Nordul Moldovei este una din zonele acelea in care ai merge oricand ti se iveste ocazia. Nu conteaza daca este perioada sarbatorilor sau miezul verii; am putea spune, mai ales in miezul verii, cand simti nevoia sa te relaxezi in mijlocul naturii, sa respiri aer curat si sa te bucuri de putina liniste. Zona este alternativa perfecta pentru vacantele la malul marii, mult mai zgomotoase si mai agitate. Travelminit iti propune, asadar, o serie de atractii turistice din judetul Botosani, pe care le-ai putea vizita chiar in aceasta vara. Esti curios sa afli care sunt acestea?
Manastirea Cosula
Crezi ca Suceava este judetul cu cele mai frumoase manastiri din tara? N-am putea declara asta – desi acolo exista “Capela Sixtina a Estului”, Manastirea Voronet – cata vreme si in judetul Botosani descoperim o manastire speciala: cea de la Cosula, aflata la 20km sud-est de municipiul Botosani.
Ridicata in perioada Evului Mediu, la 1535, Manastirea Cosula se remarca prin culoarea unica a peretilor sai interiori. Nuanta de galben folosita la decorarea peretilor – “galbenul de Cosula” – se pare ca detine aceleasi calitati precum cea a albastrului de Voronet. A fost locuita initial de calugari greci, care au transformat-o dintr-un sumplu centru spiritual intr-un adevarat centru cultural; istoricul Nicolae Iorga, nascut la Botosani, a descoperit in incinta acestui lacas de cult o traducere a lucrarii lui Herodot din limba greaca in limba slavona.
Manastirea Cosula a fost restaurata recent, pictura originala din interiorul sau fiind acoperita partial cu pictura in ulei.
Casele memoriale ale unor mari oameni de cultura
Judetul Botosani este intesat la propriu cu muzeele memoriale ale unora dintre cei mai importanti oameni de cultura ai Romaniei. Ca sa amintim doar cateva dintre ele: Mihai Eminescu (casa memoriala de la Ipotesti), George Enescu (casa memoriala din comuna Liveni), Nicolae Iorga (muzeul memorial din Botosani), Stefan Luchian (casa memoriala a celebrului pictor se afla in Stefanesti), Grigore Antipa (in Botosani), Grigore Alexandru Ghica (casa memoriala a fostului Domnitor al Moldovei se afla in Botosani).
Daca esti pasionat de istoria si cultura Romaniei, o vizita in judetul Botosani este mai mult decat binevenita, intreaga zona fiind considerata un adevarat centru al culturii romanesti.
Rezervatia Baltile Siretului de la Bucecea
Aflata in comuna Bucecea, sud-vestul satului Calinesti, Rezervatia Botanica “Baltile Siretului” este o arie protejata de interes national pe suprafata careia (2 hectare) vei descoperi cateva specii deosebite de fauna si flora salbatica rara. Merita sa amintim aici de firuta, cimbrisor, pipirig, coada-vulpii, iarba-campului, pir si golomat – toate facand parte din familia plantelor iubitoare de umezeala.
Conacul Miclescu
Pe Dealul Calinestilor din comuna cu acelasi nume (aflata la 20km distanta de municipiul Botosani) exista un conac vechi de peste 300 de ani care asteapta sa-ti dezvaluie o parte din istoria de inceput de secol XVII a familiei Miclescu. Conacul a fost inceput sa fie construit la 1640, insa prima varianta a conacului de astazi a fost ridicata la 1711.
Constantin Miclescu (un mare vornic de la inceputul secolului XIX) a fost cel care a restaurat cladirea afectata de cutremurul din 1828 si a ordonat si supervizat constructia bisericii din incinta parcului. Pridvorul bisericii si catapeteasma au fost amenajate ulterior de marele logofat Scarlat Miclescu (1845), fiul vornicului Constantin Miclescu.
Cele doua scari monumentale ale conacului au fost ridicate la 1888, in perioada de glorie a cladirii de la Calinesti – care a apartinut lui Jean Miclescu si sotia sa, Alina Cantacuzino. Interioarele conacului au primit amprenta sa: peretii i-au fost tapisati cu tablouri semnate de Nicolas Largillere, Camille Corot, Gustave Courbet sau Camille Pissaro, camerele si saloanele au fost decorate cu vase chinezesti, orientale, frantuzesti si maure, dar si cu o biblioteca extrem de valoroasa, care continea 11.000 de volume rare. Din pacate, conacul a ajuns mai tarziu pe mana comunistilor, acestia transformandu-l la un moment dat in inchisoare.
Ultimul reprezentant al familiei de boieri, Radu Miclescu (exilat in Germania dupa ce tatal sau, Gheorghe Miclescu, a fost expulzat de la Calinesti), a finalizat lucrarea stramosilor si a decorat-o cu obiecte de mare valoare – mobilier Biedermeier, un candelabru de lemn suedez fabricat la 1800, dar si doua fotolii originale folosite la un moment dat de Tarul Alexandru I al Rusiei.
Ce zici, sunt suficiente motive ca sa vizitezi conacul de la Calinesti?
Cauti cazare in Romania? Iata cateva sugestii pentru cazare in Botosani:
Situata in Botosani, la numai 2,5km de centrul orasului si la 12km de principala atractie turistica a judetului – Casa Memoriala “Mihai Eminescu” din Ipotesti, Pensiunea Bianca reprezinta cea mai buna optiune pentru turistii si oamenii de afaceri aflati in vacanta sau in tranzit in Botosani.
Cele 17 camere sunt dotate cu aer conditionat, baie privata cu dus, frigider, TV LCD cu programe prin cablu si internet WiFi gratuit.
Tarif: 95 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)
Aflat in Botosani, la doar cateva minute de mers pe jos de cele mai importante obiective culturale si administrative, hotelul Belvedere pune la dispozitia oaspetilor 57 de camere si apartamente moderne, decorate cu foarte mult bun-gust. Toate dispun de climatizare, TV LCD cu programe prin cablu, telefon, baie prioprie cu dus si uscator de par, minibar, internet WiFi gratuit si room-service.
Tarif: 180 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)