Daca inca mai aveai nevoie de motive in plus ca sa faci o vizita orasului Alba Iulia, spectacolul pe care il poti admira in fiecare weekend in fata cetatii Alba Carolina ar trebui sa rezolve aceasta problema. In data de 1 mai se da startul evenimentului inedit ce are loc la cetatea Alba Carolina si va dura pana pe data de 15 octombrie. Ceremonialul Schimbului Garzii de la cetate cuprinde atat spectacolul zilnic prezentat de garzile ce pazesc cetatea din Alba Iulia, cat si demonstratii militare care te vor purta in vremuri de mult apuse.
Alba Iulia – Cealalta Capitala
Alba Iulia, cunoscuta si drept “cealalta capitala”, este un loc superb cu o puternica insemnatate istorica. In anul 1918, pe data de 1 decembrie, pe strazile orasului rasunau cuvintele recitate de episcopul Iuliu Hossu din Declaratia de la Alba Iulia. Locul de unde a pornit spiritul unirii, Alba Iulia, reprezinta unul dintre cele mai dragi asezari ale romanilor de pe intreg teritoriul tarii. Incarcate de evenimente istorice importante precum intrarea triumfala a lui Mihai Viteazu in 1599 si executarea lui Horia, Closca si Crisan, toate colturile orasului amintesc de vremurile glorioase ale patriei romane.
Cu toate ca spiritul national este mai prezent ca oriunde in tara, in Alba Iulia poti sa (re)descoperi mai mult decat sentimentul patriotic. Fiind unul dintre cele mai importante orase din Ardeal si locul in care se afla cea mai mare cetate din Romania, Alba Iulia se bucura de notorietate in randul turistilor de toate natiile. Fie ca vorbim de romani dornici sa se apropie de istoria tarii sau de straini curiosi care vor sa descopere cat mai multe locuri de la noi din tara, orasul Alba Iulia este vizitat de zeci de mii de turisti in fiecare luna din sezonul cald. Iata care sunt cele mai importante obiective turistice din orasul Unirii:
- Cetatea Alba Carolina
- Muzeul National al Unirii
- Catedrala Reintregirii Neamului (Catedrala Incoronarii)
- Catedrala Romano – Catolica
- Biblioteca Batthyaneum
Cetatea Alba Carolina – locatia incredibila din inima Transilvaniei
Despre cetatea Alba Carolina s-au scris si s-au povestit multe de-a lungul secolelor. Ridicata intre anii 1715 si 1738, constructia impunatoare este o fortareata cu bastioane ce avea rol de aparare a Imperiului Habsburgic de invaziile militare efectuate de Imperiul Otoman. Un simbol arhitectural si un model pentru viitoarele constructii de acest tip din estul Europei, cetatea Alba Carolina poate fi admirata si astazi.
Ce poti admira in timpul Ceremonialului Schimbului Garzii de la cetatea Alba Carolina?
Daca in perioada anotimpului rece lucrurile sunt destul de linistite in jurul cetatii, odata cu inceperea sezonului cald, pe data de 1 mai, se da startul unui spectacol inedit care atrage curiosi din toate partile tarii. Schimbul de garda al trupelor de la cetate are loc in fiecare zi la ora 12:00 pe traseul strada Militari – Poarta a IV-a a cetatii – Poarta a III-a a cetatii. Totodata, in weekend poti fi martorul schimbului garzii de onoare a cetatii cu salve din tun. Reprezentatia incepe la ora 12:00 si are loc in fiecare sambata si duminica pana pe data de 15 octombrie.
Pe langa schimbul de garda zilnic, in fiecare weekend strazile din jurul cetatii prind viata datorita voluntarilor ce readuc atmosfera anilor 1900 printr-un spectacol senzational. Tinerii vor prezenta activitatea unui detasament din Legiunea a XIII-a Gemina prin demonstratii ale unor manevre de lupta. Localnicii si turistii sunt invitati sa patrunda intr-o lume inspirata din viata razboinicilor romani in cadrul spectacolului ce are loc in fiecare zi de vineri, incepand cu ora 19:00.
Vrei sa vezi spectacolul militar cu ochii tai, dar nu stii unde sa te cazezi in timpul sejurului? Afla toate informatiile necesare despre unitatile de cazare din Alba Iulia din acest link!