Bucurestiul este unul dintre capitalele europene care arata spectaculos odata cu lasarea intunericului. Sunt voci care spun ca noaptea arata chiar mai bine decat ziua; atunci, cenusiul specific cladirilor din oras dispare in intuneric, lasand loc luminilor artificiale sa le decoreze, iar linistea care se asterne il face mult mai fermecator – “tainic si seducator”, cum spunea Ioana Parvulescu.
Asa se face ca multe din locurile pe care bucurestenii le cunosc de o viata au aratat si arata altfel odata cu lasarea serii.
Pentru cei care nu au avut pana acum curiozitatea sa vada si cealalta fata a Capitalei, sau pentru cei care vor fi la un moment dat turisti pentru o zi in Bucuresti, Travelminit face un portret al orasului, pe timp de noapte. Vorba cantecului: “Hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea!”
Centrul Vechi
Centrul istoric al Bucurestiului isi are povestile lui, cu flasnetari si comercianti, cu musterii si functionari iesiti dupa program la o halba de bere intr-unul din localurile micute de pe Lipscani (una dintre cele mai vechi strazi din Bucuresti – “Ulita Mare”, cum i se spunea altadata), Gabroveni, Hanul cu Tei, Covaci sau Smardan. Chiar si dupa ultima renovare, Centrul Vechi a pastrat ceva din aerul usor interbelic si din farmecul de odinioara. Este o reala placere sa te plimbi pe stradutele inguste si sa admiri cladirile vechi de peste un secol – multe dintre ele, renovate. Insa noaptea, totul capata un aer si mai placut, usor parizian. Daca te plimbi pe stradutele din jurul Bancii Nationale a Romaniei – o cladire superba, care te fascineaza de fiecare data cu arhitectura sa, ai sa vezi cat de spectaculos arata silueta cladirii sub lumina reflectoarelor exterioare si a felinarelor stradale. Plimba-te pe strazi si vei fi surprins sa constati ca multe dintre cladirile Centrului Vechi seamana cu cladirile istorice ale Parisului! Lipsesc doar sansonetele frantuzesti din fundal.
Podul Basarab
Constructia recenta din inima Capitalei nu doar ca a reusit sa descongestioneze circulatia devenita insuportabila in anumite intervale orare ale zilei, ci a adaugat pe lista atractiilor turistice bucurestene inca un obiectiv. Podul Basarab atrage privirile oricui ii e dat sa-l traverseze, insa odata cu lasarea intunericului, devine un pod magic! Sub lumina reflectoarelor, cablurile de otel par sa se transforme in fire de argint care decoreaza cu mare arta intregul pod. In timp ce-l traversezi, ai senzatia ca pasesti intr-o alta lume, si-ti doresti sa nu se mai termine niciodata. Daca ai noroc si de o noapte senina si un cer brazdat de stele, senzatia va fi de poveste!
Palatul CEC
Calea Victoriei a fost si va ramane intotdeauna unul dintre simbolurile orasului; este una dintre cele mai vechi artere ale Bucurestiului si “gazduieste” cateva dintre cladirile-monument ale orasului. Palatul CEC, bunaoara, construit de arhitectul francez Paul Gottereau, incanta privirile bucurestenilor si ale targovetilor perindati prin fata lui inca din 1900. Si totusi, arhitectura deosebita a cladirii pare ca se transforma si devine cu mult mai spectaculoasa noaptea. Sa fie datorita aerului misterios si a povestilor ascunse in zidurile sale, ridicate pe ruinele unei foste biserici? Nu stim, dar Palatul CEC merita oricum sa fie redescoperit.
Bulevardul Magheru
Se spune ca este una dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume – asa cum ii sade bine unei artere centrale dintr-o capitala europeana. In acelasi timp, este si o importanta zona de agrement a Bucurestiului si simti asta in fiecare perioada a sarbatorilor de iarna, cand bulevardul este inundat de la un capat la altul de luminite colorate; o plimbare la ceas de seara inceputa in Piata Romana si continuata pana in Piata Universitatii se transforma oricand intr-o reala placere. In timpul sarbatorilor de iarna, cand se organizeaza Targul de Craciun, bulevardul se transforma intr-un loc magic, iar vara, Bulevardul Magheru devine loc de pelerinaj pentru toti amatorii de plimbari nocturne “la sosea”.
Cercul Militar National
Superba constructie ridicata la inceputul secolului XX nu mai pastreaza nimic din amintirea vechii Manastiri Sarindar demolata de autoritatile municipale la 1896. Este o cladire impunatoare, cu coloane frontale si o gradina amenajata cu fantani arteziene. La lasarea serii, Cercul Militar se transforma intr-un loc feeric: luminile il imbraca in intregime, cuprinzand intreaga terasa si chiar o parte din strazile laterale (bulevardul Elisabeta si strada Constantin Mille).
Nu putini sunt turistii care se opresc in fata Cercului Militar pentru cateva minute si il folosesc drept fundal in fotografii.