La frontiera dintre Romania si Serbia, intr-un loc de poveste unde Dunarea strabate Carpatii, Mama Natura a format ceea ce cunoastem noi astazi sub denumirea de La Cazane. Aici, La Cazane, fluviul Dunarea devine mai ingust printre stancile mari de piatra ale Carpatilor, si este adesea patrunsa de curenti puternici ce creeaza impresia ca apa este intr-un permanent clocot. Nu de multi ani, peisajul uimitor de La Cazane este insotit de o sculptura gigantica ce il infatiseaza pe unul dintre cei mai cunoscuti regi ai dacilor, ultimul de altfel, Decebal. Statuia a fost realizata cu ajutorul celebrului om de afaceri si iubitor de istorie Iosif Constantin Dragan, el fiind persoana care a oferit finantare pentru ridicarea statuii.
Situata, mai exact, intre localitatile Dubova si Eselnita, la doar 20 de kilometri departare de municipiul Orsova, statuia lui Decebal este incadrata de un peisaj natural uluitor, unde Carpatii isi scufunda poalele in Dunare.
Cu o inaltime de 55 de metri si cu o latime de 25 de metri, aceasta statuie este cea mai inalta sculptura in piatra de pe Batranul Continent si concureaza la acest aspect cu mai celebra Statuie a Libertatii din New York, care o depaseste in inaltime cu doar sase metri. Tot in acest loc unde este infatisat ultimul rege al dacilor, Dunarea atinge cea mai mare adancime a sa, de 120 de metri.
Cum ajungi La Cazane?
Pentru a ajunge La Cazane, trebuie sa pleci din Orsova catre localitatile Moldova Noua, Eselnita si Dubova, dupa care sa mai parcurgi 25 de kilometri pentru a intra in defileu. Exista insa o metoda mai interesanta de a vizita Cazanele Dunarii si aceasta grandioasa statuie, cu barca, pe care o poti lua din Orsova. Sentimentul ce te va cuprinde in momentul in care vei ajunge in apropierea statuii este coplesitor, frumusetea peisajului fiind pur si simplu de nedescris. Privelistea parca iti taie respiratia, iar flora mediteraneana si stancile Carpatilor creeaza un peisaj de o maretie ce iti va ramane in suflet pentru totdeauna.
Constructia statuii lui Decebal a durat circa 10 ani si a avut loc intre 1994 si 2000. Este remarcabil timpul scurt in care s-au desfasurat lucrarile pentru o opera de arta de o asemenea amploare, in care s-au implicat 12 arhitecti iscusiti. Cu aceasta statuie putem compara sculpturile in granit de pe Muntele Rushmore, care insa au avut nevoie de 14 ani pentru a fi finalizate si la care au lucrat peste 300 de sculptori alpinisti.
Gradul de periculozitate al ridicarii statuii lui Decebal a fost destul de mare din cauza prezentei viperelor si, desigur, a marii inaltimi, dar cu toate acestea, ea a fost terminata fara sa aiba loc accidente notabile. Inainte de toate, stanca ce avea sa fie sculptata a fost defrisata de copaci, dupa care a fost curatata de rocile ce tindeau sa puna in pericol vietile oamenilor implicati in lucrare.
Din cauza faptului ca zona era extrem de greu de parcurs cu utilaje de mare tonaj, toate materialele si uneltele utilizate in constructia statuii au fost transportate cu barca si cu saci de circa 50 de kilograme in spatele muncitorilor. Totodata, la sculptarea stancii s-a folosit mai mult de o tona de dinamita. Cei 12 sculptori care au muncit la infaptuirea acestei mari opere de arta au trudit in doua ture de cate sase ore, in fiecare zi cuprinsa intre lunile martie si octombrie a fiecarui an, deoarece atunci vremea era prielnica urcatului pe stanci. In mod evident, realizarea statuii nu a fost o treaba deloc usoara, iar ceea ce au reusit acesti oameni minunati este admirabil si merita sa fie cunoscut de tot mapamondul.
Nu ezita sa vizitezi si tu nelinistitele Cazane ale Dunarii si peisajul mirific ce le invaluie. Si, mai cu seama, viziteaza impresionanta statuie a lui Decebal! Frumusetea acestui loc te va lasa fara grai!
Pentru a gasi un loc bun de cazare in apropiere de Cazanele Dunarii, intra pe acest link: https://bit.ly/2shsFFT