Balta Alba, lacul vindecator din judetul Buzau

Africa Studio/Shutterstock.com

Pe vremea lui Vasile Alecsandri exista o moda in randul persoanelor instarite din tara – vizita la bai. Daca aveai suficiente resurse financiare si iti doreai sa fii mereu la curent cu ce se intampla, trebuia neaparat sa mergi la una dintre statiunile renumite pentru efectele curative. Unul dintre cele mai populare locuri in secolul XIX era statiunea ce a luat nastere pe malul lacului Balta Alba.

Statiunea Balta Alba a fost inaugurata in anul 1838, insa primul hotel construit aici a aparut abia in anul 1872. Laudat de localnici pentru proprietatile vindecatoare, lacul Balta Alba a devenit in scurt timp un magnet pentru persoanele care prezentau afectiuni reumatice, ale sistemului nervos, dermatologice sau ginecologice. “Sursa miracolelor” care se petreceau la Balta Alba era namolul ce se afla pe fundul lacului, tot el transformand statiunea Balta Alba intr-un “rival de temut” pentru statiunile cu renume de la noi din tara – Mangalia si Techirghiol.

Balta Alba era vizitat de nume mari ale secolului al XIX-lea

Nu intamplator am facut referire la scriitorul Vasile Alecsandri la inceputul articolului, acesta fiind unul dintre promotorii si vizitatorii fideli ai zonei. Poetul chiar mentioneaza despre lac si minunile pe care acesta le-a infaptuit, descriind lacul ca fiind locul unde ‘”orbii castigau vederile, surzii auzul, ologii picioarele, barbatii puterile”.

De asemenea, presa de la vremea respectiva prezenta cu lux de amanunte povestile persoanelor care se vindecasera in urma tratamentului cu namol de la Balta Alba, fapt ce a facut ca statiunea sa castige notorietate mult mai repede decat alte locuri cu aceleasi proprietati.

Medicii recomandau tratamentele cu namol de la Balta Alba

Pe vremea aceea, medicii recomandau folosirea tratamentelor naturiste pentru aproape orice afectiune. Cele mai frecvente afectiuni despre care se spunea ca erau vindicate cu ajutorul apelor curative si a namolului din Balta Alba erau:

  • Afectiunile sistemului nervos
  • Afectiunile ficatului
  • Afectiunile dermatologice
  • Afectiunile reumatice

Dupa perioada de glorie de la jumatatea secolului al XIX-lea cand aici veneau peste 15.000 de oameni pe an, statiunea Balta Alba si-a pierdut din popularitate si a ajuns la sfarsitul secolului sa fie depasita de statiunile cu traditie din aproprierea litoralului. Chiar daca numarul turistilor s-a redus considerabil in perioada imediat urmatoare, localnicii au sustinut intotdeauna ca lacul din localitatea Balta Alba are proprietati unice curative.

Ce s-a intamplat cu statiunea Balta Alba dupa secolul al XIX-lea?

Dupa cativa ani, in zona s-au facut teste de specialitate pentru a determina daca spusele celor care sustineau ca s-au vindecat cu namolul de la Balta Alba sunt adevarate insa tot ce s-a descoperit a fost ca o parte din proprietatile pe care namolul din lacul Amara le are sunt prezente si in cel din Balta Alba. Aceasta informatie a venit ca o confirmare a ceea ce au declarat localnicii ani la rand, astfel ca in zona au inceput din nou sa se miste lucrurile.

Astazi, foarte putini turisti ajung in zona lacului desi inainte de 1989 de aici se extragea materie prima pentru o serie de cosmetice si tratamente foarte eficiente.

Cum ajungi la statiunea Balta Alba?

Daca vrei sa testezi namolul de la Balta Alba, poti ajunge foarte usor la localitate urmand drumul national 22 ce uneste orasul Buzau de Braila. Linistea si puritatea locului sunt potrivite pentru turistii care cauta statiuni mai retrase, nu foarte aglomerate, in care sa se relaxeze alaturi de cei dragi.

Unde te cazezi?

In zona lacului sunt momentan locuri de camping si o singura pensiune, insa daca vrei sa innoptezi in judetul Buzau poti opta pentru una dintre unitatile de cazare pe care le poti gasi pe Travelminit.