Situata in localitatea Baia de Fier din judetul Gorj, chiar pe malul raului Galben, intr-un loc salbatic din sudul Masivului Parang, Pestera Muierii este una dintre cele mai mari pesteri din tara noastra, laudandu-se cu o istorie bogata si cu faptul ca este prima pestera electrificata din Romania (electrificarea acesteia a avut loc intre anii 1963 – 1978).
Primele informatii stiintifice despre pestera au aparut intr-un chestionar arheologic facut de Al. Odobescu in anul 1870. De atunci, timp o perioada de 100 de ani, s-au facut tot mai multe cercetari geologice, arheologice, paleontologice, biospeologice si geomorfice, scotand la iveala informatii valoroase. Cercetarile au fost realizate pe 95% din lungimea totala a galeriilor pesterii, care insumeaza 3566 de metri.
Intrarea in Pestera Muierii:
La Pestera Muierii se poate ajunge din trei directii: dinspre Bucuresti, acest traseu fiind compus din A1-DN7, DN67-DJ665 pana la Baia de Fier, intreaga distanta fiind de 250 km; dinspre Targu Jiu, cu traseul format din DN67 – DN675C, a carui distanta este de 55 km; dinspre Novaci, cu ruta DJ 665 pana la Baia de Fier, cu distanta totala de 10.3 km.
In pestera se poate intra prin trei locatii, aceasta avand guri de intrare atat in partea de nord, cat si in est si in sud. Intrarile de sud si de est au fost formate in locuri in care apele fostului rau subteran ce obisnuiau sa curga prin versantul nordic ies la suprafata. In prezent, raul Galben nu mai trece prin subteran, iar carstificarea este formata in continuare de apele aparute in urma ploilor si topirii zapezilor.
Intrarea principala in pestera este cea din partea de nord. La doar 130 de metri dupa ce ai intrat, vei da de o stalagmita interesanta ce a prins forma unei mici cupole, la stanga careia se gaseste Sala Altarului, o incapere in care se gasesc o sumedenie de concentratii. Mergand tot inainte, vei gasi Poarta Altarului, care este de fapt gura de est a pesterii, la care se ajunge trecand printr-o galerie plina de bolovani. Poarta Altarului este considerata infatisarea spectaculosului versant al Cheilor Galbenului.
Cea mai importanta galerie a pesterii este, desigur, Galeria Electrificata, care devine tot mai captivanta pe masura ce inaintezi spre sud, unde iti va dezvalui concretiuni ale plafonului si bazine care sunt, in anumite perioade ale anului, pline cu apa (sunt cunoscute sub denumirile de Bazinele Mici si Bazinele Largi). La circa 300 de metri distanta de Galeria Electrificata se gaseste Sala Turcului, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai frumoase zone ale etajului superior din pestera, fiind plina de stalagmite gigantice, domuri si concretiuni fascinante pe pereti si pe plafon.
O alta sala pe care nu trebuie sa o ratezi in Pestera Muierii este Sala Minunilor. Pentru a ajunge aici, trebuie sa strabati un coridor stramt si sa urci pe o scara din metal. In sala vei gasi o multime de microbazine inconjurate de stalagmite si stalagtite cu forme de lumanari.
La etajul inferior, care a fost impartit de catre aluviuni in doua sectoare, se fac cele mai multe cercetari stiintifice. De fapt, datorita descoperirilor facute in acest loc, Pestera Muierii este declarata Rezervatie Speologica si Monument de Rezervatie Naturala.
Sectorul de nord, care este compus dintr-o retea de labirinturi lunga de 1650 de metri, poate fi accesat trecand printr-o galerie ingusta a etajului superior. De acolo, daca mergi taras pe o portiune de 2 metri, vei da de o mica incapere ce da in Sala Electricianului, sala care este considerata incaperea principala a sectorului de vest. In sectorul de est, incaperile principale sunt Galeriile Bazinelor si Excentricului.
Pasionatii de geologie nu trebuie sa rateze Sala Rosie a Luminii, unde s-a descoperit un mineral extrem de rar, compus din fosfo-carbonate de calciu, care se gaseste in stalagmitele, stalactitele si in concretiunile de pe peretii din incapere.
In cele din urma, trebuie sa vizitezi Sala Musteriana, unde arheologii au gasit dovezi care indica faptul ca pestera a fost locuita de om in perioada Paleoliticului, dar si cunoscuta Galeria a Ursilor. Cea din urma a fost denumita dupa ramasitele de schelete de fosile gasite aici, care apartin unor ursi de pestera din perioada cuaternara. Galeria Ursilor iti va ramane, cu siguranta, in memorie, deoarece are un aspect fascinant, cu numeroase concretiuni in calciu si pereti impodobiti cu hieroglife, piei de leopard si cosoroabe. Locuri de cazare in apropiere de Pestera Muierii gasesti aici!