Podul Minciunilor, sau Podul Culcat, este cel mai important obiectiv turistic din Sibiu. Construit in anul 1859, Podul Minciunilor lega Orasul de jos cu Orasul de sus. Cel mai vechi pod de fonta aflat pe teritoriul Romaniei, Podul Minciunilor face azi legatura intre Piata Mica si Piata Huet si reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din Transilvania. Totusi, de unde vine numele acestuia?
Numele original al podului din inima orasului Sibiu este Liegenbrucke (in traducere, Podul Culcat), insa este pronuntat aproape la fel ca Lugenbrucke, care inseamna Podul Mincinosilor sau Podul Minciunilor, si aceasta greseala a iscat o serie de legende care mai de care mai traznite.
Prima, si cea mai comuna legenda, este cea conform careia pe podul de deasupra strazii Ocnei veneau toti indragostitii sa isi jure iubire vesnica, iar daca vreunul mintea podul se darama. Cum pana astazi podul nu s-a daramat, presupunem ca toti spuneau adevarul.
O alta legenda spune ca de pe podul cu pricina erau aruncati toti negustorii mincinosi care incercau sa insele oamenii si toate femeile maritate care-si minteau sotii in legatura cu trecutul lor amoros. Desi nici aceasta teorie nu are un temei prea puternic, ambele legende sunt destul de cunoscute si populare in randul localnicilor si al turistilor.
Podul Minciunilor, povestea din spatele legendei
Indiferent de legendele care se tes pe seama acestei constructii impresionante din inima orasului Sibiu, un lucru e sigur: Podul Minciunilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oras si, totodata, unul din simbolurile judetului.
Podul Minciunilor a facut istorie la propriu, deoarece a reusit sa lege doua parti importante ale orasului si sa faciliteze tranzitul localnicilor intre ele. Pe langa acest aspect, podul de deasupra strazii Ocnei a reprezentat si inca este considerat, o bijuterie arhitecturala. Fosta capitala culturala europeana are o serie de obiective impresionante insa parca niciunul nu “cantareste” atat de mult din punct de vedere cultural si istoric ca podul de fonta.
Ce poti sa mai vizitezi in Sibiu?
Pe langa renumitul pod, ai ocazia in Sibiu sa vizitezi o serie de obiective turistie interesante precum: Palatul Brukenthal, Muzeul ASTRA, Catedrala Luterana, Turnul Dulgherilor si Centrul Istoric al orasului.
Unde poti sa te cazezi?
Daca te-ai hotarat sa ramai peste noapte in Sibiu si nu stii ce unitate de cazare sa alegi, Travelminit iti recomanda urmatoarele!
*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 17-18 ianuarie 2017 si sunt valabile astazi, 31 octombrie 2017.