Cele mai haioase obiceiuri românești. Tu ai auzit de ele?

În ceea ce îi privește pe români, câteva lucruri sunt clare: ne bucurăm de un repertoriu bogat de tradiții și de un simț al umorului de neegalat. Poate te-ai gândit adesea la însemnătatea unor obiceiuri și nu de puține ori ți s-au părut chiar amuzante. Ei bine, noi le-am selectat pe cele mai haioase, astfel încât să îți punem zâmbetul pe buze.

Ruperea turtei

Ruperea turtei deasupra capului miresei este unul dintre cele mai populare obiceiuri de nuntă. Ritualul are rolul de a aduce noroc și prosperitate în viața mirilor, dar și a tuturor care servesc turta. Aceasta este pregătită de către mireasă sau de către alți membri ai familiei sale. Nașii au rolul cel mai important, ei fiind cei care rup turta în patru, uneori aruncând cu bucăți din ea către cei prezenți. În alte variante ale acestei tradiții, turta poate fi înlocuită de cozonac, sau chec, cu aceeași formă rotundă.

Citește și: 5 stațiuni montane unde poți să te relaxezi toamna aceasta

Dansul găinii

Dansul găinii este un alt obicei din seria ritualurilor de nuntă și are la bază dorința de prosperitate, reprezentând în același timp, bogăția preparatelor. Îl întâlnim adesea în zona Sucevei, dar și în alte zone ale țării. Așadar, acest obicei este practicat spre dimineață, în jurul orelor 5-6, moment în care o găină jumulită este împodobită și plimbată printre nuntași, în pași de dans.

Pomenirea șarpelui în luna martie


Se crede că cei care pomenesc șarpele în această lună riscă să îl întâlnească în momentul în care pleacă la muncile câmpului. De asemenea, 9 martie este Ziua Șarpelui, zi sărbătorită de toți cei care nu au nume de sfinți. Se spune că cei care vor munci în această zi vor muri de la veninul șarpelui. 

Strigatul peste sat

Aceasta tradiție este practicată înaintea lăsarea secului de Paști de către feciorii dintr-un sat, care se adună în două grupuri și se urcă pe cele mai înalte dealuri din sat. Aceștia aprind focuri mari, urmând să strige numele celor care nu s-au căsătorit în acel an, dar și a celor care sunt priviți drept leneși, zgârciți sau chiar bețivi. Obiceiul se întâlnește în unele sate din Oltenia, Transilvania și Muntenia.

Săptămâna nebunilor

Se crede că în ultima săptămână a Postului Mare se căsătoresc doar nebunii satelor și că cei cumiți au făcut deja acest lucru. Originea aceste credințe este pornește de la faptul că în acea săptămână, numită și „Săptămâna Albă”, se dă frâu liber la dezmățuri, în urma unei perioade de abținere. Tot atunci are loc și petrecerea de Lăsatul Secului. Cei care luau parte la Săptămâna nebunilor se deghizau în nuntași, colindând străzile satului. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro  și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.