Tot mai multi turisti prefera sa-si petreaca un weekend sau cateva zile libere in zone mai putin cunoscute, dar pline de farmec. Sunt cei care prefera linistea si simplitatea, aerul liber si cadrul natural; cei care simt poate nevoia intoarcerii la origini, la adevaratele valori. Pentru toti acestia exista ecoturismul. In Romania sunt multe destinatii ecoturistice care pastreaza inca farmecul unei lumi disparute.
Travelminit iti prezinta astazi Conacul dintre Vii, un loc de poveste amenajat pe un domeniu boieresc de la Urlati, perfect pentru ecoturism.
Povestea Conacului dintre Vii
Daca ai avut vreodata curiozitatea sa mergi pe Drumul Vinului, unul dintre traseele turistice viticole ale Romaniei, atunci ai auzit si de Conacul dintre Vii. Stii, casa aceea frumoasa, boiereasca, cocotata in varful unei coline din Urlati (judetul Prahova), invaluita in miros de struguri dulci si parfumati? Caci de-acolo i se trage numele, de la podgoria care inconjoara conacul vechi boieresc, construit pe la sfarsitul secolului XIX.
Conacul dintre Vii nu-i mai departe de o ora fata de Bucuresti; il gasesti in targul Urlatilor, la umbra ciresilor si a viilor, vopsit in alb si decorat cu mobila veche si acareturi vechi boieresti. Nu-i lipsesc dantelariile de fier brut, lemnul de esenta tare (asa cum ii sade bine unui conac adevarat), tesaturile cu broderie lucrata manual si atentia la detalii. Nimic care sa te oboseasca, ci suficient cat sa satisfaca gusturile turistilor cu staif.
La Conacul dintre Vii vei face ecoturism pe un domeniu boieresc ce se intinde pe aproape 12 hectare; poti sa te plimbi cat vrei printre vii, in livada de ciresi, printre zarzavaturile care dispar din gradina si se transforma cat ai bate din palme in bucate boieresti, incredibil de gustoase, stropite cu vinuri locale servite in carafe de argint.
Poti sa te lasi rasfatat si de soarele Urlatiului (atunci cand e vremea buna) pe malul unei piscine, care se incadreaza perfect in decorul boieresc oricat ti s-ar parea ca ar fi nelalocul ei. Te poti racori, daca vrei, la umbra cerdacului sau – si mai bine – in ascunzisul cramei, unde se fac din cand in cand degustari de vinuri prahovene cu somelieri adusi tocmai de la Capitala. Si tot in crama te vor astepta si borcanele cu muraturi frumos randuite, alaturi de cele umplute cu „dulcegarii” handmade – dulceturi, gemuri si serbeturi de iti lasa gura apa numai cand le vezi.
Tine minte, insa: la Conacul dintre Vii poti sa te cazezi doar daca vii alaturi de un grup de cel putin zece persoane, si nu oricum, ci doar cu rezervare in prealabil. Asta pentru ca tot personalul care iti va fi pus la dispozitie vine si el, tot de la Bucuresti. Conacul iti pune la dispozitie 22 de spatii de cazare repartizate intr-un apartament, 2 suite junior si 19 camere duble cu baie proprie, minibar si televizor cu programe prin cablu. Si da, poti sa-ti scoti in lume, la Conacul dintre Vii, si animalul de companie.
Ce poti sa mai vizitezi in zona
Eh, acum daca tot ajungi la Urlati, e bine sa stii ca ai ce vizita in zona:
• Ai putea, bunaoara, sa dai o fuga pana la Muzeul Conacul Bellu, care-i la o aruncatura de bat de Conacul dintre Vii. Si unde mai pui ca poti merge acolo cu bicicleta, acesta fiind unul dintre traseele din zona amenajate pentru cicloturism. Conacul Bellu este o alta bijuterie arhitecturala prahoveana, construita in stilul romanesc de la jumatatea secolului XIX si declarata monument istoric. Conacul a apartinut familiei Baronului Alexandru Bellu, care se tragea dintr-o familie macedoneana bogata stabilita la Urlati. Muzeul de astazi pastreaza un adevarat patrimoniu de arta, cu tesaturi, covoare vechi romanesti, fotografii, picturi din secolul XIX (printre prietenii familiei Bellu numarandu-se pictorii Theodor Aman si Nicolae Grigorescu), mobilier stil si carti rare tiparite in editii de lux. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 09:00-17:00.
• La numai 25 de kilometri de Urlati, in satul Sangeru, se afla Conacul Bozianu. Ceva mai modest decat celelalte doua bijuterii prahovene, conacul a fost ridicat la sfarsitul secolului XVIII (1793) de boierul Andrei Bozianu si pastreaza in interior multe obiecte de arta populara (port romanesc), obiecte de uz gospodaresc si obiecte religioase. Ansamblul muzeal Bozianu include si biserica „Sf. Apostol Andrei”
• Daca intrebi localnicii, iti vor spune ca vizavi de Conacul Bozianu este si Muzeul Pietrei, amenajat in curtea casei poetului Lucian Avramescu. Acolo vei vedea o multime de sculpturi in piatra expuse in aer liber, adunate de poet din toate colturile tarii. Nu trebuie sa le ratezi, pentru ca unele au cateva sute de ani vechime! Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10:00-16:00.
Cauti cazare? Intra aici!
*Sursa foto: Facebook Conacul dintre Vii