprietate a statului în 1948 pe măsură ce comunismul s-a instaurat în România. Dacă vrei să-l vizitezi, descoperă programul și tarifele aici!
- Castelul Sturdza
Castelul Sturdza sau Palatul Sturdza este un complex istoric care constă într-un palat, biserică și un parc. Situat în nord-estul României, în Miclăușeni, Castelul Sturdza așa cum este văzut astăzi datează din secolul al XIX-lea, când a fost construit în stil neogotic.
Castelul obișnuia să dețină o colecție impresionantă de artefacte culturale – cărți, picturi și alte piese de artă, bijuterii etc. Din păcate, la fel ca în cazul multor castele din țară și din Europa, majoritatea au dispărut din pricina stăpânirii comuniste, când trupele ruse au trecut prin țară.
- Castelul Pelișor
Castelul Pelișor se remarcă prin designul său unic atât în contextul românesc, cât și în cel european. Proiectat de un arhitect ceh, castelul reprezintă stilul Art Nouveau. Interesant este că regina Maria a regelui Ferdinand nu a dorit ca acest castel să prezinte doar elemente Art Nouveau și astfel au fost adăugate trăsături bizantine și chiar celtice, creând un aspect complet unic.
Turnul castelului a fost construit chiar la începutul secolului XX. Castelul are 99 de camere, fiind mai mic decât Peleș, însă numărul este încă destul de impresionant, având în vedere dimensiunea castelului. Multe dintre camere, inclusiv sala de recepție, sunt acoperite cu cherestea de stejar, o preferință personală a reginei Maria.
Castelul a servit drept reședință de vară pentru familia regală.
- Castelul Jidvei
Castelul Jidvei este un frumos castel în stil renascentist francez, situat în Transilvania, în Cetatea de Baltă. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a fost restaurat în secolele ulterioare, când s-au adăugat elemente baroce, creând astfel un amestec eclectic de stiluri și decor.
Aspectul său ciudat împreună cu împrejurimile și priveliștile frumoase ale satului, Castelul Jidvei este unul dintre cele mai romantice și magice castele din țară. Turnurile distincte mari rotunde ale castelului sunt una dintre principalele caracteristici care seamănă cu stilul arhitectural francez menționat anterior.
În zilele noastre Castelul Jidvei este cunoscut pentru vinurile făcute în zonă și pentru cramele sale impresionante.