Atractii turistice pe Muntele Ceahlau

Sursa foto: George Pricope/Shutterstock.com

Comparat de catre scriitori cu un Olimp al romanilor, Muntele Ceahlau este un izvor nesecat de legende si doine ale neamului romanesc, unde fiecare roca si fiecare cabana are propria poveste. Asezat in inima Moldovei si reflectandu-si grandoarea in oglinda lacului Izvorul Muntelui, muntele biruieste peste imprejurimi si starneste stima si incantare prin peisajele virgine pe care le adaposteste, asupra carora doar trecerea timpului si-a lasat amprenta.

Se inalta doar putin peste 1900 de metri si, desi nu se numara printre cei mai inalti si mai falnici dintre muntii Romaniei, ofera privelisti largi ale tinutului moldovenesc, privelisti ce depasesc regiunea in zilele senine, ajungand chiar si la Marea Neagra. “Uriasul cu fruntea-n soare”, dupa cum il numea poetul George Cosbuc, este mereu altul in fiecare anotimp; il descoperi fie plin de culoarea florilor sau inverzit de frunzele foioaselor, fie in straie aramii sau invelit de paturi groase de omat. Mereu are un farmec aparte si iti dezvaluie cate putin din secretele sale.

Principalele atractii turistice pe Muntele Ceahlau:

Traseele de pe munte sunt, desigur, cel dintai motiv pentru care Ceahlaul este strabatut de vizitatori, in special de pasionatii de drumetii montane. Acestea sunt impartite pe cele trei arii protejate ale Parcului National Ceahlau (Rezervatia natural botanica “Polita cu Crini”, Rezervatia Stiintifica “Ocolasul Mare” si Monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”. Flora din rezervatii este fascinanta, fiind compusa din peste 1100 de specii de flori, 5 dintre ele fiind considerate monumente ale naturii: Papucul Doamnei, Floarea de colt, Sangele voinicului, Bulbucii de munte si Ghintura galbena. In cele trei arii protejate ale Ceahlaului traiesc, de asemenea, o sumedenie de specii de animale salbatice, 90 dintre acestea fiind protejate de lege. Printre ele se numara acvila de munte, capra neagra, vulturul negru, cocosul de munte, rasul si lacarul.

Vantul si precipitatiile i-au modelat stancile in formele cele mai bizare, ce au dat nastere mai multor legende invaluite de mister. Astfel, in timp, Ceahlaul a dezvoltat faimoasele atractii poreclite Toaca, Claile lui Miron, Piatra cu Apa, Furculita, Detunatele, etc.

Toti pasionatii de drumetii care doresc sa cucereasca Ceahlaul isi doresc sa ajunga pe Toaca, cel de-al doilea varf montan ca inaltime (masoara 1900 de metri), primul fiind Ocolasul Mare, de 1907 metri, care insa nu este deschis turistilor.

Cetatea Balvanyos. Se spune ca este una dintre primele cetati construite in regiune, datand din secolul al XI-lea, din perioada de domnie a regelui Sfantul Stefan. Arheologii insa au descoperit aici, pe langa sulite din fier, chei vechi si ceramica medievala, obiecte din perioada romanilor.

Pentru a ajunge la cetate, urmeaza calea ce duce peste pustia Liga spre Varful Mijlociu, apoi mergi pe drumul Cetatii. Traseul este marcat cu puncte galbene si dureaza in jur de o ora.

Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz). Cu o inaltime de 127 de metri, o lungime de 435 metri si cu o latime ce ajunge la baza la dimensiunea de 119 metri, acesta este cel mai mare baraj de greutate si al treilea cel mai inalt baraj din tara.

Cetatea de Scaun a Sucevei. Denumita si Cetatea Sucevei, aceasta cetate de scaun se gaseste chiar la marginea orasului Suceava, in partea de est, pe un pinten terminal al unui platou asezat la 70 de metri inaltime fata de lunca Sucevei. Pe langa faptul ca este un loc incarcat de istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei iti dezvaluie privelisti impresionante al intregii vai.

Lacul Izvorul Muntelui. Cunoscut, de asemenea, sub denumirea de Lacul Bicaz, lacul de acumulare Izvorul Muntelui se gaseste la circa 4 kilometri de Bicaz, intr-un peisaj feeric, conturat de padurile bogate de foioase si de conifere ale Ceahlaului. Acesta este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare ale Romaniei.

Maiestuos, impunator, misterios si cu frumuseti naturale la tot pasul, Muntele Ceahlau este o adevarata incantare pentru turisti, indiferent de anotimpul in care este vizitat. Locuri de cazare in zona poti gasi accesand acest link!