Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (ediția 20) este în plină desfășurare. Deschiderea a avut loc în Piața Unirii din Cluj. În perioada 23 iulie – 1 august 2021 vor rula peste 150 de filme de autor care cu siguranță merită văzute de cinefili.
Povestea TIFF începe în anul 2002, festivalul fiind cunoscut și astăzi ca cel mai mare eveniment de film din România. Amprenta sa boemă aduce laolaltă mai multe expresii artistice, transformând orașul într-un festival cultural, care inspiră bună dispoziție, libertate și dragoste de artă, sub toate formele ei. Recunoașterea TIFF este legată atât de calitatea filmelor prezentate și înscrise în competiție, cât și de o organizare impecabilă. Anul trecut a fost singurul festival de film care s-a ținut în format fizic în pandemie.
Tocmai de aceea, Travelminit și TIFF au oferit prin tragere la sorți 2 abonamente de câte 10 filme și două invitații de două persoane la două petreceri TIFF, premiul săptămânii în cadrul campaniei #VacanțăDeVis: www.vacantadevis.travelminit.ro. Dacă nu ai câștigat abonamentele, dar ai vrea să te bucuri de filme, intră pe site-ul festivalului și achiziționează-l pe cel care ți se potrivește. Abonamentele sunt valabile pentru 10, 25 respectiv 30 de proiecții, evenimente speciale și petreceri ale festivalului. În plus, la achiziţia unuia dintre aceste carduri de acces, veţi primi un voucher cu o reducere de 25% din valoarea abonamentului pe 1 an de zile la TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), platforma de video streaming a festivalului.
Anul acesta, au fost selectate în program 45 de filme românești, 32 lungmetraje și 13 scurtmetraje. TIFF 20 aduce în România peste 1000 de invitați din lumea cinematografiei românești și internaționale. Unul din invitații speciali ai acestei ediții este celebrul dansator Sergei Polunin “superstarul rebel al dansului”. Cu ajutorul lui, participanții pot urma clase de dans în timpul festivalului.
Printre titlurile aflate în competiție se află numeroase producții realizate de regizori tineri: Câmp de maci (r. Eugen Jebeleanu), Neidentificat (r. Bogdan George Apetri). Cel mai bun lungmetraj românesc prezintă Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu, Sarajevo 2020), Tata mută munții (r. Daniel Sandu, Shanghai 2021), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac, Moscova 2021), dar și patru documentare, printre care Holy Father (r. Andrei Dăscălescu, Sarajevo 2020). Ineditul acestui festival constă în numărul mare de premiere la nivel mondial de care se bucură, printre care: Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), un proiect dedicat frumuseții naturale a României, documentarul foto-roman Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu) și Rondul de noapte.
Printre filmele care au mai fost premiate pe plan internațional, care se vor putea vedea la TIFF 20, se numără: Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (r. Radu Jude, Ursul de Aur la Berlin 2021), După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki, Moscova 2021) și Berliner (r. Marian Crișan, Moscova 2020).
În concluzie niciun film nu trebuie ratat. TIFF este un ambasador al filmului românesc, doar l-a impresionat pe marele Alain Delon, invitatul special al ediției din 2017. Este un omagiu adus filmului independent românesc și adevăraților cineaști.
Descoperă cele mai bune oferte de cazare din Cluj-Napoca pe Travelminit.ro.