Top 3 biserici de lemn pe care trebuie sa le vezi

Vincze Szabi/Shutterstock.com

Bisericile de lemn din Romania reprezinta una dintre cele mai importante parti ale patrimoniului nostru cultural si spiritual. Manifestandu-se cu precadere pana pe la jumatatea secolului XX, dorinta acerba a romanilor de a ridica lacasuri de cult care mai de care mai deosebite si mai minutios lucrate a dat nastere unor adevarate opere de arta pe care romanii si strainii le admira fara incetare.

Desi se crede eronat ca bisericile de lemn ar fi prezente numai in Maramures, adevarul este ca acestea sunt raspandite pe intreg teritoriul Romaniei. Insumand un numar de aproximativ 1440, bisericile de lemn din Romania surprind prin tehnica de constructie, detaliile frumos lucrate si atentia sporita pe care mesterii vremii au dedicat-o ridicarii constructiei. In functie de zona in care se regasesc, bisericile de lemn romanesti prezinta anumite caracteristici specifice influentate in mare parte de relief, cultura minoritatilor aflate in zona si priceperea mesterilor din regiunea respectiva.

Astazi, se gasesc undeva la 650 de biserici in Transilvania si Banat, peste 490 de lacasuri de cult in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si mai mult de 300 in Moldova. Numarul poate pare mic raportat la suprafata Romaniei, insa daca ne gandim la numarul considerabil de ani care a trecut peste fiecare, conflictele carora au facut fata si importanta sociala pe care biserica a avut-o in dezvoltarea comunitatilor rurale, ar trebui sa fim extrem de recunoscatori pentru fiecare dintre ele.

Citeste si: Bisericile de lemn din Maramures – o bogata mostenire

Dintre toate cele 1440 de biserici de lemn din Romania, opt biserici din Maramures s-au remarcat pe plan international si au fost incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Aceasta distinctie sporeste si mai mult importanta si popularitatea acestor obiective turistice la nivel international.

Daca vrei sa faci o incursiune in timp si spatiu si sa descoperi cele mai frumoase constructii de lemn de la noi din tara, echipa HotelGuru.ro iti recomanda cu caldura sa incepi cu urmatoarele lacasuri de cult:

  • Biserica de lemn din Fildul de Sus  – situata in judetul Salaj, biserica de lemn din Fildul de Sus se deosebeste fata de celelalte constructii de acest tip prin “coiful” ascutit si foarte inalt care serveste drept acoperis. Atat interiorul, cat si exteriorul sunt de o frumusete incredibila si prezinta cu detalii exacte viata spirituala a taranului roman in secolele trecute.
  • Biserica de lemn din Valari –  calitatea artistica si frumusetea caracteristica a acestui lacas de cult ne “obliga” sa o pozitionam in top 3 biserici de lemn pe care trebuie sa le vezi in viata aceasta. Ridicata in partea de jos a satului cu ajutorul unei tehinici de constructiei rar intalnite prin zona, biserica de lemn din Valari este vazuta de istorici ca fiind un monument rarism ce poate oricand sa dispara de pe fata pamantului. Deoarece nu mai este folosita de parohie de aproximativ 80 de ani, biserica de lemn incepe sa se subrezeasca, iar curand – cel mai probabil –  va ceda din pricina intemperiilor.
  • Manastirea Sapanta-Peri – una dintre cele mai cunoscute constructii de acest tip de la noi din tara este cu siguranta Manastirea Sapanta-Peri despre care se crede ca ar fi cea mai inalta biserica de lemn din lume. Biserica masoara 78 de metri si este o adevarata bijuterie arhitecturala.

Stii vreo alta biserica de lemn care merita vizitata? Lasa-ne un comentariu cu numele ei si cateva randuri despre aceasta.


In orice calatorie te-ai aventura, nu uita ca Travelmini iti este ajutorul de nadejde. Cauta cele mai bune unitati de cazare pe www.travelminit.ro si pregateste-te de urmatoarea escapada.